Skribent: Anette Rimònt
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/24/2006

Jag är en nykter alkoholist

Mats minns inte så mycket av sitt liv som alkoholist. Han minns inte heller riktigt när han började dricka, men han tror att det var ganska tidigt i livet. Pappan hade höga krav på honom, och båda föräldrarna var nästan överdrivet ordentliga av sig. Mats tror att han hade behov av att göra revolt mot sina föräldrar, och därför levde han ut sitt liv på alla tänkbara sätt.
 
Mats är inte hans riktiga namn, han vill vara anonym med hänsyn till sin nuvarande familj. Han var ganska ung när han stack utomlands och började jobba för en resebyrå. Det var mycket festande bland arbetskamraterna och spriten var dessutom löjligt billig. Han reflekterade aldrig över att alkoholkonsumtionen skulle vara onormal på något sätt, eftersom hela hans umgänge hade samma dryckesvanor.
 
Hemma i Sverige gifte han sig, och fortsatte festandet. När hans fru stack bidrog det till att han började dricka en hel del ensam också. Det är i varje fall så han tror att det gick till. Mats kan inte svara på när drickandet blev ett beroende, men han vet med dagens mått mätt att han alltid har missbrukat alkohol, det vill säga han har alltid druckit mycket och ofta.
 
Han träffade Lena genom jobbet. För hennes skull smög han med sitt drickande. Fast så här i efter hand inser han att det inte alls var för hennes skull, det var av helt egoistiska skäl. Han ville ha drickandet ifred. Att det måste ha varit en jobbig tid för Lena förstår han, men han förstår inte varför hon höll ut och kämpade med honom.
 
Mats hade nästan full kontroll över sitt drickande hela tiden. Utom då när han kvaddade bilen mot ett träd och blev allvarligt skadad.
 
-De gjorde ingen alkotest på mig så de upptäckte aldrig hur mycket alkohol jag hade i kroppen. Det måste nog ha varit en hel del, säger Mats.
 
Han minns inte att han någon tid senare åkte fast i en poliskontroll. Men han minns skammen efteråt. Att plötsligt inte kunna ta bilen längre eftersom körkortet blev indraget, och förnedringen av att sitta i fängelse i en månad. De flesta känner inte till att han gjorde det. De tror att han var borta på kurs. Ändå var det bättre att välja en månad i fängelset än att bli inlagd på ett behandlingshem.
 
-Jag hade blivit helt knäckt om jag hade blivit tvungen att sitta på ett behandlingshem. Den starka motviljan jag kände hjälpte mig att hitta andra vägar att ta mig ur mitt beroende, berättar Mats.
 
Mats tog sig ur sitt beroende med hjälp av Lena och den psykolog som arbetsgivaren hänvisade honom till.
 
-Jag tror inte att jag kommer att börja dricka igen, men jag vågar inte ta någon risk. Jag vet att jag inte får dricka en droppe. Men jag röker fortfarande, dessutom mycket mer än tidigare. De har försökt att få mig att sluta men det är precis som att jag måste ha något beroende, säger Mats.
 
Mats har fått betala ett högt pris för sitt missbruk. Förutom att bryta med det gamla livet, som har inneburit att flytta, byta jobb, byta vänkrets och avstå från sociala tillfällen där det förekommer alkohol så har han också drabbats av strupcancer. Den kampen blev ännu tuffare än att ta sig ur beroendet.
 
-På något sätt klarade vi det också. För jag lever än, och nu har det gått tillräckligt lång tid så risken för återfall är inte lika stor längre. Av cancern alltså, inte spriten, säger Mats.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2/5/2012 10:16:14 AM - Stina
Bra jobbat!
Jag är själv nykter alkoholist! Jag driver en blogg om livet som nykter alkis och vägen från sjuk till frisk. Läs den gärna : www.Tolvsteg.blogg.se
 
1/29/2012 8:04:24 AM - frYzUZTUwBhCozr
aWUjjWjYVLOu
I don't know who you wrote this for but you helped a btorehr out.
 
1/27/2012 5:54:55 AM - JYVwZVLhjgt
fbRHHyepRAtNe
Your craiunm must be protecting some very valuable brains.
 
1/27/2012 3:23:32 AM - TFsJbCaCp
SLGLZjtaharsMfXzD
In the complicated world we live in, it's good to find silmpe solutions.
 
1/26/2012 10:04:43 PM - SZrMRRaRzEA
MlQibfkH
Free info like this is an apple from the tree of konweldge. Sinful?
 
5/25/2011 8:35:26 PM - ijxnvwZMGpVwFBYm
mHkBrkzXz
HHIS I should have thohugt of that!
 
5/7/2011 11:12:16 AM - Buddaman
Fint skrivet
www.beroende.info är en blog som hjälper där inte sjukvåren längre räcker till.
 
5/1/2011 7:47:39 PM - Ramona
Nykter!
Jag har varit nykter i snart fyra år och snubblade in på denna sida, fylldes av otrolig tacksamhet över min nykrterhet och av det ni delar med er om. Jag vet inte hur det gått till, trots att jag var riktigt illa där an våren -07 så vet jag att det inte är de som allra mest behöver bli nyktra som får den nåden. Det tackar jag för. Nu kämpar jag med mitt sockerberoende och känner det som om att jag är tillbaka på ruta ett!
 
 
12/8/2010 12:18:14 PM - Marie
destruktivt
Jag är uppväxt med missbruk, är själv alkoholist, har varit på behandlingshem, öppenvård, möten. Har försökt sluta o sluta, men alltid fallit tillbaks. Har väldigt låg självkänsla och känner mig ensam. Slår väldigt mycket på mig själv
 
6/4/2010 12:00:40 PM - TOIVO
NALTREXAN
Börjat med Naltrexan 3 dar sen funkar bra inget sug, längre
 
4/27/2010 9:33:14 PM - Alkoholistbloggen
Högt pris
Hade man vetat vilket pris man riskerar att betala. Hade man druckit då?
 
www.alkoholistbloggen.wordpress.com
 
4/19/2010 10:56:27 AM - Anna
att leva med en alkoholist som ung
Jag har levt med en alkoholist som hade väldigt mycket makt över mig ett bra tag, tills jag fick nog. Idag kan jag se tillbaka i tiden och förstå att jag faktiskt hjälpte honom på ett vis.
När jag anklagade honom för sitt missbruk till alkohol försöker han hela tiden få i mig att jag gör lika dant. Att jag också är en alkoholist. Vilket är fel. Han gör allt för att skylla ifrån sig på annat. Om jag skulle fortsätta vara tillsammans med honom skulle jag efter ett tag inte tycka att hans drickande var något problem med tanke på att man efter ett tag normaliserar det. jag tackar min mamma idag att jag klarade av att gå vidare. Fick även hjälp att kompisar, tillochmed en polis. Hade jag varit kvar i det förhållandet hade jag förstört hela min ungdom. Idag är jag 18 år och går på anhöriga kurser för att fortsätta gå vidare och inte hamna i samma läge som förut.
 
3/4/2010 9:35:30 AM - Kjell
Vill av all kraft
Hej ,Måste inse min kraftlöshet,Trots behandlingar kognitivabe.h Älskar mina fyra barn Men vad skall jag göra när alltid kraften tar över,Något måste ske i mitt liv för att vakna uppp ur denna missär ,har fått lämna jobb efter 20 års ans,lämnat familjen, huset står i stor risk nu,vill göra en hel omvändnig;;NU ÄLSKAR BARNEN och min fd fru Vet att hon har känslor kvar även för mig trots allt skit jag har åstakommit familjen ,,det måste finnas en framtid utan chemikalier,,,,Kjell
 
1/19/2010 6:46:21 PM - kenta jonsson
mina sprit
hej jag är allkolist och d är jävla drygt!!! jag har inte så myket pengar och det kostar pengar at dricka. jag fundrar på at sluta men jag vet. inte om jag kan det. för förestelsen är so stark.
 
7/3/2009 12:53:05 AM - ramon
alkohol
Träffar en alkoholist sedan 15 år som säger sig ha slutat. Vågar jag lita på denna människa?
 
6/29/2009 10:52:42 PM - Mannen från Göteborg!
Hoppas att jag kan sluta tänka på detta!
Tjena! Har just klarat min eftervård och varit nykter i 14 mån. Det är ju individuellt hur man skall hålla sig nykter,så fängelse eller Behandlingshem hjälper!
EN STOR FÖRÄNDRING MÅSTE SKE!
Att prata med någon regelbundet om sin sjukdom och att göra förändringar i sitt liv,
hoppas att detta går bra för mig och dig!
 
5/6/2009 7:41:54 AM - Anonym
Alkoholist
Hej! Starkt att du vågade berätta din historia och dessutom klara dig ur dessa problem. Jag sjölv varit alkoholist 6-7 år nu, klarar inte av detta. Tror det beror på hur man lever sitt liv. Är det dåligt då e det kört, och vice versa.
 
12/4/2008 1:34:51 AM - ulf
min sprit
varit nykter 3 år.polisen tog mig .druckit en kvarting mellan 3 -6 öl .blev lite berusad broblem våld mot tjänsteman misshandel. samma som förut ,hållt på i 20 år och dricka alkohål. alldrig varit våldsamm.
 
12/4/2008 1:31:40 AM - ulf
min sprit
varit nykter 3 år.polisen tog mig .druckit en kvarting mellan 3 -6 öl .blev lite berusad broblem våld mot tjänsteman misshandel. samma som förut ,hållt på i 20 år och dricka alkohål. alldrig varit våldsamm.
 
5/9/2008 6:35:26 PM - Uggla
ÖL
ÖL!
 
1/15/2008 2:35:58 PM - Gustav
Söker hjälp
Hej, det är så att jag ska göra ett skolarbete och skulle vara jättetacksam om jag fick hjälp av någon som har haft eller har alkoholism problem. maila mig tack jenven_@hotmail.com. MVH Gustav
 
12/10/2007 11:42:51 AM - mikael
jag har inte drykit någon sprit
hej jag har varit nykter hela mitt liv har aldrig drykit någon sprit
 
3/17/2007 7:55:05 PM - Jonna
Sprit är skit!!!
Jag är en 30 årig nykter alkolist och jag vet, spriten är ett helvete o ger en bara en massa problem. Jag hade druckit i perioder sen jag var 12, men när jag för ett år sen höll på att mista mina barn fattade jag att jag var tvungen att sluta dricka, det var ingen lätt sak, men absolut värt det. Mina barn är mitt allt och vad för en slags mor är man om man super från morgon till kväll. Nu vet jag att jag aldrig mer kan röra en pe, lite tomt kanske det känns men det är inte värt att riskera allt för flaskans skull. Lycka till med ditt liv o hoppas det går bra!!
 
12/29/2006 6:52:25 PM - Anonym Alkoholist
Behandling
Vill bara säga att behandlingshem är jättebra hjälp till att bli nykter,jag har vart på behandlingshem och går eftervård nu och de hade jag aldrig klara mej utan....
Jättebra att killen i artikeln fixade detta själv,men för den som behöver hjälp är behandlingshem bättre än fängelse enligt mej.
Lycka till i framtiden "Mats"
 
12/28/2006 11:27:20 AM - mikael
nykter alkolist
hej" hur tänkte du i början?
 
11/7/2006 12:54:38 AM - Anne
Jättebra !!!
Verkligen lycka till i livet. Jag miste min syster i sjukdomen och vad hemskt !!!
Aldrig varit med om likadant. Min mamma varnade henne och hon trodde inte på henne
 
10/13/2006 5:07:59 PM - Cornelia
Starkt Jobbat!
Jag är dotter till en alkohlist, och ser vilket helvete han har det, men även vilket helvete han bidrar med till mig, jag har skuldkänslor/aggressioner mot honom varannan. Han tror det är min mamma som tutat i mig att han är det, för själv tycker han inte det, dessvärre jobbar han som bartender i sin egna restaurang.
Jag önskar/hoppas att han en dag tar det steget du gjort, och att du klarade missbruket och cancern tillsammans, wow!! ha det så bra och lycka till i framtiden!
 
Kommentera denna artikel