Skribent: Anette Rimònt
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/24/2006

En alkoholist i familjen

En konstig stämning och tystnad sprider sig i rummet. Barnen, som visserligen är vuxna nu, lyssnar efter bekanta ljud ifrån köket där mamma stökar runt. De lyssnar efter ljudet av en kork som skruvas av en flaska, ett porlande ljud av något som hälls upp i ett glas, om det överhuvudtaget mellanlandar i ett glas innan det rinner ner i mammas strupe.
 
En alkoholist i familjen
Flickvännerna vet vad det handlar om, men inte gästerna. Jag är en av gästerna, och jag har bestämt motats ut från köket. Jag ville hjälpa till, men det fick jag inte. Bara några dagar senare tar ena sonens flickvän med mig ut för att shoppa. Men det är inte shoppandet som är det viktigaste för henne. Hon vill ha besked, och hon ställer frågan rakt ut. Jag finner inga ord att svara henne med när hon vill veta om jag är Gunillas nya fyllekompis. Jag har inte förstått att Gunilla är alkoholist.
 
Efter tre veckors vistelse i utlandet tillsammans med Gunilla förstår jag. Jag har sett nivån i spritflaskan sjunka. Den, som hon hade på hotellrummet, som hon sa var en present till någon där hemma. Jag har upplevt hennes abstinensbesvär då hon blev vansinnigt elak, och försatte oss båda i en livsfarlig situation. Vänskapen mellan oss tog slut på den resan.
 
Gunillas söner har valt att bo på andra sidan jordklotet. De orkar inte längre ta hand om sin mamma. De kan inte prata med henne om hur de upplevt sin barndom, inte heller om hur de känner det idag, eftersom hon inte skulle klara av det. Hon skulle bara dricka mer för att dämpa sina skamkänslor, och besvikelser över att inte ha varit en bra mamma.
 
Gunilla var bara tonåring när hon blev gravid första gången. Pojken, den som hon fick adoptera bort utan att ens ha sett honom, blev missbildad. När han i vuxen ålder sökte upp henne fick hon en chock. När hon berättade det för mig, trodde jag det var det som fick henne att börja dricka, men nej, hon drack redan när hon väntade honom.
 
Vanligt är det att man förnekar sitt missbruk, men inte Gunilla. Hon sa till och med rakt ut att hon drack mycket, men naiv som jag var så tolkade jag det som ett sundhetstecken. Jag hade ju lärt mig att missbrukare förnekar sitt drickande. Hon förnekade det inte men hon smusslade med det.
 
Det tog mig tid att förstå att hon hällde i sig en liten slatt sprit då och då, och när det inte fanns alkohol så knaprade hon huvudvärkstabletter. Hon bar alltid med sig en liten pillerdosa, och i den hade hon varsamt delat tabletterna i små bitar, lagom att stoppa i munnen när suget var som värst. Alltid tuggade hon tuggummi eller minttabletter, och använde för mycket parfym för att dölja lukten av alkohol.
 
Hennes vardag gick ut på att noggrant planera sitt inköp av alkohol och hur hon skulle förtära den utan att någon annan störde sig på det. Hon hade fullt sjå med att planera in sina besök på systembolagen. Eftersom hon inte ville köpa mer än två flaskor åt gången så var hon tvungen att handla flera gånger i veckan. Hon varvade sina inköp på flera olika systembolag, för att ingen skulle misstänka att hon var beroende.
 
Gunillas söner har under sin uppväxt upplevt besvikelser över mammas brutna löften om bättring. Ändå gnager oron ständigt, oron över att mamma ska dricka för mycket och skada sig. Skadar sig gör hon hela tiden, invärtes och långsamt. Misstänksamheten mot henne finns också där hela tiden. Lögnerna, smusslandet, förnekandet och gömda flaskor är barndomsminnen som ingen borde ha.
 
”Mamma är ingen trygghet, hon är den som skrämmer mest i världen.”
 
Hon har varit inne på avgiftning och behandling, det såg hennes arbetsgivare till. Det blev en tillfällig förbättring, som gav hopp, men som återigen landade i besvikelser och en känsla av maktlöshet.
 
"Kanske det var vårat fel att hon inte lyckades, vi vågade ju inte tro på att hon skulle lyckas" säger sönerna.
 
Alla familjer med en alkoholist som familjemedlem ser inte likadana ut, en del har det betydligt värre. Familjemedlemmar blir utsatta för våld. Hem blir förstörda. Olyckor på grund av alkoholmissbruket inträffar. Allt för många barn, kvinnor och djur blir fysiskt misshandlade, utsatta för våld och incest. Och alla, garanterat alla, blir psykiskt misshandlade. De delar samma känslor skam, skuld, svek och hopplöshet. Man älskar den som dricker när den är nykter, och man hatar demonen som tar över när den dricker. Och med tiden riskerar kärleken att övergår i hat.
 
Fakta:
Vad händer när familjen drabbas av alkoholberoende?
Om en familjemedlem är alkoholberoende så drabbar det hela familjen. Sådana familjer präglas ofta av ändlösa konflikter. De lever under instabila och förutsägbara förhållanden. Rutiner, regler och gränser förändras hela tiden efter vilken fas den alkoholberoende befinner sig i, och kraven och förväntningarna på barnen skiftar mellan olika tidpunkter. Trots detta existerar oftast kärleken mellan medlemmarna, som ger sig i uttryck att skydda den som dricker.
 
Vanligtvis pratar man inte om missbruket, inte med varandra och inte heller med andra utanför familjen. Tystnaden fungerar som ett förnekande av problemet, och som en lojalitet till både missbrukaren och de andra familjemedlemmarna.
 
Om familjen splittras, kan det vara missbrukaren som själv ger sig iväg, alternativt att någon eller flera familjemedlemmar ger sig iväg. Ibland blir någon kvar hos den missbrukande, det kan vara partnern eller något av barnen som fortfarande kämpar med att hålla ihop det som finns kvar av familjen.
 
Den nyktra partnern
När den beroende drabbas av bakrus försöker ofta partnern att göra det så skonsamt som möjligt för honom eller henne, för att få allt att fungera så normalt som möjligt. Inför en ny berusningsperiod försöker partnern ta kontroll på olika sätt, genom att till exempel leta efter gömda flaskor eller försöker få den beroende att lova att inte dricka mer.
 
Under nyktra perioder återgår allt till det normala igen. Relationen kan bli mycket kärleksfull, ofta på grund av den alkoholberoendes dåliga samvete. Men ju längre in i missbruket den beroende kommer desto mer tappar partnern tilliten, och det märks ofta i relationer till andra människor. Därför är det ofta svårt att närma sig partnern för att hjälpa familjen ur sin missbruksproblematik.
 
Barnen
Barn i missbruksfamiljer har ofta en tendens till att ta hand om sina föräldrar när de mår dåligt. De skyddar sig själva och sin familj mot skam genom att isolera sig. Då är också risken mindre att avslöja familjens hemlighet. Barn är lojala, och vill inte förråda sin familj.
 
Exempel på symptom hos skolbarn som kan bero på ett missbruk i familjen är: trötthet, ont i magen, ont i huvudet, muskelspänningar, ätstörningar, ofrivillig urin- och tarmtömning och fysisk rastlöshet. De kan också upplevas som överpresterande, känslomässigt labila och överdrivet anpassningsbara. Undersökningar visar också att barn till missbrukare ofta upplever ångest, nedstämdhet, en bristande självkänsla, en bristande tillit till andra människor, koncentrationsproblem, depression och sömnproblem.
 
Ungdomar som använder droger i stora mängder har ofta föräldrar som missbrukar. Enligt forskning drabbas pojkar i högre grad än flickor av att det förekommer alkoholmissbruk i familjen. Detta ger sig i uttryck i egna alkoholproblem, asociala beteenden, psykiska problem, problem i skolan och kriminalitet. Värst drabbas pojkar som har mammor som missbrukar alkohol.
 
Det ofödda barnet
Alkohol, droger och många mediciner, speciellt lugnande, har en skadlig effekt på foster. Fetalt Alkohol Syndrom, FAS, drabbar fostret med tillväxthämning, och kan ge begåvningshandikapp och missbildningar som beror på moderns alkoholkonsumtion under graviditeten
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/4/2016 10:10:59 AM - roboten1478548574
Hmmmm
jag är inte en robot... jag är en alkis:))
 
11/7/2015 6:28:43 PM - Lyra
Vad göra?
Önskar att min man inte drack, snarare särbo. Nu isolerar han sig ensam hemma och dricker hela fredagen, lördagen och ligger och sover hela söndagen. Saknar honom och känner mig fullständigt rådvill. Sedan 2 år tillbaka äter han dessutom antidepressiva tabletter och han har nog genom gått någon slags personlighets förändring. Han är provocerande och hamnar i bråk med min familj och mina vänner. Han har druckit på helgerna sedan säkert 20 år tillbaka. Vi träffades för 5 år sedan. Men nu verkar det som att han väljer flaskan framför mig. Han har gått ett steg djupare in i sin alkoholism. Så sorgligt.
 
5/18/2015 7:48:24 AM - Annica pettersson
Bra
Ang.Katarina Janouch bok
Förstår inte att hon skaffar flera barn
med en aktiv missbrukare,hur tänker man då.....är själv barn till en alkoholist
så det är ingen miljö jag önskar ngn ska
behöva växa upp i.
 
5/18/2015 7:48:17 AM - Annica pettersson
Bra
Ang.Katarina Janouch bok
Förstår inte att hon skaffar flera barn
med en aktiv missbrukare,hur tänker man då.....är själv barn till en alkoholist
så det är ingen miljö jag önskar ngn ska
behöva växa upp i.
 
5/18/2015 7:48:11 AM - Annica pettersson
Bra
Ang.Katarina Janouch bok
Förstår inte att hon skaffar flera barn
med en aktiv missbrukare,hur tänker man då.....är själv barn till en alkoholist
så det är ingen miljö jag önskar ngn ska
behöva växa upp i.
 
5/18/2015 7:46:21 AM - Annica pettersson
Bra
Ang.Katarina Janouch bok
Förstår inte att hon skaffar flera barn
med en aktiv missbrukare,hur tänker man då.....är själv barn till en alkoholist
så det är ingen miljö jag önskar ngn ska
behöva växa upp i.
 
1/29/2012 7:21:15 AM - STVwcdJUXGUNfddysn
yRsfEJrHgfDErcAm
Great insight! That's the ansewr we've been looking for.
 
1/27/2012 5:13:15 AM - JnvKzcQKNYXeQS
qxPhArLrctrkRtYGojZ
This makes everything so completely paeinsls.
 
1/26/2012 7:43:40 PM - nYQLVLcMkW
cvEkZTKb
If time is money you've made me a wealtiehr woman.
 
1/26/2012 9:52:56 AM - AhALYhiOuezfKjydI
glxoEWtkPcZcr
You really found a way to make this whole process esiaer.
 
1/16/2012 3:15:47 PM - Arvid
slutat
Denna nyårsafton tog jag min sista pe efter att fullständigt gjort bort mig... Jag känner mig efter år av smygdrickande så glad stark och närvarande. Den pappa jag varit för mina tre barn är inte värd namnet...jag har bara tyckt att de belastat mig. Min fru har alkoholism i sina föräldrar så ämnet har varit belagt med tabu. Jag hoppas att detta kan ge andra kraft att ta steget, jag är så jävla less, glad, ångerfull. Men dricka det är det slut med...jag älskar min familj för mycket...
 
2/25/2010 9:38:55 AM - Yvonne
Det kallas HÄNSYN!!!
Börje, Om det nu är så att du lever ensam, vilket jag hoppas du gör med den inställningen. Visst, då är det ditt ansvar och heller ingen som behöver må dåligt av ditt beteende. Men... om du har fru, barn så finns det bara ett ord som beskriver dig, EGOIST. Hade du njutit av att ha en människa runt dig som beter sig så som du. Men.... i ditt fall låter det som om du är nöjd med din situation. Så lycka till med ditt roliga liv!!
 
