Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/2/2008

Skydda ögonen i sommar

För många är solglasögon ett naturligt val för att skydda ögonen mot solen. Men solglasögon utgör inte ett fullständigt skydd eftersom UV-strålning kommer in mellan bågarna och ansiktet och koncentreras av hornhinnan mot ögats lins.
 
Skydda ögonen i sommar
Personer som använder kontaktlinser bör kombinera solglasögon med kontaktlinser med inbyggt UV-skydd för ett bättre skydd.
 
- Det finns ofta en stor okunskap om vikten av att skydda ögonen mot UV-strålning. Idag kan vi erbjuda nästan alla våra kunder kontaktlinser med UV-skydd. Genom att samtidigt använda både solglasögon och kontaktlinser med inbyggt UV-skydd har man skaffat sig ett effektivt skydd mot UV-strålningen säger Peter Karvik, optiker i Lidköping.
 
På hav och sjö ökar exponeringen för ultraviolett strålning från solen upp till hela 30 procent på grund av reflexerna i vattenytan. Ljus sand reflekterar cirka 15-25 procent av UV-strålningen och i skuggan får ögonen cirka 50 % av solens direkta UV-strålning.
 
Barn är extra känsliga för UV-strålning. Därför är det viktigt att skydda ögonen redan från unga år.
 
UV-strålningen påverkar ögat på olika sätt. Risken för elakartade tumörer i ögonlocken ökar. Hornhinnan och bindehinnan kan skadas vilket kan ge smärtsamma ögoninflammationer inom timmar, så kallad snöblindhet.
 
Långvarig UV-strålning från solen bidrar till utveckling av grumlingar i hornhinnan och gör att linsen i ögat grumlas, så kallad grå starr.
 
- För att undvika både akuta inflammation och ögonskador av långvarig exponering för ultraviolett strålning är det viktigt att skydda sina ögon i miljöer där ögat exponeras för mycket ultraviolett strålning. Man bör vara lika mån om ögonen som man är medveten om att skydda huden mot kraftig strålning, säger professor Per Söderberg, Institutionen för Neurovetenskap/oftalmiatrik, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel