Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-10-04

Vegetarianer har mindre risk för hjärtsjukdomar

En studie visar att de som äter vegetariskt löper 30 procent lägre risk att få hjärtsjukdomar eller att dö i hjärtsjukdom.
 
Vegetarianer har mindre risk för hjärtsjukdomar
Forskarna har analyserat kosten hos närmare 45.000 frivilliga i England och Skottland.
 
Man jämförde deras frekvens av hjärtsjukdomar med personer som inte är vegetarianer. Dessutom jämfördes andra faktorer som kan påverka hälsan, som rökning, alkoholkonsumtion, utbildning och socioekonomisk bakgrund.
 
Underlaget till studien sträcker sig över elva år och en tredjedel av deltagarna var vegetarianer. Det är den största studien som genomförts i England och som jämför vegetarianer med icke vegetarianer.
 
Forskarna kom fram till att de som åt vegetariskt hade 32 procents lägre risk att insjukna eller dö i hjärtsjukdom. Anledningen antas vara att de hade lägre blodtryck, lägre vikt och lägre nivåer av det onda kolesterolet än de som åt kött och fisk.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel