Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/19/2016

Ät mindre kött och undvik sjukdomar

En studie vid Oxford University visar att billiga köttprodukter som hamburgare och korv är dåliga för vår hälsa, på grund av höga halter av salt och fett. Genom att dra ner på köttätandet till max 3 måltider i veckan kan flera undvika för tidig död menar forskarna. Dessutom mår miljön bättre av det.
 
Ät mindre kött och undvik sjukdomar
Ännu en studie pekar ut köttet som en hälsobov. Sedan tidigare finns underlag för att rött kött är kopplad till tarmcancer, medan kött- och mejeriprodukter innehåller mycket mättat fett som är förknippat med fetma och hjärtsjukdomar.
 
Forskarna anser att WHOs rekommendation på 160 gram om dagen är för högt och rekommenderar max 70 gram om dagen tre gånger i veckan. Man menar att genom att äta max 210 gram kött per vecka och mindre portioner av mejeriprodukter så kan man spara liv. En veckoranson kan till exempel bestå av en liten biff, ett kycklingbröst och två korvar eller fläsk.
 
Resultatet från studien visar på uppenbara positiva hälsoeffekter av att skära ner på kött och mejeriprodukter. Forskarna menar att det är särskilt bearbetat kött, som korv, hamburgare och charkuteriprodukter, som är särskilt ohälsosamma.
 
Dessutom är en del utländsk boskap uppfödd på genmodifierad soja och/eller majs vilket försämrar köttet och miljön ytterliggare.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel