Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/17/2008

En sund livsstil förlänger dina telomerer och skjuter upp åldrandet

I en amerikansk studie förlängde deltagarna sina telomerer med 29 procent efter att ha anammat en sund livsstil under tre månader. Långa telomerer är förknippade med ett längre liv medan förkortade telomerer kopplas till ökad sjukdomsrisk och för tidig död.
 
En sund livsstil förlänger dina telomerer och skjuter upp åldrandet
Faktorer som rökning, övervikt och en stillasittande livsstil kopplas till kortare telomerer än genomsnittet. Professor Dean Ornish vid Research Institute i Kalifornien och hans team ville ta reda på om förändrade kostvanor och en bättre livsstil kunde ha motsatt effekt.
 
Forskarna värvade 30 män med prostatacancer som deltagare i en tre månader lång studie där de fick förbättra sin livsstil.
 
Den sunda livsstilen bestod av
 • 30 minuters motion 6 dagar per vecka
 • 1 timmes yoga/meditation eller avslappningsövningar per dag
 • Maten bestod av mycket frukt, grönsaker och baljväxter, minimalt med socker och endast 10 procent fett. Deltagarna fick även vitamintillskott och fiskolja.
   
  Forskarna mätte telomeraktiviteten i början och efter studiens slut. Telomerer, telomeras, är troligen förknippade med vår livslängd. Ju längre telomerer desto friskare celler och troligen längre liv. Telomererna sitter i ändarna på våra kromosomer.
   
  Bland de 24 män som hade fullföljt testperioden kunde forskarna se att telomeraktiviteten i snitt hade ökat med 29 procent.
   
  - Detta kan bli en stark drivkraft för många människor att ändra på sin kost och livsstil, säger Dean Ornish, en av forskarna bakom studien till The Lancet Oncology. Det här är första studien som visar att en sund livsstil kan öka telomeraktiviteten. Om det hade varit ett nytt läkemedel skulle det varit ett biljondollars-läkemedel. Men nu är det faktiskt någonting som alla människor kan göra själva utan extra kostnad.
   
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel