Skribent: Anette Rimònt
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/24/2006

Alkoholberoende är en sjukdom

Redan på 60-talet fastställde FN:s Världshälsoorganisation, WHO, att alkoholberoende är en sjukdom. Sjukdomen är kronisk, och det finns ingen behandling som botar. En alkoholist kan aldrig lära sig att hantera alkohol med måttlighet. Men det går att lära sig att leva med total avhållsamhet från allt som innehåller alkohol.
 
Alkoholberoende är en sjukdom
Några kännetecken för alkoholberoende är att man föredrar att dricka i ensamhet, och att man dricker för att lindra symptom eller som tröst. Den beroende söker ständigt efter berusning, och behöver dricka mer och mer för att uppnå samma berusningseffekt. Även om man har bestämt sig för att inte dricka mer så gör man det ändå. Missbruket av alkohol leder till problem med att komma ihåg hur föregående kväll slutade, och den som dricker kan lätt bli retlig och arg. Det händer också att den beroende är borta från jobbet på grund av bakfylla, och ofta väljer att avstå från andra saker för få vara hemma och dricka.
 
Ett säkert tecken på alkoholberoende är att man fortsätter att använda alkohol, trots negativa följder. Ju mer man missbrukar alkohol desto mer tolerant blir man, och det ökar i sin tur abstinenssymptomen. Den som drabbas känner sig sjuk och svag, får svettningar, darrningar, frossa, ångest, sömnstörningar, illamående och kräkningar. Krampanfall och hallucinationer förekommer också. Eftersom alkohol är depressionsframkallande leder det dessutom ofta till att den som dricker tror att det krävs mer alkohol för att dämpa depressionen, vilket naturligtvis är helt fel.
 
Varför blir man beroende?
Orsakerna till att man dricker kan vara sociala, ekonomiska och psykologiska, men svaret på frågan om varför drickandet övergår i ett beroende finns i hjärnan. Inom forskningen finns också förklaringen till varför vissa individer fortsätter att dricka trots att det förstör både hälsa, privatliv, arbetsliv och social status.
 
Alkohol fungerar som en dopaminchock för hjärnan. Dopaminchocken framkallar känslor av eufori. För att kunna hantera dopaminchocken balanserar hjärnan sin dopaminnivå genom att sänka antalet naturliga dopaminreceptorer. Detta gör att den som är beroende av alkoholens effekter också förlorar förmågan till naturliga lustupplevelser. Det enda som hjälper är en ny dos av drogen.
 
Efter en tid av alkoholmissbruk minskar känslan av njutning. Drickandet övergår till att blir tvångsmässig. Den som är beroende utvecklar en överkänslighet av de effekter som alkoholen ger, och får också allt svårare att avstå från den. Hjärnan reagerar dessutom med starka betingade reaktioner på det som individen har lärt sig att förknippa med alkohol. Suget efter alkohol kan bli mycket svårt av till exempel ljudet av flaskor som klirrar eller ljudet av en ölburk som öppnas.
 
När hjärnan begär en högre dopaminnivå mobiliseras hjärnans stressystem. Detta uttrycker sig i stress och ångest hos den som är beroende. De impulser som normalt skulle kunna bromsa individen från att dricka mer finns i hjärnans centrum för impulskontroll i pannloben. I samma centra sitter förmågan att planera långsiktigt. Inom forskningen har man upptäckt att individer med beroenden generellt har en lägre aktivitet i pannloben än normalt. Det förklarar varför individer med beroenden inte klarar av att styra sina impulser och att handla långsiktigt.
 
De som är beroende har också färre dopaminreceptorer i hjärnan. Antalet receptorer kan vara ärftligt. Hur många receptorer man har i hjärnan varierar alltså mellan olika individer. Däremot är inte detta hela sanningen till varför vissa individer blir beroende. Även sociala samspel med andra människor och den miljö man är uppväxt i och lever i påverkar biokemin i hjärnan.
 
Vem riskerar att blir beroende av alkohol?
Alkohol fungerar som avkoppling för en person, men kan vara tillvänjning för en annan. Man kan dricka mycket och ofta utan att vara beroende, men man riskerar att få alkoholskador, och i ett senare skede även att blir beroende.
 
Det finns människor som på grund av genetiska faktorer reagerar negativt på alkohol, men ändå utvecklar ett alkoholberoende. Vissa individer klarar av att dricka stora mängder alkohol trots att de lever i en riskmiljö. Det finns alltså inga enkla svar på vem som med störst sannolikhet blir alkoholberoende. I miljöer där alkohol finns tillgängligt där är det individuella faktorer som styr om man blir beroende eller inte. Men finns det ingen tillgång till alkohol så kan inte heller ett beroende av alkohol uppstå.
 
Hur lång tid tar det att utveckla ett alkoholberoende?
Eftersom reaktionerna på alkohol varierar från person till person tar det olika lång tid att utveckla ett beroende. En tonåring kan bli alkoholberoende på mindre än ett år. Tiden är generellt kortare för ungdomar och kvinnor än för män. Kvinnor utvecklar också mycket snabbare svåra fysiska komplikationer av alkoholmissbruk än vad män gör. Att reaktionerna är olika på beror på kroppskonstitution, kön, genetiska faktorer och annat som till exempel näringsbrist. Därför är det viktigt att vara lyhörd på beteendeförändringar som kan tyda på alkoholproblem.
 
Vilka risker innebär höga alkoholmängder för kroppen?
Tendensen är tydlig, ju tidigare man börjar desto snabbare och allvarligare blir skadorna. Alkohol kan bland annat orsaka hjärtsjukdomar, högt blodtryck, leversjukdomar, sjukdomar i mag- och tarmkanalen, sjukdomar i bukspottkörteln, hudsjukdomar, nervskador, psykiska sjukdomar och sjukdomar i muskler, leder och skelett. Riskerna är också större att drabbas av cancer i munhåla, svalg, luftstrupe, matstrupe, ändtarm, bröst och lever. Alkoholmissbruk leder dessutom ofta till olyckor.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
4/26/2015 12:44:42 AM - Miss fatima
drsunnydsolution1@gmail.com
TACK TILL STORA DR Sunny FÖR LÖSA mina problem HANS EMAIL IS (drsunnydsolution1@gmail.com
 
mitt namn är fröken Fatima, jag var gift med min man i 5 år vi levde lyckligt tillsammans för detta år, och inte förrän han reste till USA för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess har han hatar mig och barnen och kärlek hennes enda. så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte vill se mig och mina barn igen så han körde oss ut ur huset och han kommer nu till USA för att se att andra en kvinna. så jag och mina barn var nu så frustrerad och jag var bara vistas med min mamma och jag var inte behandla bra eftersom min mamma gifte sig en annan man efter min far död så den man hon gifte sig inte behandla henne väl, jag och mina barn var så förvirra och jag letade efter ett sätt att få min man tillbaka hem eftersom jag älskar och vårda honom så mycket, så en dag när jag surfade på min dator jag såg ett vittnesbörd om denna spell caster DR Sunny, vittnesmål delade på internet av en dam och det imponerar mig så mycket jag tycker också om att ge det ett försök. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn passerar genom så jag kontaktade honom och han berättade för mig att vara lugn för bara 24 timmar att min man ska komma tillbaka till mig och till min bästa överraskningen jag fick ett samtal från min make på den andra dagen som frågar efter barnen och jag ringde DR Soligt och han sa dina problem är lösta mitt barn. så detta var hur jag får min familj tillbaka efter en lång stress broms upp av en ond kvinna så med all denna hjälp från DR Soligt, jag vill att ni alla på detta forum att gå med mig att säga ett stort tack till DR Soligt och jag kommer också råd för någon i sådana eller liknande problem eller någon form av problem bör också kontakta honom hans e-post är) (drsunnydsolution1@gmail.com) han är lösningen på alla dina problem och predika i livet. återigen hans e-postadress är (drsunnydsolution1@gmail.com)
 
HAN ÄR specialiserade på FÖLJANDE stava.
 
(1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
 
(2) Om du alltid har mardrömmar.
 
(3) Om du vill att främjas på ditt kontor.
 
(4) Om du vill att kvinnor / män att springa efter dig.
 
(5) Om du vill ha ett barn.
 
(6) Om du vill bli rik.
 
(7) Om du vill knyta din man / fru att bli din för evigt.
 
(8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
 
(9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
 
(10) om du vill stoppa din skilsmässa.
 
(11) om du vill skilja dig från din man.
 
(12) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.
 
(13) Graviditet stava bli gravida bebis
 
(14) garanti du vinner de oroande rättsfall & skilsmässa oavsett hur vilket skede
 
(15) Sluta ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.
 
(16) om du har någon sjukdom som (HIV), (CANCER) eller någon sjukdom.
 
(17) om du behöver böner om befrielse för ditt barn eller dig själv.
 
återigen se till att du kontaktar honom om du har några problem han kommer att hjälpa dig. hans e-postadress är (drsunnydsolution1@gmail.com) kontakta honom direkt ....
 
1/29/2012 7:56:57 AM - AMMtMqTLLKcB
LCxARcjqjtdisKuU
I never thought I would find such an eevryady topic so enthralling!
 
1/26/2012 7:27:18 PM - hEwoIsOXhOVrTdadoe
JVeKqmpGict
Of the panoply of wbsetie I've pored over this has the most veracity.
 
1/26/2012 4:10:31 PM - FrgOMKKzvvAqUIxd
YinHXtWi
Economies are in dire srtaits, but I can count on this!
 
1/26/2012 2:31:00 PM - eNbHpDTOCYquIpjj
UeWpdqLPco
God help me, I put aside a whole afternoon to fgirue this out.
 
11/29/2011 10:20:52 AM - Birgitta Larsson
Vinexperterna skapar beroende
Jag önskar att vinexperterna som uttalar sig i många tidningar idag skulle inse att dom gör stor skada genom att tala i lyriska ordalag om de olika vinerna. De får det att framstå som att det är ett måste att ha vin till maten och mycket sällan finns rekommendationer på alkoholfria drycker. Lådvinerna gör det också lättare att bli beroende.
 
7/9/2011 3:10:37 PM - gbXZgYnpSi
LaaYRQOhtJtr
BION I'm imprsesed! Cool post!
 
7/7/2011 10:55:15 AM - oNjfPpYqXRFPdJv
BkKMyjxvNhRbboK
I rekocn you are quite dead on with that.
 
8/6/2008 1:53:38 AM - alice
uBDzcdxTVT
mSLs3a xf78fg623fv0skghlq56fd
 
1/27/2007 11:17:54 PM - anonym
alkohol min sista vänn
till alla som nite vet,alkoholister är inte bara gubbarna som syns i parkerna, det är också vi ungdomar som växt upp med en så sjuk syn på alkohol att vi svaga tillslut blir beroende,det är inget måste,kan jag erkänna,det är bara en trygghet som man allt mer och mer vil falla tillbaka på, att var 18 år och alkoholmisbrukare,och att inse att man är missbrukare,är inte lätt,det jag kanske vill säga är att alla vuxna där ute som kan göra nått saken borde göra det,ta hand om era barn,tillåt inte alkhol om ni vet att barnet haft en svår uppväxt,vad vet jag,hoppas det hjäper någon iaf
 
