Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-07-20

Hallon - ett riktigt superbär

Hallon innehåller mängder med nyttigheter som både håller oss unga och friska. Superbären är antiinflammatoriska och kan förebygga cancer och hjärtsjukdom. Passa på att äta svenska hallon nu när det är säsong.
 
Hallon - ett riktigt superbär
Hallon tillhör rosfamiljen och växer i skogstrakter i Europa och Asien. Det finns mängder med olika hallonsorter och dom varierar i färg från klarröda till gula. I USA och Kanada finns även svarta hallon. Men här i Sverige är röda hallon vanligast både som odlade och vildhallon.
 
Hallon är ett riktigt superbär som innehåller dubbelt så mycket ellaginsyra (ellagsyra) som jordgubbar. Ellaginsyra har i studier visat sig både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller.
 
Ett superbär med hälsofördelar
Hallon är fiberrika och hjälper därför till att reglera kolesterolhalten. Bären innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Hallon är dessutom slemlösande, avgiftande och kan lindra menstruationssmärtor.
 
Hallon innehåller gott om antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda mot till exempel artrit. Antocyaniner hjälper till att skydda dina små blodkärl och ökar cirkulationen.
 
Genom att torka hallonblad kan man göra eget te. Hallonbladste anses vara bra mot illamående under graviditeten, missfall och förlossningsvärk.
 
1 kopp färska hallon om dagen under säsong och frysta hallon någon gång i veckan under vintern gör mycket för din hälsa.
 
Hållbarhet och förvaring:
Hallon är känsliga och mosas lätt. Om du har hallon hemma på tomten behöver du inte skölja dom. Osköljda hallon bevarar smak och konsisens bäst, men är bären köpta så är det säkrast att skölja innan du äter dom.
 
Hallon bör ätas samma dag som du köper eller plockar dom. Kan förvaras någon dag i kylskåp, men bör plockas fram cirka en timme innan dom ska ätas.
 
Om du vill frysa in hallon så styckefrys dom först. Lägg hallonen på en bricka i ett lager och låt stå i frysen någon timme innan du lägger dom i plastpåsar.
 
Hallontips:
 • Hallon är godast naturella. Fyll en skål, plockät och njut.
 • Frysta hallon smakar nästan som godis. Blir en favorit hos barn.
 • Frys in iskuber med ett hallon per kub.
 • Använd hallon som fyllning i kakor, bullar eller muffins.
 • Blanda hallon, iskuber och lite citronsaft. Mixas till en läskande slush.
   
 •  
  Fakta:
  Här hittar du recept med hallon
   
   
  Klicka här för att komma till hallonrecepten>>
   
   
  Frysta, importerade hallon
  Det finns en risk att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Genom att koka frysta importerade hallon i en minut så dör viruset.
  Enligt Livsmedelsverket har hittills inga utbrott av norovirus kopplats till färska importerade hallon eller svenska hallon. Därför gäller inte samma regler för dessa.
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  2018-02-13 14:48:17 - Elliot
  Hallon
  Karolina
   
  2017-04-06 19:01:02 - KMS
  Antocyaniner
  Det är Antocyaniner som ger röda, blå och svarta bär och frukter dess färg.
   
  2016-08-25 12:42:04 - Ella
  jAG VET IKKE
  IDEK
   
  2016-05-02 09:39:31 - Sara
  Vad ger färg?
  Hej! Jag är en tjej på 11 vårar. Jag har en fråga, vad är det som ger hallonen den röda färgen? Tacksam för svar inom kort tid. Jag är väldigt insatt i bär och tycker det är jätte intressant. Från en nyfiken liten tjej ;)
   
  Kommentera denna artikel