Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/26/2008

Mobiltelefon i byxfickan försämrar oddsen att få barn

Påslagna mobiltelefoner påverkar spermakvaliteten negativt. Det visar en studie vid fertilitetskliniken The Cleveland Clinic i USA. Män som vill kunna få barn i framtiden bör inte ha mobiltelefonen i fickan.
 
Mobiltelefon i byxfickan försämrar oddsen att få barn
Forskarna delade upp spermaprov från 32 män i två olika provrör. Det ena provröret placerades 2,5 centimeter från en 850 MHz mobiltelefon, påslagen och som om någon talade i den. Det andra provröret förvarades under samma förhållanden som det första men utan att vara i närheten av en mobiltelefon.
 
Avståndet mellan spermaprovet och mobiltelefonen hade valts för att efterlikna det avstånd som ofta förekommer när män har sin mobiltelefon i byxfickan och pratar i den med hjälp av ett headset.
 
När mobiltelefonerna hade varit påslagna i en timme upptäckte forskarna tydliga tecken på oxidativ stress hos de spermier som var i närheten av telefonen. Mängden fria radikaler och oxidanter hade ökat med 85 procent, medan mängden antioxidanter hade sjunkit, jämfört med kontrollspermierna.
 
Enligt forskargruppen motsvarade den aktuella ökningen av fria radikaler en försämrad spermakvalitet i fråga om rörlighet och livsduglighet som även har observerats i tidigare studier.
 
Forskarna vet inte varför mobiltelefoner ökar mängden fria radikaler, men det kan ha att göra med den värme som strålningen från en mobiltelefon ger upphov till.
 
Källa: Dagens medicin
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel