Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/13/2009

Egenskaperna som kan skydda tonåringar från missbruk

Tidigare studier har visat att vänner som missbrukar är en av de allra kraftigaste påtryckningarna som leder till att tonåringar själva prövar på droger. Senare studier har fokuserat på olika egenskaper som självkänsla och positiva psykologiska egenskaper som kan skydda yngre personer från sociala faktorer som kan leda till missbruk.
 
Egenskaperna som kan skydda tonåringar från missbruk
Varför börjar yngre personer att röka, dricka sprit eller använda droger? Vilka karaktärsdrag behövs för att undvika dessa vanor? En studie visar att vissa egenskaper kan förebygga ungdomars missbruk över längre tid trots att vänner röker och dricker alkohol.
 
Forskare analyserade förmågan att säga ifrån och förmågan att ta förnuftiga beslut. Man intervjuade cirka 1500 ungdomar med spanskt ursprung från 22 olika skolor i New York över en period av tre år. Man gav ungdomarna frågor om rökning och marijuana, alkohol, vänners missbruk, familjens rökvanor och deras färdigheter som till exempel att säga ifrån och ta förnuftiga beslut.
 
Resultaten var att ungdomar som kunde säga ifrån var mindre mottagliga för rökning, alkohol och marijuana även om deras vänner eller kusiner rökte. Studenter med egenskaper att säga ifrån och att ta förnuftiga beslut löpte också mindre risk att börja röka även om vännerna gjorde detta. Man kontrollerade i studien för etnicitet, kön, ålder, betyg och familjestruktur, så att dessa faktorer inte påverkade resultaten. Deltagarna behöll sin anonymitet.
 
Man följde upp studenterna under tre år och kunde visa att egenskaperna hade effekt mot vännernas påtryckningar även efter lång tid.
 
Tidigare undersökningar har visat att vissa egenskaper minskar risken för ungdomars drogmissbruk men dessa studier har inte följt upp deltagarna i flera år eller analyserat flera olika missbruk eller tittat på framtida effekter. Denna studie är också unik eftersom man intervjuade ungdomar i inre stadsdelar.
 
Budskapet är att vissa egenskaper är viktiga för att förebygga ungdomars missbruk och att dessa resultat kan leda till förebyggande interventionsprogram där man lär ut vissa egenskaper som kan hjälpa ungdomar att säga ifrån.
 
Studenter måste uppmuntras att kunna säga ifrån och att ta beslut som bygger på sunt förnuft eftersom den sociala påverkningen aldrig kan undvikas, skriver forskarna.
 
Källa: NyMedicin
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/29/2012 4:58:05 AM - shbBEqUqVISB
DvqhZBfdQAW
This arctlie is a home run, pure and simple!
 
1/27/2012 4:05:20 AM - uSeehTwzuL
FnRLnutLSlqY
Deep thought! Thanks for cotnrbiuting.
 
4/14/2010 8:14:41 PM - nea
:)
Bra att det finns ungdomar som kan säga ifrån!
 
Kommentera denna artikel