Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/3/2008

Vegankost ger kärlskyddande antikroppar hos reumatiker

Glutenfri vegankost kan förbättra hälsan hos patienter med ledgångsreumatism, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom påverkas i positiv riktning av dieten.
 
Vegankost ger kärlskyddande antikroppar hos reumatiker
Ledgångsreumatism är förknippat med en ökad risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar. De bakomliggande orsakerna är inte kända, men forskare har misstänkt att den rubbade balansen av blodfetter som ses hos patienter med ledgångsreumatism är en del av förklaringen.
 
En forskargrupp vid Karolinska Institutet visar i en ny studie att en glutenfri vegankost har en positiv inverkan på ledgångsreumatikers risk för hjärtkärlsjukdom. Effekten sågs när en grupp patienter som under ett år har hållit en glutenfri vegandiet jämfördes med en kontrollgrupp som följt vanliga kostråd.
 
Vegankosten hade en positiv effekt på sjukdomens symtom, som var mer uttalade i kontrollgruppen. Nivåerna i blodet av så kallat oxiderat LDL-kolesterol, en riskfaktor för åderförkalkning, var också lägre i den grupp som hållit vegandiet. Vegangruppen hade också högre nivåer av anti-PC, en sorts antikroppar som forskarna anser har en skyddande effekt mot åderförkalkning.
 
– Våra fynd talar för en ny mekanism genom vilken skyddande naturliga antikroppar kan ökas. De visar också att kost kan ha effekter på immunsystemet med betydelse för uppkomst av sjukdom, säger Johan Frostegård som tillsammans med professor Ingiäld Hafström har lett studien.
 
Studien genomfördes inom ramen för CVDIMMUNE, ett EU-konsortium med 10 europeiska partners som leds av Johan Frostegård. Inom konsortiet studeras betydelsen av anti-PC med förhoppningen att utveckla ett vaccin mot åderförkalkning.
 
 
Ytterligare information »
 
Fakta:
Glutenfri vegankost:
 
Följande livsmedel ingick i den glutenfria vegangruppens kost
 • grönsaker
 • rotfrukter
 • nötter
 • frukt
 • bovete
 • ris
 • hirs
 • solroskärnor
 • oskalade sesamfrön (sesamfrömjölk)
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  8/21/2015 4:55:11 PM - Stenknäck
  Kost reumatiket
  Nu har jag drabbats av mycket värk och också fått s k muskelreumatism eller det rätta namnet Polygyalmi Reumatica trots att jag äter strikt lchf. Har ätit kortison i 1,5 PRO nu slutat efter nedtrappning och mår nu 2 mån efter det sämre än nånsin med värk i nacke o händer o fötter o ofta migrän .
   
  12/7/2014 6:53:21 PM - Stenknäck
  Kost för reumatiker med RA
  När jag övergick till LCHF kost blev jag av med all min värk och har aldrig mått bättre. Har hållilt denna kost nu i 4 år. Gick ner i vikt med 20 kg och motionerar nu 4-5 ggr i veckan med raska långa promenader också.
   
  Kommentera denna artikel