Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/16/2007
Uppdaterad: 11/17/2007

Ny forskning om akrylamid

En ny holländsk studie om konsumtion av akrylamidrik mat visar på ett samband mellan ett högt intag av akrylamid och livmoder- och äggstockscancer.
 
- Studien är mycket välgjord när det gäller beräkningar av akrylamidintag, säger Lillianne Abramsson Zetterberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.
 
Studien är den första där man undersökt hur människor som ätit akrylamidrik mat påverkas. Det visade sig att de som fått i sig mycket akrylamid var mer utsatta för livmoder- och äggstockscancer.
 
Höga intag
I Nederländerna är det vanligt att äta en speciell typ av kryddkaka som visat sig innehålla mycket akrylamid. Det är en förklaring till att man funnit tillräckligt stora grupper av folk med högt intag av akrylamid, vilket är en förutsättning vid den här typen av studier.
 
Fler studier krävs
- Det krävs flera studier för att man ska kunna avgöra om risken för människor är större eller mindre jämfört med de tidigare beräkningarna som Livsmedelsverket gjorde 2002. Vi följer de studier som görs och fortsätter arbetet för säker mat genom att jobba för att akrylamidintaget via maten ska minska, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.
 
Livsmedelsverket
 
Fakta:
Hur bildas akrylamid?
Man har nu kommit fram till att akrylamid framför allt bildas genom reaktion mellan aminosyran asparagin och socker vid höga temperaturer. Reaktion mellan aminosyror och socker är ett vanligt fenomen vid upphettning av mat – kallas Maillard-reaktionen, som bland annat leder till arombildning och brunfärgning, vid exempelvis bakning eller stekning.
 
Var finns akrylamid?
Med den kunskap som finns idag verkar akrylamid uppstå när kolhydratrika livsmedel hettas upp kraftigt. Exempel på livsmedel där höga halter av akrylamid finns är potatischips, stekt potatis, friterad potatis, hårt bröd och småkakor.
 
Källa: forskning.se
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel