Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/1/2005
Uppdaterad: 2/20/2008

Snus - Idrottens ohälsosamma pris

Blöta av svett i ansiktet och med utbuktad läpp intervjuas hockeyspelaren i TV. Svetten beror på ansträngning och utbuktningen troligen på en snusprilla. Detta är en vanlig bild av en svensk hockeyspelare. Så pass vanlig att man har slutat ifrågasätta det märkliga med den. För är det inte konstigt att elitidrottare vars uppdrag är att bli bland de bästa använder sig av kraftigt beroendeframkallande ämnen som har negativa effekter för den egna hälsan.
 
Snus - Idrottens ohälsosamma pris
Sverige är unikt som land när det gäller snus och idrott. Det är accepterat och ifrågasätts inte. I en rapport från Huddinge Sjukhus visade Mats Garle och överläkaren Ulf Bergman att över hälften av landets elithockeyspelare snusar. Andra sporter där det är vanligt att dess utövare använder snus är bland annat bandy, boxning och baseboll. Att användningen av snus är så vanlig inom idrott kan tyckas konstigt eftersom idrottens grundpelare är motion och hälsa, vilket inte går hand i hand med snus. Varför har det då blivit så accepterat?
 
Varningstexten försvann
Det har länge tvistats om snusets skadliga effekter på hälsan. Olika läkare har kommit fram till olika resultat i sina forskningsrapporter. För några år sedan blev Socialstyrelsen tvungna att ta bort all varningstext på snusdosan som sa att snus kan orsaka cancer. Detta med anledning av att det inte fanns tillräckliga starka forskningsresultat som tydde på samband mellan just snus och cancer.
 
Snustillverkarna kände att de äntligen fick upprättelse efter åtskilliga år av smutskastning och kunde nu stolta deklarera att hälsoriskerna med snus inte stämmer. Denna föreställning har spridit sig vidare och alltfler människor har de senare åren börjat med snus. Vissa menar att detta är positivt eftersom många av dessa är f.d. rökare. Men att använda snus som ett substitut till cigaretter är inte rätt väg att gå. Detta nämns tyvärr inte i Socialstyrelsens senaste folkhälsorapport från 2005 som knappt lyfter fram några av snusets negativa effekter på hälsan.
 
Hjärtat får jobba hårdare
Snus innehåller en stor mängd olika ämnen, vilka konsekvenser dessa har för hälsan går isär hos olika läkare och studier. Vissa menar att de är direkt skadliga och kan orsaka cancer medan andra hävdar att de inte gör det. Vad som är sant, vilket både de som försvarar snuset och de som inte gör det håller med om, är att snus innehåller stora mängder nikotin. Att nikotin är beroendeframkallande, vilket i sin tur är negativt behöver knappast någon diskussion.
 
Dock är det svårt att argumentera för att beroendet i sig är skadligt för hälsan. Det finns en mängd andra argument för att påvisa att beroendeframkallning är dåligt. Det som är intressant ur hälsosynpunkt är vad nikotinet gör med kroppen. Den mängd nikotin som en genomsnittssnusare får i sig gör så att hjärtat slår 15 000 extra slag utöver de 90 000 slag som det mänskliga hjärtat slår per dygn. Lägg sedan till de ytterligare slag som hjärtat slår hos en som idrottar, det blir alltså en hel del slag det stackars hjärtat måste genomgå.
 
Forskning pekar på att den mängd nikotin som en genomsnittssnusare får i sig, vilket är mycket mer än hos en rökare, bidrar till att riskerna för hjärtkärlsjukdomar ökar. Själva nikotinet ger ett högre blodtryck och hindrar nervkommunikationen i musklerna samt reducerar blodflödet till de arbetande muskelvävnaderna. Detta stör den lokala cirkulationen, påverkar ämnesomsättningen och ger effekter på det centrala nervsystemet. Allt det här är enbart vad själva nikotinet gör med kroppen utan hjälp från de andra ämnen som snus innehåller. På vilket sätt de övriga ämnena påverkar kroppen är man alltså oense om.
 
Munhåleförändringar
Man har inte kunnat bevisa de negativa hälsoriskerna fullt ut, men man har heller inte kunnat säga att de är helt ofarliga. Vad man, förutom nikotinets effekt, kan säga idag är att snus orsakar munhåleförändringar (leukoplakier och blottade tandhalsar) samt kan ge negativa påverkan på fostret om modern snusar under graviditeten.
 
Snusets påverkan på idrottsutövare borde uppmärksammas mer eftersom snus är så pass vanligt och utbrett inom idrotten. Organisationen Läkare mot Tobak pekar på flera negativa konsekvenser som drabbar idrottsutövare som snusar.
 
Studier har påvisat att skaderisken var större bland snusare än icke snusare gällande skador i bland annat muskler, senor, leder och knän (Heir & Eide 1997). Snusande idrottare ökar risken för muskel- och skelettskador med hela 50 %. Dessutom tar det längre tid för snusarens kropp att läka en skada, vilket även bidrar till att skadorna också återkommer mer frekvent. Resultatet blir att träningens påfrestningar på muskler och skelett ökar och ger sämre återhämtning efter ansträngning.
 
Snus allt vanligare
Sedan första juli år är det rökfritt på krogen. Flera kan nog skriva under på att det är en trevligare atmosfär som orsakat färre illaluktande klädesplagg än tidigare. Om man idag besöker en vanlig krog kan man se att istället för askkoppar på borden så står små snusbehållare.
 
Snustillverkarna bedriver en intensiv marknadsföring just nu. Genom att erbjuda olika smaker och storlekar på snus vill man öka antalet användare. Tillverkarna försöker att lansera snus på samma sätt som man lanserar läsk eller godis, allt för att locka till sig nya användare. Det är ett klassiskt marknadsföringsknep som går ut på att köparna inte bara ska använda en viss snussort utan även identifiera sig med en viss typ av smak och storlek ju större valmöjligheter kunden har desto mer kan man sälja.
 
Bättre förebilder behövs
Vem som har ansvar och vilka tillvägagångssätt man ska använda sig av för att minska antalet idrottsutövare som snusar är svårt att säga. Snus är ett problem för idrotten vars målsättning bör vara att bli helt drogfri. Under sjuttiotalet fanns kampanjen ”Spola Kröken” som faktiskt städade upp negativa trender inom idrottsrörelsen under en längre period.
 
Dock så har rapporter idag visat på att alkoholkonsumtionen inom idrottande ungdomar ligger på en förvånansvärt hög nivå, speciellt hos unga fotbollskillar. Det är kanske nu dags för ytterligare en stor kampanj för att göra sportvärlden hälsosam och kanske måste man börja med att eliminera myten om att snus och idrott hör ihop. Idrottsutövare på elitnivå kan faktiskt göra allvarliga försök att sluta snusa och på så sätt bli bättre förebilder. Om man vill ha idrotten fri från droger måste man även räkna in snus som en sådan och lägga större fokus på dess negativa konsekvenser, än vad man idag gör inom idrotten.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/15/2017 10:00:45 AM - Susanne Drougge
Länka till artikeln
Hej
Jag upplever att det är svårare för snusare at sluta snusa än för rökare att sluta röka.
Därför är artikeln bra. Det är sällan snusets negativa åverkan synliggörs. Men artikeln skulle behöva uppdateras. Det känns inte bra att länka till en artikel som nästan är 10 år gammal. Går det att ordna?
 
7/7/2014 12:51:43 PM - Rik o olycklig
dessutom
Dessutom är cigaretter feminina, ciggar ska det va isf men blä då snusar man ju hellre som en renrasig homo sapiens bör.
 
 
7/7/2014 12:46:01 PM - Rik o olycklig
svensk
Svensk = snus. gilla läget eller flytta.
 
4/8/2014 10:42:08 AM - Bandy-Jonen
Snus
Det är ju svinigt gott. BÖRJA SNUSA JAG ÄLSKAR SNUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUS
 
7/17/2013 11:43:14 AM - nick
stopp!!!
Ni som börjar snusa, snusar och forsätter måste ju börja tänka!!!! tycker ni att det gör er starkare och ni är mer självständiga med snus??? SKITSNACK!!!!
Ni är svaga som fan o beroende!!! Säger ni att det är såååå gott och att träna o snusa är super??? Va bra!!! fortsätter!!!! Lycka till!!!!!!
Men vara inte förvåna sen )
Tänk noga!!!!
 
4/2/2013 4:15:37 PM - Niklas
Varför lägga sig i?
Jag snusade i tio år. Bara nice! Sedan slutade jag på en dag. Snusade inte på fyra år, och nu när jag har arbetat mycket har jag snusat i ungefär ett halvår. Sista dosan förra månaden och nu snusar jag inte. Easy as pie. Det är som allt annat. Det har ett syfte, det är bra för dem som gillar det och lätt att sluta med för dem som intalar sig det. Ni som inte snusar borde bara låta bli att beblanda er i samtalet. Ni har inget med saken att göra.
 
6/29/2012 10:11:16 PM - Nicke
Vatten är ett farligt gift som omger Visby stift
Lägg av nu!! Snusa lugnt vidare alla snusare. Hur gott är det med prilla under läppen? Det finns bara ett svar!! Underbart gott! Alla som funderat på att börja, gör det! Snusar sedan snart 10 år och det är fortfarnde toppen. Det smakar gott, tja kanske inte alla snussorter. General är definitivt bäst! Lös förtstås! :) man blir mer koncentrerad. Presterar bättre. Blir avslappnad. Småäter inte godis, snus är det bästa godiset!!!! Man ser cool ut som riktig man. Har aldrig ångrar mitt snusande! LYSSNA INTE på de som vill få er att sluta! Nicke
 
5/8/2012 2:34:40 PM - Rosei
Snus el ngt annat...
Slutade snusa för ett par år sedan, har bara mått dåligt efter det. Magproblem, myrkrypningar i benen ont i munnen, gnisslar tänder mmm. Nej tack! skiter i allas tjöt om att sluta
 
4/25/2012 6:24:27 PM - Johnny
slutat snusa
Jag har varit av snus i två veckor efter 10 år med en konsumtion av 1 dosa om dagen. Det tog 3-4 dagar innan min vilopuls sjönk från 58 till 45. Hjärtar har blivit så lugnt och stressnivån i kroppen har sjunkit markant.
 
4/18/2012 11:23:12 AM - KamalaRider
Snus eller inte
Gammal snusare som jag själv är så vill jag kommentera artikeln samt bidra i dissusionen.
Snus är skadligt, så är det men hur mycket det är frågan. För det första, tungmetaller och andra kemikalier annat än de som finns i aromämnen och propylenglykolen tillsätts INTE. Propylenglykolens mängd är ca. 1%-1,5% av snuset. Aromämnen 0,1%-0,5%, resten är tobak, salt och bikarbonat. Propylenglykol används inom matvaruindustrin och vi får nog i oss 1000 ggr större mängd av det genom produkter när vi äter och dricker.
Bikarbonatet får vi i oss av bakverk, tårtor, kakor eller vissa typer av bröd. Fråga de som bakar. Det finns mycket myter om snus men helt riktigt som pååekats är att hjärtfrekvensen stiger och det är inte helt bra. Tyvärr så är det precis samma sak med cigaretter. Har man ett val från början så bör man inte börja överhuvudtaget med tobaks varor men om man lägger om från rökning till snus så är det ett utmärkt alternativ. Tyvärr så tycker inte våra valda riksdags ledamöter det, nykterister och icke nikotinister som majoriteten är. Idiotiskt att lägga skatt på snus, särskilt om det skulle avlasta våran sjukvård enormt om rökare gick över till snus. Men våra
 
1/11/2012 1:24:54 AM - Simon
Hockey i samband med snus
I Sverige så snusar många i sport sammanhang. Vi kan ju ta en titt på det svenska hockey landslaget tex nästan alla snusar och de är fortfarande ett av världens bästa. Så det kan nog inte vara jätte skillnad på konditionen och uthålligheten.
 
1/1/2012 2:25:16 PM - Snobben
hepp!
Jag snusade under hela min aktiva karriär som motocross förare och tror inte jag blev sämre utövare för det! Isåfall måste ju de som inte snusade och inte hängde med i tempot varit helt kassa!
 
10/26/2011 10:19:11 AM - Pelle
Fördelar också
Snusat i två år nu och man ska inte glömma alla positiv delar snuset har heller, som t.ex. sen jag började snusa har ju slutat små äta när man är sugen på nått sött så tar man en prilla istället vilket dämpar. Jag har haft ganska svåra koncentrationsvårigheter men snuset har hjälpt mig att bli mer koncentrerad. Sedan så ska alla veta att snusa det behöver inte vara speciellt dyrt jag snusar ca 2,5 dosa veckan vilket gör att en stock räcker per månad jag köper en stock idag för 180 kr vilket gör att det kostar mig ca 45 kr veckan vilket motsvarar ungefär vad jag tjänar på 10 min när jag arbetar.
 
10/26/2011 10:19:10 AM - Pelle
Fördelar också
Snusat i två år nu och man ska inte glömma alla positiv delar snuset har heller, som t.ex. sen jag började snusa har ju slutat små äta när man är sugen på nått sött så tar man en prilla istället vilket dämpar. Jag har haft ganska svåra koncentrationsvårigheter men snuset har hjälpt mig att bli mer koncentrerad. Sedan så ska alla veta att snusa det behöver inte vara speciellt dyrt jag snusar ca 2,5 dosa veckan vilket gör att en stock räcker per månad jag köper en stock idag för 180 kr vilket gör att det kostar mig ca 45 kr veckan vilket motsvarar ungefär vad jag tjänar på 10 min när jag arbetar.
 
10/8/2011 6:05:25 PM - Charlotte
Innehåll med fakta
Det ska vara lag på att snustillverkarna skriver på snusdosan ALLA kemikalier och tungmetaller som de har hällt i!
T ex formaldehyd, arsernik, bly etc etc etc
 
7/9/2011 7:31:03 AM - IAyZxNWwEb
eBtYyZKYj
Stands back from the keyboard in amazemnet! Thanks!
 
7/7/2011 4:34:24 AM - iMLQMCsBKegfmywT
MdGpvgkSkCqMOOzXkpC
That's not just the best answer. It's the betsset answer!
 
4/29/2011 1:16:37 PM - lasse
snus hicka
har snusat i flera år. men nu har jag fått nåt som jag kallar Nikotin hicka ,och ont i magen
 
3/16/2011 7:57:29 PM - Mikael
Iphone- app som hjälpmedel att sluta?
Det har kommit en snusapp till iPhone som heter Snusbruk, kanske kan hjälpa att sluta eller dra ned.
 
www.snusbruk.se
 
2/26/2011 4:43:52 PM - jocke
snusa vidare
Allt är farligt i för stora mängder. Tom vatten i för stora mängder är inte bra. Ett måttligt snusande skador nog mindre än mycket annat. Jag trivs med mitt snus under läppen. Smakar gott, höjer koncentrationen och man blir perfekt avslappnad. Har aldrig egentligen märkt att det har några negtiva effekter på min träning och då tränar jag 5-6 dagar i veckan. Nä låt den som gillar snus få göra det. Är 24 nu och har snusat dagligen sedan jag var ca 14 och gillar det. Så jag tycker inte att jag kan säga börja aldrig.... snarast tvärtom det har bara varit bra. Såklart det kostar en del och det är väl då det negativa.... men smakar det så kostar det :) Snusa vidare ni som vill. O alla som vill börja, varför inte om ni känner för det :) det är toppen!
 
2/23/2011 3:41:30 PM - j
lurar bara sig själv
idrott och tobak eller andra preparat hör inte hemma ibland idrott....sluta att lura er själva man behöver inte kunna så mycket för att förstå vad nikotinet gör med hjärtat och övriga kroppen,prova sluta så känner man strax hur kroppen skriker ge mig nikotin och hur mår man? som man är på riktigt sjuk detta är ingen lek,mitt tips börja aldrig för det är starka grejor,men visst är det gott o snusa och den känslan tar jag inte ifrån någon.har hållit upp 3 veckor o fler ska det bli men detta för mitt och ingens annans välbefinande(sluta slava under snuset)
 
10/7/2010 9:50:10 PM - nicklas
Trams om snus
jag är 22 år och har snusat sedn jag var 16 år. Varierar mellan 1/2-1 dosa om dagen. Jag tränar regelbundet och mår alldeles utmärkt. jag gillar mitt snus och allt trams om snus kan knappast övertyga mig att det är något dåligt med snus. Liksom sign "jonas" så trivs jag med en snus under läppen. Dessutom stör det ingen annan. Ingen annan mår dåligt av det och dessutom mår jag utmärkt av en snus. Så sluta med era angrepp på något som i grunden är bra för välbefinnadet, åtmisntone för mig.
 
6/29/2010 7:06:49 AM - hallå
trött på snus
Har snusat i nio hela år vilket jag ser som de dummaste åren i hela mitt liv men nu i dag är de bara stopp vem fan vill ge 48 kr bara för att få snus inte jag i alla fall vist de kommer inte bli lätt att sluta men inte fan tänker jag lägga dom pengarna heller så är de bara.
 
5/21/2010 12:40:26 AM - Erik
Varför alla dessa kemikalier
Tobak och nikotin är ju en sak, men varför i hela friden ska alla dessa skadliga kemikalier som snuset innehåller vara så nödvändiga. Det är ju inte klokt!
Innehåller: bla propylenglykol, glyserol samt olika eteriska oljor som är väldigt hälsovådliga. Detta bara för smaken skull.
Varför kan inte snusproducenter använda ofarliga smakförstärkare och aromämnen?
 
Det måste ju gå att hitta smakämnen som inte är hälsovådliga eller vad anser Swedishmatch om detta!! Misstänker starkt att kemikalierna i snuset är betydligt skadligare än tobaksråvaran i sin helhet.
 
 
5/21/2010 12:37:29 AM - Erik
Varför alla dessa kemikalier
Tobak och nikotin är ju en sak, men varför i hela friden ska alla dessa skadliga kemikalier som snuset innehåller vara så nödvändiga. Det är ju inte klokt!
Innehåller: bla propylenglykol, glyserol samt olika eteriska oljor som är väldigt hälsovådliga. Detta bara för smaken skull.
Varför kan inte snusproducenter använda ofarliga smakförstärkare och aromämnen?
 
Det måste ju gå att hitta smakämnen som inte är hälsovådliga eller vad anser Swedishmatch om detta!!
 
 
5/14/2010 9:48:24 PM - Gunwald Larsson
Vafan!!!
Vemfan snusar som inte är så jävla dum i huvet att inse att det är idiotiskt rent ekonomiskt! Ni andra kommentatorer vill ju bara komma på anledningar till att inte sluta, därför tjafsar ni om varför ni inte ser något negativt resultat! Lita aldrig på en beroende!!!
 
4/30/2010 11:45:53 PM - jonas
snusa är skönt o bra
snusat sen ja va 14 och aldrig ahft någar problem med mitt sportande....snarast har jag blivit allt bättre ju mer jag snusat. Känns skönt under läppen när snusen ligger på plats efter träningspasset. hållit på me snus nu 3,5 år. Att börja med snus var det bästa jag gjort.
 
2/8/2010 9:07:15 PM - Anonym snusare :E
Snus.
Om det tar 30minuter för hjärtat att gå tillbaka till sitt vanliga slagtempo så skulle det teoretiskt sett bara va att spotta ut snusen en halv timme innan träningen?
 
1/2/2010 2:48:44 AM - Längskidåkare/Orienterare
Jaaa-aa
Jag är 16 år gammal snusat i över tre år och jag har inte iallafall märkt att min prestanda i skidning och orientering skulle ha försämrats tvärt om tiderna har bara blivit bättre.
 
Mvh. Finsk skidåkar/orienterare
 
1/2/2010 2:47:49 AM - Längskidåkare/Orienterare
Jaaa-aa
Jag är 16 år gammal snusat i över tre år och jag har inte iallafall märkt att min prestanda i skidning och orientering skulle ha försämrats tvärt om tiderna har bara blivit bättre.
 
Mvh. Finsk skidåkar/orienterare
 
12/21/2009 9:28:10 PM - skidåkarn
va ska man tro?
ja e 17 år o åker längdskidor vilket ju ska vara en av de mest krävande sporterna o snusar. ja har legat i topp sen tre år tillbax o vunnit ungdoms-sm osv. o har snusat sen tre år tillbax. ja har aldrig tränat ens hälften så mycke som dom ja slagit i tävlingarna. men ja skulle verkligen vilja ha ett ordentligt svar från nån av dom där smarta killarna i sina vita små rockar ifall snus verkligen försämrar konditionen. de andra me cancer skiter ja i. vi ska ju alla dö nån gång?
 
12/6/2009 4:24:27 PM - pojje
sluta inte snusa
snus är nyttigt
 
6/29/2009 12:04:33 PM - Koff
2009-03-15 15:12:56 - Martin Snusaren
"Men jag personligen känner mig rent av äcklad när jag ser folk matvanor idag. Folk super var och varannan helg, äter snabbmat och chips däremellan. "
 
Antar att det gäller både snusare och icke snusare
 
Eller har du hittat någon forskningsrapport om det, nä det kan jag inte tro det måste ju vara rent subjektivt.
 
5/6/2009 8:03:03 PM - Ramsus
snös
Har snus någon inverkan på explosivitet i idrottsgrenar såsom boxning etc.
 
3/15/2009 3:12:56 PM - Martin Snusaren
MM
Alla har väl någon form av beroende, guldkant på vardagen, som är skadligt för hälsan och som man kanske inte är så väldigt stolt över.
 
Men jag personligen känner mig rent av äcklad när jag ser folk matvanor idag. Folk super var och varannan helg, äter snabbmat och chips däremellan.
 
De flesta i min bekantskapskrets som snusar äter mindre och mindre dåligt mat dessutom.
 
Men att utöva sporter och samtidigt snusa bör nog ingen göra. Hjärtat går på högvarv och dessutom smakar ju snusen efter ett hårt pass 3 gånger bättre än en under passet.
 
2/27/2009 11:29:39 AM - bengt olof
snus
är det jätte farligt att snusa när man är ung och spelar t.ex. hockey ?
 
5/6/2008 10:24:27 PM - J
hmm
Varför inte ta chips och skriva om det och sen fortsätta med massa andra intag. Till och med potatis säger några är "dåligt". Finns inte mycket i världen som inte kan påverka kroppen negativt..
 
4/11/2008 3:05:55 PM - jacob melin
snusens värld-
jag är 16 år och är väldigt intresserad av det här... hälften av mitt hockey lag snusar redan nu.
 
detta måste ju betyd något eller`?
 
om tobaken är farlig och den kommer ner i åldrarna betyder det ju att de e farligt
 
4/8/2008 1:44:37 PM - inbiten snusare
Duktig
Det mesta här på vår jord är skadligt. Idag är min första snusfria dag på 8 år. Jag har bestämt mig för att sluta..Snus är iaf bättre än rökning! :P
 
/KK
 
4/5/2008 11:35:03 PM - E
E
Sluta moralisera så mycket.
 
2/6/2008 12:52:24 PM - Andreas
Läsvärd artikel
"påverkar ämnesomsättningen och ger effekter på det centrala nervsystemet"
 
Nikotinet ökar ju ämnesomsättningen, vilket jag anser vara positivt.
 
Även koffein och synefrin verkar centralstimulerande.
Vad jag har hört leder det till ökad fettförbränning.
 
Kommentera denna artikel