1/3/2010 5:10:38 PM - Lea
Jag håller med
J-a alkoholister
 
12/29/2009 4:49:09 PM - ninja
alkoholister
j-a alkoholister som förstör för andra
 
10/17/2009 12:05:25 AM - Moa
suck
härliga fredag,,,
 
7/27/2009 9:35:34 PM - Kenneth
Eget ansvar
"Deva" undrar om mamman blir hennes ansvar, om pappan väljer att lämna henne. Svar: nej! Nej, nej och åter nej!
Varje vuxen människa bär ansvar för sitt eget liv!
Jag är själv alkoholist, mykter sådan sedan ett antal år. Under min tid som aktiv missbrukare försökte jag, liksom de flesta missbrukare, att skylla mitt drickande på andra personer eller på yttre omständigheter. Allt från att man hade en jäkla chef till att det regande eller var soligt.
Men det är ju bara jag själv som kan ändra mina vanor och mitt beteende, alltså kan det aldrig vara någon annans ansvar!
Om jag kan vara till stöd eller hjälp, får ni gärna kontakta mig på lanknytt@gmail.com
 
6/24/2009 4:26:50 PM - Deva
Trött
Mamma har blivit alkoholist på vuxna dar efter ett liv i depression. Vill att min pappa ska lämna henne då jag hör de mest fruktansvärda historier från honom om allt han råkar ut för nuförtiden. Men vad händer med alkholisten som blir lämnad? Blir mamma mitt ansvar sedan?
 
5/19/2009 3:35:55 AM - karin
alkolist
sjukdomen är inte lätt för anhöriga eller för den som missbrukar.jag har alltid varit öppen om min sjukdom,det har gjort mina barn starka.jag har sökt mycket hjälp geom åren har äntligen hittat länken där även mina barn är stödmedlemmar.sjukdomen är ofta ärftlig hela min mammas sida är alkolister.jag satt inte som 5åring och på gungan och hoppades på att få sjukdomen.ska säga att jag bara är 40 år och kämpat hårt i 10 år.jag har mycket i min ryggsäck som jag aldrig någon ska få uppleva som gruppvåldtäkt och misshandel av en groft sjuk människa som har försökt döda mig.jag gjorde anmälan till polisen och han fick hela 3mån och det tog 2 år innan han blev dömd.under den tiden levde jag med skräck 24 timmar om dygnet.
 
4/18/2009 6:52:47 PM - Ann
LVM
En alkoholist kan inte byta ut sprit mot vin. Du fattar väl att det är samma sak.man kan inte dricka någön alkohol haltig sort efter behandling.
 
4/18/2009 6:42:19 PM - Ann
En som vet
Ställ krav på alkoholisten gör det svårt för honom att fortsätta dricka. Ställ ultimatum hårt men det enda rätta. Bättre det än alkoholisten tar livet av sig . kram
 
3/23/2009 2:56:00 PM - Linda
Till J
Lämna honom. Det är din enda chans att han förändrar sig. Så länge du inte säger ifrån så riskerar du bara att bli medberoende och på sikt krympa dig och dina känslor tills det inte finns något av dig kvar.
 
Förhoppningsvis vaknar han upp och förstår att han behöver hjälp. Om han vill förändras kan han börja på anonyma alkoholister eller söka hjälp inom vården.
 
Hoppas du vågar ta steget - du har ju snart ansvar för en liten människa till.
 
3/18/2009 8:21:27 AM - J
Lämna,stanna,lämna,stanna......
Min pojkvän sitter hemma på helgerna dricker sig skitfull ensam,får dåligt samvete och allt slutar i kaos. "Jag ska ta livet av mig du ska inte behöva vara tillsammans med mig,jag är så dålig.Jag lovar att sluta,lämna mig inte.
Jag väntar barn och allt blir helt plötsligt mycket svårare,ena stunden är jag säker på att lämna honom, andra stunden kommer allting att ordna sig,med lite tid....Fast jag orkar inte mer, hur bryter man sitt medberoende.Hoppet finns ju att han ska ändra på sig. men det måste ske innan det lilla livet kommer. Jag är hellre ensamstående mamma än att låta barnet växa upp i alkoholbråk.
 
1/9/2009 7:53:30 PM - Erra
Svar till undrande.
En alkoholist kan ej dricka någonting med alkohol i, inget öl. vin, likörer eller sprit. Det är inte sorten på drycken det är alkoholen i sig som en alkoholist inte tål. Det går inte heller att dricka alkoholfria drycker som glögg, cider osv. De "triggar" igång suget efter alkohol. Det finns så mycket i samhället som en alkoholist måste undvika för att hålla sig nykter. Men den största hjälpen till ett nyktert liv är att bestämma sig, och ta hjälp. Att sluta med ett missbruk är som att gå igenom ett fält med taggtråd. Det klarar man inte av själv.
 
