Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/6/2016

Kryddor minskar riskerna med fet mat

Genom att lägga till kryddor till måltiden kan du motverka att triglyceriderna, fettämnen i blodet, ökar när du äter fet mat. Det gör att risken för hjärtsjukdomar minskar.
 
Kryddor minskar riskerna med fet mat
Kryddor som gurkmeja, curry och kanel till en fettrik måltid kan minska de negativa effekterna med cirka 30 procent jämfört med att äta en måltid utan kryddor visar en studie.
 
Enligt forskarna så får vi höga halter triglycerider i blodet när vi äter mycket fett. Om vi regelbundet äter mycket fet mat eller om triglyceridnivåerna höjs för mycket ökar risken för hjärtsjukdom.
 
I studien serverades testdeltagarna färdigmat under två olika dagar. Deltagarna var överviktiga men i övrigt friska och i åldrarna 30 till 65.
 
För den ena gruppen la man till två matskedar kryddor till måltiden. Det var curry till kycklingen, ett italienskt örtbröd och en kanelkaka. Den andra gruppen fick inga kryddor alls till samma måltid.
 
Man kom fram till att de som åt testmåltiden hade en ökad aktivitet av antioxidanter i blodet med 13 procent och att insulinsvaret minskade med cirka 20 procent.
 
Forskarna tror att antioxidanter kan vara viktiga för att minska oxidativ stress och därmed minska risken för kroniska sjukdomar. Tidigare studier har visat att oxidativ stress bidrar till hjärtsjukdomar, artrit och diabetes.
 
I den aktuella studien fick deltagarna i sig antioxidanterna i form av kryddorna curry, kanel, oregano, gurkmeja, svartpeppar, kryddnejlika, vitlökspulver, paprika och rosmarin.
 
 
Källa: Penn state university
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel