Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/29/2012

Kaliumrik kost kan minska risken för stroke

Med hjälp av en kaliumrik kost kan risken att drabbas av stroke minskas med 21 procent. Även hjärt och kärlsjukdomar kan troligen minskas med 26 procent. Allt enligt en italiensk metastudie.
 
Kaliumrik kost kan minska risken för stroke
Forskarna har gått igenom 15 studier med närmare 250.000 deltagare som följts upp under 5 till 19 år.
 
I studierna har man mätt kaliumintaget genom bland annat 24-timmars kostregistrering eller 24-timmars urinutsöndring.
 
Sammanfattningsvis kan man se att en ökning av kalium med 1,64 gram per dag kan kopplas till en minskad risk för stroke med 21 procent och en minskad risk för hjärt och kärlsjukdom med 26 procent.
 
De italienska forskarna tror att den skyddande effekten från kalium kan bero på den blodtryckssänkande effekt som kalium har, särskilt hos personer som äter mycket salt och har högt blodtryck.
 
Man tror även att kalium kan bromsa processen av åderförkalkning, ateroskleros, och förhindra en förtjockning av blodkärlens väggar, vilket kan förhindra hjärt- och kärlsjukdom.
 
- Ett högre intag av kalium är säkert för de flesta, säger Strazzullo vid Federico II universitetet Neapel Medical School i Italien, en av forskarna bakom metastudien.
 
Han tillägger att det dock kan finnas en viss oro för förhöjda kaliumhalter hos patienter med njursvikt eller de som tar kaliumsänkande läkemedel. I dessa fall bör patienten tala med sina läkare.
 
Bra källor till kalium är frukt och grönsaker samt fisk, fågel och mejeriprodukter.
 
- Genom att äta minst fem portioner frukt och grönsaker per dag får man den mängd kalium som behövs för att få en skyddande effekt, menar Strazzullo.
 
 
Källa: MedWire
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel