Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/18/2008

Gå ner i vikt med detox

Detox är ett sätt att rena kroppen och gå ner i vikt på. I Ulrika Davidssons nya bok "Gå ner i vikt och rena kroppen med detox" finns allt man behöver för att prova på detox. Nyttiga och läckra recept på detoxmat, menyer och inköpslista.
 
Genom att följa en detoxkur på 14 dagar så lovas vi en giftfri kropp, mer energi, vackrare hud, glansigare hår och bättre koncentrationsförmåga. Dessutom går vi ner i vikt och ökar vårt immunförsvar.
 
I den nya detoxboken "Gå ner i vikt och rena kroppen med detox" finns två veckomenyer med recept på nyttig detoxmat. Detoxrecepten omfattar juicer och smoothies, fruktfrukostar, luncher och middagar på grönsaker, nötter, ost, råris och bönor. Boken innehåller ett 80-tal recept på detoxmat som ger gott om vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
I boken finns också ett kapitel som beksriver vad som händer i kroppen under reningen.
 
Här är inköpslista för detoxmaten
Livsmedlen nedan är den bästa detoxmaten och dem kan du äta rikligt av när du känner dig hungrig. Egentligen är alla grönsaker, rotfrukter och frukter tillåtna bara de är ekologiska eller kravmärkta.
 
Ananas
Apelsin
Aprikoser
Avokado
Banan
Blåbär
Broccoli
Brysselkål
Citron
Fänkål
Granatäpple
Grapefrukt
Groddar
Gurka
Hallon
Havtorn
Ingefära
Jordgubbar
Kiwi
Kokosnöt
Kålrot
Körsbär
Lök
Mango
Melon
Morötter
Oliver
Palsternacka
Papaya
Paprika
Passionsfrukt
Persilja
Plommon
Pumpa
Päron
Rödbeta
Rödkål
Sallad, alla sorter
Savoykål
Squash
Selleri
Sockerärtor
Sparris
Spenat
Svartrot
Tomater
Vattenkrasse
Vindruvor
Vitkål
Vitlök
Äpplen
Ärtor
Örter, alla sorter
 
Begränsad detoxmat, 1 msk för smaksättning
Agavesirap
Ajvar relish
Chili
Dijonsenap
Honung
Kryddor
Pesto
Soltorkade tomater
Tamarisoja
Tomatpuré
Torkad frukt
Vegetabiliska oljor
Vinäger
 
Begränsad detoxmat, 1-2 dl/dag
Följande livsmedel innehåller en del vegetabiliskt protein och bör därför inte ätas för ofta eller i för stor mängd under en detox.
 
Quinoa
Råris
Svart eller rött råris
Vildris
Linser
Bönor
Bovete
Alger
Tofu
Svamp
Sojamjölk
Rismjölk
Mandelmjölk
Chèvreost
Halloumiost
Saganakiost
Fetaost
Sojayoghurt eller getyoghurt
Frön
Örtsalt
 
Att undvika under en detoxkur
Processad och raffinerad mat
Härdade vegetabiliska oljor
Alkohol
Kaffe
Svart te
Salt
Socker
Mjölkprodukter
Smör
Nötkött
Fläskkött
Viltkött
Lammkött
Kyckling
Fisk
Skaldjur
Ägg
Vete
Havre
Råg
Dinkel
Korn
Mjöl
Huvudvärkstabletter
 
Fakta:
 
Köp boken här:
Bokus>>
 
Adlibris>>
 
 
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/4/2012 6:23:47 PM - biologistudent
världen är tyvärr full av nya gifter
Mikael du kanske inte vet det här men bl.a. ärtor, bönor, svamp, quinoa, ost och sojaprodukter innehåller proteiner så det finns en hel del sånt i listan. Läkarstudenten, VÄLDIGT många av våra hälsoproblem beror på att vi äter mat som är dålig för våra kroppar. Våra kroppar har inte utvecklats i flera hundra tusen år för att rensa ut de gifterna som vi har uppfunnit de senaste 100 åren, man kan hitta spår av hundra bekämpningsmedel i en enda grönsak, fettlösliga kemikalier lagras i vårt kroppsfett trots lever och njure, precis som hos andra däggdjur, valar får i sig mest miljögifter av alla och när de dör innehåller deras kroppar så mkt gift att de kan räknas som miljöfarligt avfall, våra katter får struma för att de slickar i sig dammet som fastnar i deras päls som är fullt av kemikalier från textilierna i våra hem. om vi nu är så lika kor så är det väl mer logiskt att vi ska leva på bakterier från idisslat gräs precis som dem, eller att vi ska äta andra människor då eftersom de är helt identiska med oss, jag tycker att det är konstigt att en läkarstudent inte har några grundkunskaper i näringslära.. människan är omnivore och kan således ta upp näring från många olika källor, både vegetabiliska och animaliska, vi kan bilda fullvärdigt protein om vi får i oss alla aminosyror vi behöver och kan även bilda andra näringsämnen i kroppen som olika vitaminer, t.ex. finns det inuiter som lever av bara kött och fisk men inte får vitaminbrist pga hur deras genetik har utvecklats och asiater som lever av helt vegetabilisk föda och har gjort det i tusentals år, däremot är det ingen människa på jorden som i tusentals år levt på raffinerat socker och mjöl, kemiskt framställda sötningsmedel, färgämnen, bekämpningsmedel, konserveringsmedel och andra kemikalier inklusive alla onödiga mediciner vi proppar i oss när vi mår dåligt av maten vi sätter i oss som skapar ännu mer obalans.
 
9/4/2012 6:20:38 PM - biologistudent
världen är tyvärr full av nya gifter
Titta på Stefan Jarls dokumentär
 
1/27/2012 2:50:04 PM - ZdgnXregIoYSiiLYK
LDMRtREbLExRf
That's not just logic. That's really sesnilbe.
 
12/16/2009 6:16:37 PM - Läkarstudent
Rensa ut gifter?
Jag blir lite trött på allt detta tjafs om gifter och att vi behöver "rensa ut dem" från vår kropp... Vad tror ni vi har lever och njure till?
Hundratusentals år av evolution har utvecklat oss till de biologiska varelser vi är. Eftersom vi är betydligt mer lika kor och grisar, än vi är kikärtor eller broccoli, så är det väl inte så svårt att förstå att kossor och grisars proteinuppsättning är mer lämplig för oss människor än kikärtors?
 
7/27/2009 9:41:32 AM - Fanny
Detox Diet
Jag gillar inte när man jämför en detox diet med att gå ned i vikt... det är in nödvändigtvis en bantningskur utan en avgiftningskur... man håller sig till ett kostprogram under mellan 2-4 veckor. Jag har prövat de flesta kurer och har visserligen gått ned något, men framförallt så har jag kännt mig piggare och renare och som Nina nämner ovan så får hyn en annan lyster och ögonen blir vitare - läs mer om detox på www.detoxdiet.nu
 
7/20/2009 2:49:23 PM - mikael
Protein
Hej!
 
Det måste vara fel att inte proteiner ingår i det man ska äta. Kroppen kommer att brytas ner om man inte får i sig proteiner.
 
1/18/2009 12:55:54 PM - Nina Gson
Potatis
Potatis ingår inte som detoxmat. Jag har kört detoxkur och detoxmat ett tag och mår toppen. Ögonen lyser och hyn känns friskare.
 
Bra listning av detoxmaten tycker jag.
 
10/1/2008 10:44:10 AM - Cecilia
Potatis då?
Hur är det med potatis?
 
Kommentera denna artikel