Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/2/2008
Uppdaterad: 7/30/2015

Yoga är bra för hjärta och kärl

En åttaveckors studie visar att yoga är hälsosamt för hjärtpatienter. Även tidigare studier har påvisat förbättringar i blodkärl med yogaträning.
 
Yoga är bra för hjärta och kärl

Fotograf: P-O Bergström

Forskare vid Emory University School i Atlanta, USA, lät 19 hjärtpatienter prova yoga under åtta veckor.
 
Man såg att yoga var en säker träningsform som dessutom minskade deras inflammationsmarkörer. Deltagarna fick också bättre rörlighet och livskvalitet.
 
Forskarna såg väsentliga förbättringar hos hjärtpatienterna vid provtagningar jämfört med den grupp som endast fick hjärtmedicin. Yogagruppen genomförde yogaveckorna utan några komplikationer och sänkte sina hjärtfelssymtom med 26 procent jämfört med 3 procent för gruppen som medicinerade.
 
Även en tidigare studie vid Yale University School of Medicine har funnit att människor som utövar yoga och meditation minst tre gånger i veckan kan sänka blodtryck, puls och risken för hjärtsjukdom. Man fann att yoga förbättrar hjärthälsan såväl hos friska som personer med hjärtsjukdom.
 
Friska personer som använde yoga och meditation tre gånger i veckan under sex veckor förbättrade blodkärlens funktioner med 17 procent, medan hjärtpatienterna fick en förbättring med hela 70 procent. Totalt deltog 33 personer i studien varav 30 procent var hjärtsjuka.
 
Stress är en känd riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom och ett sätt att lindra stressen är genom yoga och meditation. Nu vet vi att det inte behöver ta år av träning utan redan efter någon månad syns förbättringar på hjärta och kärl.
 
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel