Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/27/2007

Lågkolhydratkost ökar risken att dö i förtid?

En ny studie påvisar en ökad risk att dö i förtid för kvinnor som äter lågkolhydratkost i kombination med högt proteinintag. Atkinsdieten är en känd högproteindiet med lågt intag av kolhydrater.
 
Enligt Uppsala Nya Tidning är detta den andra studien av tre som påvisar att en låg andel kolhydrater och hög andel proteiner i kosten kan få negativa hälsoeffekter på sikt. En av studierna har gällt både män och kvinnor.
 
Den nya studien har följt 42.000 svenska kvinnor i åldern 30-49 år under 12 års tid. De har fyllt i en detaljerad enkät om bland annat sina matvanor. Under perioden dog 592 kvinnor, oftast i cancer eller hjärt- och kärlsjukdom.
 
Risken att dö ökade med stigande ålder, fetma och bland rökare. Utöver dessa risker såg forskarna också ett samband mellan andel kalorier från kolhydrater respektive protein och dödlighet. En kost med hög andel protein och låg andel kolhydrater ökade risken att dö i förtid enligt forskarna.
 
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/24/2007 6:31:59 PM - suzuki
värdelös undersökning
Den här undersökningen är totalt värdelös. Man frågade ut dessa kvinnor om hur de åt. Efter tolv år kollade man upp dem igen. Där emellan inte ett smack. Vem kan redovisa hur man har ätit under en tolvårsperiod? Från början var det inte ens lågkolhydrat man skulle undersöka. Low carb fanns inte ens som begrepp för tolv år sedan.
 
4/3/2007 9:42:30 PM - Redaktionen
Förtydligande
Det är enbart forskarnas slutsatser vi redovisar i texten.
 
4/3/2007 8:36:58 PM - Andreas
Vad hände med fettet?
Om jag inte minns fel så finns det tre källor till energi; kolhydrater, protein och fett. Jag har inte läst rapporten men har intaget av fett undersökts? Känns som undersökningen är något ytlig och mer nogranna studier krävs innan man kan dra slutsatser av det slaget som gjorts i artikeln.
 
Kommentera denna artikel