1/11/2007 2:38:57 AM - Lennarth Arwidsson
Svar till Helena ( Leva med en alkoholist )
Bäste Helena. Kanske jag kommer till att såra dig med vad jag kommer att skriva här. Men tro mig. Det finns bara två mycket enkla utvägar för dig o denna man som vill fortsätta sitt liv i fylla med glansiga ögon. Du är varken dum , korkad, snokare eller kontrollant. Men en sak säger jag dig att ska ni få en slutlig lösning på detta problem så måste någon av er ge upp. Antingen att han får flytta någon annanstans så att du kan få ordning på ditt liv och få kontakt med dina barn. Och då är det raka spår som gäller. Inga hnja eller hmja eller halva nej eller ja. Bara att du är konkret och bestämd med dina åsikter o regler. Under denna tis som du går igenom denna lösning så är det minst lika viktigt att du har en sysselsättning som stärker ditt självförtroende. Skäms inte för att du lever med en man som dricker och framför allt går bakom ryggen på dig o ljuger. Det viktigaste är just nu att du bara tänker på hur du ska fixa din framtid så enkelt som möjligt. Gör det ont. Ja så klart att det gör ont när man måste dela på ett förhållande som man hoppats så på. Men jag kan trösta dig med att det går över när du kommer till insikt att du får det bättre så här. För hur otryggt är det inte redan.
Den andra utvägen kan, men jag betonar ordet kan med tinga ord om att detta kanske inte fungerar.
Är följande.
Att denna man som du lever med släpper taget hellt med sitt missbruk.
Kontaktar sjukvården och ber att få gå på ständig kontroll pga, sitt beroende. Inget att skämmas för. För där går så många människor redan av alla de olika titlar och yrkesfolk. Allr från det finaste till det enklaste. Med dena ständiga kontroll och beslut att sluta hellt ( inte delvis eller ett par supar i veckan ) utan helt avhållsam med sitt missbruk för resten av livet. Så kan han lyckas. Men som sagt jag skrev ordet kan med tunga ord och med det att det är inte säkert att detta går bra.
Men vill du ha mer stöd och hjälp så kan du gå till vår sida på sektionen sjukdomar och tränings skador då även denna sektion handlar om missbruk av olika slag, plus att det finns en hel del information att få stöd i.
Alltså på www.friskosund.se
Så till sist så hoppas jag att jag har kunnat ge dig en bra lösning på problemet som du inte ska dra up på.
Se till att få en slutlig lösning på detta problem redan imorgon. av dom två alternativen som jag gav dig.
Kom ihåg att det inte finns någon mellan lösning eller halva lösningar på detta problem som förstör allt för dig. Se till att få kontakt med dina barn igen.
 
1/11/2007 2:05:22 AM - Lennarth Arwidsson
Ta råd av andra som befinner sig i samma läge!
Den bästa lösningen är att få en diskussion med folk i samma läge som ni befinner er i. Det finns ingen anledning i världen att släppa efter på reglerna och börja kompromisa med det ena och det andra. Det är bara antingen slut på drickandet eller på förhållandet.
För de som fösöker stå ut i långa loppet med en missbrukare blir livet en plåga till slut. De handlar bara om att den som missbrukar inte vill ta något ansvar. Idag finns det bra behandlingshem, bra sjukvård om missrbuksproblem för den som vill ta tag i sina problem. Men kom ihåg att det bara gäller för dom som är rädda om sina nära och kära. Bestämmer sig för hur svårt det än är att gå in för att sluta sitt missbruk och att inget ska stå ivägen för detta beslut. Gå in i ett diskussions forum ställ frågor direkt till missbrukare och nära anhöriga. Så kan ni komma ett steg närmre hur problemet o lösningar ser ut och vad man kan göra.
Gå inte i godan tro och tro att det bara löser sig på ett år. Nä, det tar många år för en missbrukar som har missbrukat i många år att ens våga tro på att han själv klarar att sluta missbruka helt.
Suget och behovet finns kvar som ett gammalt invant mönster innanför hans hud. Och om man inte kommer överens om bra regler för hur det verkligen ska gå till med ständiga kontroller minst tre gånger i veckan på något sjukhus för att ta prover på att det verkligen funkar med avhållsamheten. Kom ihåg att den som ska sluta sitt drickande inte heller ska umgås med de männniskor som har deltagit med att hjälpa till och supa gemensamt. Läs mer på våra sidor om olika behandlings former och behandlingshem plus en hel del utredningar från specialister.
Adressen är
http:www.friskosund.se/friskosund.se.sjukdomar.html
Eller på www.friskosund.se
Lennart Arwidsson
Så vill jag även tacka Sund.nu för era fina sidor som beskriver verkligheten inom en hel del områden och med ett mycket bra innehåll.
 
11/9/2006 3:11:06 PM - Maja
Till Helena och Anette
Jag är lite i samma sits som Helena, kanske bara lite 'kaxigare' vilket gjorde att jag flyttade när jag inte orkade höra hur allt egentligen var mitt fel. Tog en 'time out' och hoppades att min man skulle utnyttja tiden att söka hjälp.
 
Det har gått 5 månader och han verkar tro att bara för att jag älskar honom, kommer jag att flytta 'hem'. Det är ju mer ekonomiskt. Det kommer jag inte att göra, förrän han varit helt nykter minst ett år, och dessutom sökt hjälp för sitt beroende. Inte bara genom frivilliga program utan där han verkligen får hjälp att inse sitt problem och att han för alltid måste hålla sig nykter.
Under tiden bygger jag upp ett liv för migsjälv. Jo det är ensamt. Men jag har inget val. Så får jag se vad livet för med sig. Har antecknat mig till lite kvällskurser, mest för att komma ut och träffa folk som jag inte känner och som inte har kunskap om mig och mitt trassliga liv. Det känns så roligt. Konstig känsla att se fram emot något och ha roligt. Det var länge sen. Så mitt råd till Helena är detsamma som Anettes: Våga ta Time Out!!! Hitta dig själv.
 
11/6/2006 11:09:09 PM - Anette Rimònt
Till Helena!
Jag förstår din desperation. Du tar upp två problem, dels din nuvarnde relation och dels varför du hamnar i en sådan relation.
 
Det är inte ditt fel att han dricker eller att din före detta är psykopat! Men du vill naturligtvis förstå varför du hamnar i sådana situationer.
 
Du faller förmodligen för en egenskap som både din före detta och din nuvarande har. Ofta känner vi trygghet i det vi känner igen. Fundera över vad det är för egenskap. Det betyder inte att just den egenskapen i sig är negativ, men det kan vara så att det är en egenskap som döljer någonting annat, som till exempel ett beroende. Det kan till exempel handla om en överdriven hjälpsamhet, omtänksamhet eller vänlighet.
 
När det gäller din nuvarande relation tror jag du behöver samla krafter för att komma fram till vad du ska göra. All din energi går åt till att klara av vardagen med mannen i ditt liv. Den energin behöver du själv nu. Du behöver tid att tänka. Du behöver en "time out". Kan du leva ensam ett tag?
 
10/29/2006 10:23:21 PM - Helena
att leva med en alkoholist
Mitt liv är på väg att kracha! Har i 30 år levt med en psykopatisk man. ÄNTLIGEN bröt jag mig loss med hjälp av en underbar man som var min arbetskollega.Han hjälpte mig öppna mina ögon. Gott och väl så långt. Vi blev förälskade och idag 5 år senare älskar jag denne man högt. Men - det visar sig att han är - ja, just - alkoholist! Till en början tog vi gärna en drink tillsammans. Eller ngr glas svalt vitt vin en sommarkväll. Ett eller två glas rödvin till en god middag. Var lördag under sommaren en sillmacka med en nubbe och en öl. Allt helt ok tyckte jag, intet ont anande. Men så småningom visar det sig att för honom är det inte enbart ok. Tillsammans dricker han städat. Nöjd med två glas vin el en nubbe + en öl. Vad jag allteftersom upptäcker är smygdrickandet bakom min rygg. jag upptäcker den ena starkölburken efter den andra. Vodkaflaska på flaska gömd än här än där. Tomma vinflaskor och dunkar... Alltid lögner när jag konfronterar honom. Det är alltid jag som är den stora skurken. Jag som snokar. Visst gör jag det. Det som från början var fullständig tillit finns inte längre kvar. Jag är förtvivlad. satte mitt sista hopp till den mannen. han blev den trygghet jag aldrig tidigare upplevt. men var tog det vägen??? Han startar alla bråk då jag ertappar honom. vet inte hur jag skall orka längre. han lovar och lovar men det fungerar ju inte. NU senast sa han att han varit vit fyra el tre veckor. Nu skulle det gå. Jag ville tro honom. men... Du vet hur det är. Jag kommer hem och han visar samma symtom som innan... Blanka ögon, sluddrigt tal, fumlig motorik. jag vet vad kl är slagen. Han blir arg jag är den onde som aldrig vill tro honom. Under samma dag har han lovat bort sig till sin far ngr dagar. Dessa dagar hade vi bestämt att vi skulle resa till Köpenhamn för att fira min födelsedag och dels för att jag skulle komma bort från alla tråkigheter från mitt förra äktenskap. jag planerade med hans goda minne förlovning dessa dagar. men vad återstår. Jag vill inte längre. kan inte längre. Dessa lögner dessa svek - gång på gång. Vad gör jag för fel. vad är det för fel på mig som fastnar för dessa män? Den gravt psykopatiske mannen som utnyttjat mig över halva mitt liv och nu alkoholisten. Jag älskar honom men inte till vilket pris som helst. VAD SKA JAG GÖRA?? Vad är det för fel på mig. Hjälp mig? Mina barn, fyra av fem, har tagit avstånd från mig och jag har ingen kontakt med dem urifrån hur deras far har förtalat och hjärntvättat dem med onda ord om mig. han har isolerat mig från alla mina vänner. jag har ingen idag. Därför har jag hållit mig kvar hos den alkoholiserade mannen. men allt detta får mig bara att må sämre och sämre. Hjälp - vadgör jag????
 
10/5/2006 10:16:28 AM - LENNARTH ARWIDSSON
Alkohol förstör mer än vad den skapar glädje.
Jo helt riktigt så skapar alkohol stora problem såväl i både hemmet och på arbetsplatser. Familjer blir splitrade och ekonomin går i kras för de flesta. Nära anhöriga får oftast det väldigt svårt och barnen kommer i kläm. Arbetsplatsen blir för nära kolleger svårt att at ta när den alkoliserade påverkar sin omgivning negativt och då oftast på grund av sämre mående, bakfylla och kraftiga irritaions moment. För den som känner att han eller hon måste ha alkohol för att skapa glädje blir lyckan ej allför lång. Beroendet kommer inom kort tid att utveckla mer begär för alkohol. Ska sanningen fram så blir en person som druckit någon form av alkohol ganska svår att ha att göra med. Kraftiga svängningar i humöret och manipulerar nära och kära för att nå sitt mål att få dricka. De flesta bilolycker, arbets olycker, misshandelsfall, våld, vandalisering är oftast alkohol med i bilden. Själv så har jag arbetat med en hel del missbrukare och sett få ta sig ur problemet av majoriteten. Det tar ganska lång tid för att återställa alla problem som alkoholen har givit missbrukaren. Ekonomin, hälsa både psykist och fysiskt måste komma i balans igen, boende miljön, nära anhöriga med att dom ska få tillit till missbrukaren tar oftast lång tid och personen bytter skepnad till en helt annan person efter en längre tids avvänjning från sitt missbruk. Barnen tar oftast det ganska svårt då dom har svårt att förstå att någon bryr sig från att inte ha gjort det tidigare.
Viktigt är för den som har missbrukat och vill sluta att lämna allt gammalt bakom sig som missbrukar vänner, krogar o pubar. Att satsa allt på en ny livsföring, bättre hälsa. Att alltid säga nej till alkohol vare sig det bara handlar om en liten mängd. Att se ljust på saken och att låta allt ta sin tid för det tar tid att få alla de människor att börja tro på att den som börjat bli nykter alkolist inte återgår tills sitt gamla jag igen. Med att hålla upp en längre tid så blir det också lättare att att inte tänka så mycket på suget efter alkohol. Det blir efter hand till en skön upplevelse att få se när nära och kära ser att det går bra för den som tidigare missbrukat. Att skaffa nya vänner kan man göra genom att gå med i någon förening med positivt tänkande om att allt blir bra i slutänden. Rekomenderat är att den som har missbrukat skaffar sig ett intresse som kan bestå, då är det också lättare att slå ifrån tankarna på alkohol och koppla av och njuta av livet istället för att grubbla för mycket.
Att bara få vara sig själv utan att påverka sin kropp med något som är overkligt kan vara en skön njutning.
Att få känna att man är till 100% verklig och att allt man säger kan man stå för. Att inte behva komma med en massa lögner för att skydda sitt begär. Att ha ett bra socialt liv med bra vänner och en härlig familj. Barn som kan lita på sin förälder. Att ha en stabil ekonomi. Att vakna nykter och slippa bakfylla. Att våga ta bilen utan att ha i baktankarna att polisen kan ta dig eller köra på någon. så lätt det är att leva ett nyktert liv och kan inte göras bättre än att avhålla sig från allt vad droger omfattar och vad mycket problem det kan ställa till med. Kan du inte ta itu med ditt drogg begär sök hjälp på någon mottagning vårdcentral eller lokalt sjukhus. Så till sist så önskar så klart jag dig all lycka till med att säga adjö till alla drogger. Stå på dig och lär dig njuta av allt vackert som finns i vår underbara värld.
Lennarth Arwidsson
 
Kommentera denna artikel