Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/29/2008
Uppdaterad: 8/2/2008

400 000 barn växer upp i alkoholist familjer

400 000 barn i Sverige växer upp i familjer där den ena eller båda föräldrarna missbrukar alkohol, det visar en ny kartläggning som statens folkhälsoinstitut gjort.
 
400 000 barn växer upp i alkoholist familjer
Sven Bremberg ansvarar för barn- och ungdomsfrågor på myndigheten och oroar sig över de drabbade barnens situation.
 
– Det som händer under uppväxten, det har konsekvenser under hela livet därför är det här en viktig fråga, säger Sven Bremberg.
 
Folkhälsoinstitutets kartläggning är baserad på en nationell folkhälsoenkät från 2007 där vuxna svenskars alkoholvanor undersökts.
 
När man tittade på hur många av de alkoholberoende i enkäten som har barn, visade det sig att runt 20 procent av alla barn och ungdomar, eller ungefär 380 000, har minst en förälder som inte kan hantera sitt drickande.
 
Ytterligare 20 000 barn har en mamma eller pappa vars missbruk är så allvarligt att det lett till sluten sjukhusvård. Trots att inga tidigare siffror finns tror Sven Bremberg på statens folkhälsoinstitut att fler barn drabbas i dag än för 10-15 år sen.
 
– I och med att alkoholkonsumtionen totalt har ökat sedan 80-talet.
 
Barn påverkas väldigt olika av alkoholmissbruk i familjen. Välordnade förhållanden som stabil ekonomi eller att den ena föräldern orkar ge värme och kärlek minskar riskerna.
 
- Men alkoholism drar ofta med sig andra problem som depression och fattigdom och då drabbas barnen hårdare. Många blir själva deprimerade, utvecklar ångest, koncentrationssvårigheter eller blir bråkiga, säger Sven Bremberg.
 
De barn som klarar sig bäst får ofta stöd av andra vuxna till exempel grannar eller släktingar. Men Sven Bremberg vill också att samhället engagerar sig mer.
 
Vuxna i skolan måste bli mer uppmärksamma på hur barnen mår och eftersom det handlar om så många barn tycker han att man ska börja undervisa alla elever i så kallad emotionell kompetens, det vill säga att lära sig hantera sina egna känslor och sätta sig in i hur andra mår.
 
– Nu har vi även svenska studier som visar att barn kan undvika de här svårare psykiska problemen, som kliniska depressioner, om de har haft tillgång till sådan här undervisning, säger Sven Bremberg.
 
 
Källa: sveriges radio
 
Fakta:
 
Testa din alkoholkonsumtion
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/27/2012 4:33:36 AM - VKAbNPZk
bdbuLVHmEj
The puchrases I make are entirely based on these articles.
 
1/3/2010 5:12:06 PM - Lea
Hatar alkoholister
Man borde kunna programmera bort hjärnan på alkoholister
 
Kommentera denna artikel