Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/20/2008

Gravida föder lugnare barn om de undviker mobiltelefonen

En stor studie har följt gravida och deras nyfödda för att titta på sambandet mellan användande av mobiltelefon och eventuella risker för deras barn.
 
Gravida föder lugnare barn om de undviker mobiltelefonen
Forskare vid UCLA, University of Los Angeles, och Universitetet i Århus, Danmark, har följt mer än 13.000 danska barn som föddes i slutet av 90-talet. Man intervjuade kvinnorna om deras mobilanvändande och följde sedan upp hur deras barn använde mobiltelefon fram till 7 års ålder.
 
Resultatet visade att gravida som använde mobiltelefon ökade risken med 54 procent att föda barn som i skolådern uppvisade hyperaktivitet, emotionella problem eller relationsproblem.
 
Forskarna var själva förvånade och resultatet var inte förväntat. De försökte hitta andra orsaker till sambandet som till exempel rökning under graviditeten, familjens psykiska historia eller socioekonomiska status, men trots det fann man att den starkaste kopplingen var mobiltelefonen.
 
Det räckte att dom gravida kvinnorna pratade 2-3 gånger per dag i mobiltelefonen för att risken skulle öka.
 
Om mamman använt mobiltelefon under graviditeten och om sedan barnet började använda mobiltelefon före 7 års ålder så ökade risken med 80 procent jämfört med dom som inte använt mobiltelefon alls.
 
Studien kommer publiceras i "The journal Epidemiology" under juli.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel