Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/1/2003

Må bättre hemma med feng shui

– Feng shui strävar efter att efterlikna naturens formationer i hemmet. På så sätt ska den eller de som bor där må bättre, säger Agneta Nyholm Winqvist som är feng shui-konsult och författare till boken ”Feng shui för svenska hem”. Att inreda enligt feng shui innebär inte att rensa ut och slänga alla möbler som finns och ersätta med nytt. Det går att skapa balans med enkla medel och utan dyrbara investeringar.
 
– Det viktigaste är att gå på känsla och tänka på att färg, ljus och form ska passa dig och det rum du inreder, säger Agneta.
Ett sovrum bör till exempel enligt feng shui inte inredas med för starka färger eller former, utan ska istället betona det rummet är tänkt att användas till: sömn och kärlek.
 
Sund av blommor
Att ha TV eller dator i sovrummet blir till exempel alldeles för stressande och kan bidra till dålig sömn. Istället är det viktigt att tänka på vad man vill att rummet ska fylla för funktion och inreda därefter. Agneta berättar också att ett hem bör symbolisera den man är. Eller ännu bättre, den man vill vara.
– Hemmet kan fungera som en positiv affirmation. Vill du till exempel bli friskare och börja leva ett mer sunt liv ska du inreda ditt hem i klara, uppiggande färger och fylla det med friska, fräscha blommor och krukväxter. Motiv på tavlor bör också symbolisera hälsa, och kan föreställa till exempel en stor blomma eller frukter. På så sätt kan ditt hem motivera dig att uppnå ett mer hälsosamt liv.
 
Här för att stanna
Feng shui har i inredningskretsar blivit så populärt att det nästan känns uttjatat. Trots det tror Agneta Nyholm Winqvist att vi här i Sverige bara har sett början, och att feng shui kommer att växa sig ännu starkare. Ett tecken på det är att hennes bok har blivit så efterfrågad att den tryckts upp i ny upplaga åtta gånger.
– Jag vill att min bok ska fungera som en introduktion till feng shui. Den tipsar om grundläggande principer som vem som helst kan ta till sig.
Hon berättar att hennes eget intresse för feng shui startade i början av 90-talet när hon kom i kontakt med den amerikanska ”feng shui-gurun” Tara Catherine Collin.
 
Kurs i USA
– Feng shui är ett så stort och brett ämne men Tara Catherine Collin kunde förklara på ett enkelt och intresseväckande sätt. Jag upptäckte att feng shui kombinerar mina tre huvudintressen; psykologi, inredning och trädgårdsskötsel, säger Agneta.
Det nyväckta intresset för den kinesiska inredningskonsten förde henne till USA där hon gick en utbildning på Western School of Feng Shui i Kalifornien. När hon kom tillbaka till Sverige försökte hon hitta svensk litteratur i ämnet men blev besviken. De få böcker som fanns bestod mest av svårtillgängliga översättningar av kinesiska mästare. Därför bestämde hon sig för att samla sina egna kunskaper i ett kompendium om feng shui.
 
Kinesiskt på svenska
– Kompendiet på 100 sidor visade sig bli otroligt dyrt att kopiera upp till försäljning, så jag lydde en kompis råd om att skicka in det jag hade skrivit till ett bokförlag istället, säger Agneta.
Bokförlaget nappade direkt på bokidén om feng shui för svenska hem och har även gett ut en fortsättning: Feng shui för svenska trädgårdar.
– Både vår direkta omgivning som sovrum, kök och arbetsplats och vår yttre omgivning som till exempel trädgård eller balkong har stor betydelse för hur vi mår. En trygg och balanserad omgivning får oss att må bättre, säger Agneta.
 
Fakta:
Feng shui betyder vind och vatten. Det är en 3000-årig kinesisk lära som går ut på att inreda enligt naturens egna krafter. Tanken är att harmoni i hemmet skapas genom att efterlikna naturens former och färger. En grundregel är att låta chi, energikraften, ständigt flöda fritt i hemmet. Chi är en universell kraft, en energi som finns i rörelse omkring oss i all materia, och även inom oss människor. Felplacerade möbler och inredningsdetaljer stjäl energi och det gäller att istället få det som fi nns i hemmet att fungera i harmoni.
 
TRE VIKTIGA FENG SHUI-VERKTYG
 
1. De fem elementen
Vatten, eld, jord, trä och metall, som all materia är uppbyggd av, bär på energier som påverkar oss människor på olika sätt. Genom att kombinera de olika elementen på rätt sätt i heminredning uppnås balans.
 
2. Yin och Yang
Dessa två motpoler samspelar med varandra. Ljus kompletterar mörkt, manligt balanseras av kvinnligt och starkt kombineras med svagt. När vi har lärt oss att känna igen olika tings kvalitéer kan vi också samordna dem i harmoni.
 
3. Baguan
Bagua är ett kinesiskt ord som betyder ”de åtta trigrammen”. Varje trigram är kopplat till olika livsaspekter: livsväg/karriär, kärlek/relationer, familjerelationer/hälsa, rikedom, stöd i livet, kreativitet/barn, kunskap/självkännedom och framgång. Baguan är en karta där de olika livsaspekterna har sina givna platser. Genom att lägga baguakartan över en skiss av sitt hem kan man se var i bostaden livsaspekterna är belägna. Därefter kan man på olika sätt påverka de delar av sitt liv som man vill förändra.
 
Agneta Nyholm Winqvists bästa feng shui-tips:
Gå igenom och röj ut ditt hem. Behåll bara det du tycker om och verkligen behöver och släng bort sådant som stör. Spara inte på till exempel gamla räkningar eller kläder du aldrig använder.
 
Hitta kraftpositionerna i ditt hem, det vill säga de platser där du tillbringar en stor del av din tid, som sovrum, arbetshörna och kök.
 
Inred ditt hem personligt. Låt din inredning symbolisera vem du är. Tycker du om att resa så pryd ditt hem med kartor och jordglober. Vill du förändra ditt liv kan du låta ditt hem symbolisera det också, till exempel kan du inreda med klara, uppiggande färger och fräscha, friska krukväxter för att få ditt hem och kanske så småningom också ditt liv att bli mer hälsosamt.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/28/2014 8:22:14 AM - Anne Alkohol-&Drogterapeut
Slogans, Länkarna, Återbetalningskrav ord för ord... a.a
 
3/28/2014 8:21:49 AM - Anne Alkohol-&Drogterapeut
Slogans, Länkarna, Återbetalningskrav ord för ord... a.a
 
1/4/2013 11:34:48 PM - Åsa KjellsDotter
TV
Dra ur tv varje kväll då du ska sova:)
 
4/21/2012 6:25:42 PM - Dannemanne
Eller så helt enkelt
funkar
 
4/21/2012 6:24:42 PM - Dannemanne
Eller så helt enkelt
funkar
 
5/26/2011 4:00:41 AM - RdTNIBzMusznmYLLPtH
nVyVtWmLFxJUohIedB
Hey, good to find someone who areges with me. GMTA.
 
10/26/2010 8:16:41 AM - linda e
feng shui
har varit på feng shui föreläsning. Mycket intressant och en hel del stämmer in, fast tidigare har man inte vetat varför det är på ett visst sätt. Varför man sitter på en särskild plats eller trivs bättre i vissa rum. Mer sånt på arbetsplatsen också!
 
10/17/2010 11:06:48 AM - Cina
vem är Maria Hedin Borås
Har goglat på Maria Hedin men får ingen träff. Är det någon som vet hur jag ska göra ?
 
8/27/2010 1:47:44 PM - Andrea
Bor på 20m2
Jag bor i en lgh på 20m2. Någon som har tips på hur man inreder enligt feng shui då man sover, äter, studerar och ser på tv på samma lilla yta?
 
4/22/2010 2:40:45 PM - Anna
Borås feng shui
Marie Hedin är verksam i Borås. Hon har kurser, hembesök m.m. googla på Marie Hedin.
 
3/28/2010 5:03:46 PM - Anita Bromée
Konsulent
Skulle vilja ha kontakt med en FS-konsulent boende i Borås! Någon som kan tipsa?!
 
3/19/2010 9:39:46 PM - Stina
Sovrum
Hej!
 
Jag sover också i tvrummet. Tv är i ett tv skåp med dörrar. Så när jag inte tittar stänger jag skåpet som dessutom är vackert att titta på.
 
8/16/2009 11:10:00 PM - Per Kraft
Helt enkelt..
Feng shui är egentligen inget annat än gamla, enkla råd för hur man skall inreda. Människor m. god känsla för detta klarar av det på egen hand men andra, som inte råkar ha talang för just inredning kan förstås ha god hjälp av dessa "regler" men ngt. mystiskt eller magiskt är det def. inte! Uttryck som "Chi" och liknande har förstås heller inte mkt relevans i vår kultur utan är bara ngt som de som skriver böckerna lägger till för att göra det hela mer spännande!
 
9/28/2007 8:57:17 AM - charlott ottosson
Sovrum...
Jag läser att man inte ska ha tv i sovrumet.. men jag sover i tvrummet.. så vad ska jag göra...
 
2/18/2007 11:19:51 PM - Lena B Es
mera
Fler handfasta tips hade väl varit bra
 
Kommentera denna artikel