12/24/2008 2:33:14 AM - Undrande
frågande?
Undrar om det stämmer att en alkoholist som vårdats på LVM, nu helt plötsligt kan dricka vin men inte sprit??? Stämmer detta? jag har svårt att tro på det han säger. Dryckesbeteendet visar att han inte dricker för att det är gott utan han ska få i sig vinet fort.
 
11/10/2008 9:20:05 PM - daniella
min far
han är en periodare. när han inte dricker blir det hus i helvete. han blir så agressiv dock förvärras det ofta då han är påverkad. han kan ibland bli våldsam. jag vet inte vad jag ska göra. det är ett förbjudet ämne att prata om inom våra väggar.
 
10/2/2008 11:26:52 AM - paula
ett helvette av kaos
Min mamma är alkis och hon dricker varje dag efter att hon kommer hem efter jobbet. Där sitter hon med sin grogg framför tvn. Innan hon fått sin grogg/öl så skriker hon åt varenda lilla sak som "stör henne". Hon riktigt trackar ner på alla i familjen,men förståss mest på mig. På fredag har hon köpt hem ett flak+vodka som hon börjar dricka direkt efter jobbet på fredagen då. Så dricker hon hela lördagen,alltså riktigt super sejj as nitad. Då är hon glad och det är trisst att man bara kan få berömm och kanske en kram enbart när hon e jätte full. Annars är man en skit i hennes ögon o borde flytta därifrån.För jag ställer bara till med besvär. Jag går i skolan o efter skolan så tränar jag. Är kanske hemma vi 8-9 på kvällen,gör läxor sen e jag på mitt rum och går o sover. Jag beskymmrar aldrig denna kvinna. Jag är tvungen att bo hemma för jag har skolan att tänka på och tänker göra klart den. Jag kommer aldrig bli som denna hemska egoistiska kvinna. Många gånger vill jag bara "slå ihjäll henne" Man får den känslan för det blir bara för mycket. Jag är jätte glad över sveriges lagar för annars hade jag gjort det.
 
9/22/2008 11:26:52 AM - Linda B
Sofie
Din sambo behöver själv inse sitt problem. Oftast gör de inte det förrän något drastiskt händer som att du lämnar honom pga hans drickande.
Du eller alkoholen = hans beslut.
 
Kanske kan du släpa med honom till ett anonyma alkoholister-möte? Dom är inte kristna, men man tror/söker stöd hos en högre makt. Om det sedan är Gud eller något annat är valfritt.
 
Medberoende är också en sjukdom...
 
9/19/2008 12:55:12 PM - Kalla mig Sofie
min sambo är alkoholist
Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har alltid varit liberal med alkohol. Att ta en öl efter jobbet är väl ingenting. Men min sambo klarar inte det. Han smygdricker. Jag hittar flaskor och burkar lite varstans. När jag konfrontera honom säger han att han ska sluta vilket han inte gör. Jag har bett honom att söka hjälp men han säger bara att alla organisationer är kristna och det är inte han. Jag har fått tag på ett nr till en KBT psykolog, kan detta hjälpa. Jag ska även lägga till att min sambo har varit FN-soldat och sett fruktansvärda saker. Men han har inte fått något stöd när han kom hem.
 
9/17/2008 12:27:39 PM - Maud Sehl
frisk missbrukare
Nu när jag slutat med alla droger och fösöker bygga upp en förhållande med mina barn så går det inte.Ett av barn skäller alltid och trycker ner mej när han hör av sej ca 1 ggr per år.Mitt hjärta värker för jag har god kontakt med dom andra barnen ,nu undrar jag om det finns fler som upplever samma som mej.är ofta ledsen över det här ,men jag kan inte ändra på det som varit utan framtiden kan jag göra bra.
 
9/7/2008 3:09:03 PM - Kristina
Ett råd.
Har brutit med min pappa sen många år.
Varför skulle jag behöva lyssna på hans fyllesnack på nätterna, han ringde aldrig då han var nykter. Egocentriska till max.
Detta höll på i flera år.
Till slut bytte jag till hemligt nummer och sen dess har det varit tyst.
Vilken lättnad för mig.
Nu kommer nästa bekymmer.
Min syster som är två år yngre än mig har även hon drabbats av alkoholens makt.
Mönstret upprepar sig....
- Kan jag hjälpa henne eller kommer jag även här att bli tvungen att byta till hemligt telefonnummer ??
Som tur är så bor vi inte i samma stad.
Även hon ringer då det har hänt henne något eller hon mår dåligt.
Och självklart så går det inte att diskutera då sluddret från alkoholen pratar. - Vad göra ?
 
 
7/23/2008 9:36:37 PM - Lisa
Ärrad
Det finns inget så maxat egotrippat som en missbrukare! Min morsa är alkoholist och tablett missbrukare, även farasan dricker varje dag. Dom dricker inte sprit utan öl, men jag tycker det är lika illa. Har försökt massa, men till slut pallar man inte, känner mig bara så jävla besviken. Har syskon som jag skulle kunna dö för, men mina föräldrar är förlorare i mina ögon.
 
7/7/2008 6:21:39 PM - Cilla
Mamma som är alkoholist.
Jag har tömt ut mer alkohol i mitt liv än en normal person dricker på två tre år. Alla svek, lögner och förräderier har tagit kål på min självkänsla. Det är verkligen så att ett barn till en missbrukare får svårt att visa känslor eller ens prata om dem. Jag har ett litet tips till alla er därute som har en missbrukare i sin närhet. Var tidig och våga erkänna symptomen! Det är inte normalt att dricka sig stenfull hemma i sin ensamhet varje helg. Det leder till mer. Det är inte normalt att dricka för att våga eller för att dämpa sina känslor. SÖK HJÄLP!
 
Ingen har någonsin sagt att det är lätt att sluta. Det kan bli det svåraste du gjort. Men ingenting är omöjligt.
 
7/7/2008 4:51:59 PM - Annelie
jobbigt
hela min familj har problem med missbruk av olika slag.. bror har droger å ålkohål.. mor har mat å ålkohål.. far har alkohål.. och mina farbröder har supit så länge jag mins.. men sista året är gräsligt.. mor å far dricker mer för att dom inte orkar se min brors problem och när jag försöker prata m dom om problemet/problemen säger dom att allt e bra å vill inte prata mer.. jag har försökt länge nu men känns som mitt alternativ börjar bli att ine höras alls.. orkar inte se dom supa bort sina liv... en gång i tiden var allt bra.. vad hände??
 
 
6/27/2008 8:36:29 AM - erik
super
Hmm,, jag är alkis, det vet jag! tror jag borde klassas som periodare, har jävligt svårt att sluta , en fest blir till en till som blir tikll flera dars drickande , men ungefär efter en vecka skriker kroppern och det man dricker spys upp , efter 2-3 spyor fastnar alkoholen och kroppen får sitt. man blir lite lagomt loj och tror i sin enfald att ingen märker något förrän partnern får ett tioll utbrott, som man givetvis inte har nån orsak till. När man inser att det är spriten som styr rasar världden, (till att börja med)man hittar på ändlösa förklaingar på hur ,och varför det ser ut som det gör,Jag har erkänt för hela släkten vad som sker, jobbet,osv, har en riktigt ordnad sitvation med 2 små barn och fru,älskande föräldrar som lider i tysthet.
men på nåt vis tror jag mej ,,, inte ha kontroll,, utan ,, veta att jag strax ska sluta , för evigt! Jag är en stolt arbetande man som har sinnena i behåll men , jag förbannar den dag min blyghet försvann när första supen togs, jag var inte längre den blyga tillbakadragna killen, utan en deltagande , rolig , aktiv och intresant yngling, visst,, i mina ögon , men en del sanning är det . man måste ha vart där för att kunna till fullo begripa, det är väldigt lätt att dömma andra människor!
 
3/27/2008 11:32:54 AM - Sofia
Fler borde lära sig mer om alkoholism
Det är hemskt att behöva leva med någon som är helt fast i det och låter hemska saker gå ut över sina nära och kära. Jag har erfarenheter om sånt. MEN alkoholism kan man även vara som nykter vilket många missar. Dom som har alkoholist föräldrar har jag hört att dom har 75% risk att själva bli det. Man kanske har svårt med alkohol men man har ju sin egna vilja vad man vill göra med det.
 
3/27/2008 10:50:55 AM - Stina
Katerina Janouch bok som "tillgång"??
Undrar hur någon kan rekommendera Katerina Janouchs bok "Anhörig". I boken beskriver Katerina hur hon regelbundet misshandlar sin svårt sjuke man. I verkligheten (i tidningsintervjuer) har hon inte tagit avstånd från misshandeln. Hon har inte fördömd den. Tvärtom hon raljerar att än idag används hot, bråk, gräl och tillmälen som en extra "krydda" i förspelet när det gäller sex.
Jag som anhörig kan inte för mitt liv förstå en samlevnadsexpert som kan uttala sig på detta sätt. Hur kan man bagatellisera misshandel inom en familj? Hur kan man bortse barnens lidande? Katerina är enligt mig fortfarande sjuk i sitt medberoende. Annars skulle hon inte uttala sig som hon gör (hoppas jag..).
 
Hon anser t.ex. att hennes egna barn var för "små" för att skadas av den fysiska misshandeln de såg Katerina utöva på sin make. FÖR SMÅ? Det är ju de tre första åren som är absolut avgörande för ens framtida psykiska hälsa..
 
2/13/2008 9:34:48 PM - min mamma
mor
är så jävla trött på min alkholiserade mamma, får jämt ta skit i från henne, är så jävla trött på det aset nu. hur ska jag göra för göra ett slut på det, för snart säger jag upp, kontakten med henne, har provat allt men inget hjälper
 
2/5/2008 6:18:25 PM - Marina
Vikten av källkritik!
När ni skriver om ett så allvarligt och, för många berörda parter, oerhört drabbande ämne som alkoholism, bör ni använda er av mångsidighet och källkritik. Ni kan exempelvis inte skriva att "pojkar drabbas hårdare än flickor i alkoholistfamiljer" utan att specificera varför deras påverkan bedöms som "mer drabbande" än för flickor. Ni kan heller inte osynliggöra flickors upplevelser på detta sätt eftersom de då, tyvärr av er, behandlas som om deras "drabbande" (även om det yttrar sig på ett annat sätt än hos pojkar) är osynligt och mindre viktigt. En fotnot på er källa kanske vore bra? Eller en metodkurs på universitetet? Sedan undrar jag också varför kritik inte platsar på denna sida eftersom ni tog bort mitt första inlägg. Någon kommentar till detta eller nöjer ni er med att använda ensidig forskning i era artiklar?
 
2/5/2008 5:18:19 PM - Marina
Vilket skitsnack!!!
Om ni skriver att "pojkar drabbas hårdare än flickor av alkoholmissbruk i familjen" får ni nog förklara lite tydligare hur pojkar drabbas hårdare, varför de gör det och hur flickor å sin sida drabbas mindre. Lite källkritik, förnuft och moraliskt övervägande är inte helt fel att använda när ni skriver om så här allvarliga och, för många inblandade, känsliga saker. Läs på innan ni svänger er med sannningar!
 
9/24/2007 12:12:51 AM - ingrid
vad gör man?
min man dricker varje kväll han säger att han behöver slappna av.
 
7/15/2007 1:01:12 AM - " Förvirrad "
Mamma !"
Min mamma dricker bara mera och mera nuför tiden, :S , till och med på onsdagar. jag är rädd att det ska bli flera dagar i vekcan. hennes bakfylla tas ut på mig.
 
4/27/2007 11:09:13 AM - Katrine
Börje
Om du lever själv så är det ditt eget problem men har du familj så ska du veta att dom mår jäkligt dåligt av din sjukdom. Alkoholism drabbar alla närstående och sätter djupa ärr i personligheten hos barnen.
 
4/26/2007 12:52:24 PM - Börje
men
asså vad snackar alla om,
jag är alkoholist och jag gör inte sånt hära jag dricker blir glad och ramlar ned vafan är problemet?
 
4/4/2007 8:22:21 PM - Redaktionen
Hallå
Du som mejlade till Anette och ville använda artikeln som källa - du glömde mejla dina kontaktuppgifter. Mejla igen och bifoga din mejladress så kontaktar Anette dig.
 
10/2/2006 9:43:06 AM - Ulrika
Lär dig mer
John Bradshaw har skrivit flera bra böcker om missbruk
The family
sedan en bok om shame
 
Katarina Janouch bok om anhörig är också en tillgång
 
Kom ihåg, vi är anhöriga till missbrukare i 7 generationer, vi beter oss dysfunktionellt fastän vi inte tar alkohol eller andra gifter
 
Kommentera denna artikel