Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/22/2008

Rött kött under tonåren kopplas till ökad risk för bröstcancer

Tonårstjejer bör äta mindre korv, kött och charkuteriprodukter. Att äta mycket rött kött under tonåren kan öka risken för bröstcancer senare i livet visar en ny studie.
 
Rött kött under tonåren kopplas till ökad risk för bröstcancer
Rött kött-konsumtion i vuxen ålder har tidigare visat sig ge ökad risk för bröstcancer hos kvinnor i åldrarna 26 till 46. Den nya studien är den första som visar ett samband mellan en kost med rött kött under ungdomsåren och utvecklingen av bröstcancer hos kvinnor före klimakteriet.
 
Forskarna undersökte förekomsten av bröstcancer bland 39.268 sjuksköterskor som inte uppnått klimakteriet. Underlag till studien hämtades från den stora epidemiologiska studien "Nurse´s Health Study II".
 
Forskarna delade in deltagarna i fem grupper baserat på den mängd rött kött som konsumerats i tonåren samt totalt kaloriintag.
 
Forskarna fann att kvinnor som åt 2,5 portion rött kött per dag, vilket motsvarar 262 gram, löpte 34 procents ökad risk att utveckla bröstcancer mot de som ätit mindre än 1 portion per dag, cirka 68 gram. Risken ökade därefter med 20 procent för varje ytterligare 100 gram rött kött per dag.
 
Med rött kött menar forskarna nötkött, griskött, lamm, charkuteriprodukter, bacon, korv och köttfärslimpa.
 
Orsaken till sambandet mellan rött kött och cancer i bröstvävnaden är okänd. Några möjliga förklaringar som forskarna ger är:
 
  • vid tillagning av rött kött används ofta höga temperaturer, till exempel vid grillning och stekning, vilket skapar cancerframkallande kemikalier, så kallade heterocykliska aminer, som efterliknar östrogen.
     
  • rött kött kan innehålla rester av hormoner som använts på djuren. Dessa hormoner har visat sig orsaka cancer i bröstvävnad i laboratorieexperiment.
     
  • järn från rött kött kan producera fria radikaler som skadar DNA och leda till okontrollerad celldelning.
     
    Källa: Dana-Farber Cancer Institute
  •  
    Fakta:
     
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel