Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2006-03-03
Uppdaterad: 2007-08-22

Sockerberoende sitter hela livet – i själen

Som sockerberoende är sockersuget livslångt – inte ens sjukvården vet tillräckligt om sjukdomen för att förstå. För den sjuke och den anhörige är resultatet utsatthet och isolering.
 
- Hon var gift med sjukdomen och inte med mig, berättar Per om sin sockerberoende fru. Beroendet kommer alltid i första hand.
 
Sockerberoende sitter hela livet – i själen
I Småland bor Per och Anna, ett par som hållit ihop i över 20 år och delat allt. Deras två barn på 12 och 14 år har också lärt sig om hur en sockerberoende lever. Anna hade haft ätstörningar och mått dåligt under tio år utan att Per hade förstått vad som låg bakom. Först när de skulle vara nära varandra märkte han att någonting var fel.
 
-När hon var frisk, uppskattade hon beröring men plötsligt förändrades hon och stötte bort mig, säger Per. Jag trodde det var mig hon inte tyckte om.
Men det visade sig att hon förfasades över sin kropp och därför stötte bort andra. Hon var fast i en spiral av självförakt och destruktiva tankar.
 
För Per var det en ständig berg-och-dalbana - Anna skiftade personlighet när som helst. Ena dagen var hon stark och självsäker och andra dagen var hon djupt nedstämd. Ätstörningarna hade varit en del av hennes liv sedan tretton års ålder.
 
Sjukdomen hade bitit sig fast med ett järngrepp i deras liv. Per följde svängningarna som Anna genomgick som en skugga, allt han gjorde var för Annas skull. Vad han inte visste då var att hennes två personligheter var hennes friska respektive sjuka jag. Varje misslyckad behandling blev till ytterligare en besvikelse. I perioder var Anna mycket deprimerad och försökte till och med ta livet av sig.
 
Till slut genomgick Anna en behandling på Bitten Jonsson Center i Hudiksvall mot sitt sockerberoende. Per var med och fick information och hjälp han också.
I behandlingen mot sockerberoende fokuserar man på information men även att ändra kommunikationen inom familjen och vanorna. Allt socker i maten är strikt förbjudet, eftersom sockret är orsaken bakom sjukdomen. En sjukdom som i hög grad påverkar beteendet och är djupt känslomässigt förankrad.
 
Enligt Bitten Jonssons modell ska både beteendet och kommunikationen ändras – ett exempel på detta är att den ena berättar hur den känner för den andra, som bara lyssnar utan att säga emot. Först dagen efter kan de båda diskutera vad som sagts.
 
Inte bara Annas utan även Pers liv förändrades också drastiskt efter behandlingen mot sockerberoendet. Allt han hade gjort hitintills hade styrts av fruns sjukdom.
- Förut hade hon ingen egen vilja. Det kändes som jag kunde manipulera henne. Det var otäckt, berättar Per.
 
Per uppmuntrar alla som påverkats av sjukdomen – som drabbad eller närstående att lära sig så mycket man kan om sockerberoende.
- Det är viktigt att förstå att det är skillnad mellan det sjuka beteendet och själva personen, betonar Per. Att se människan bakom.
 
När Pers fru var klar med behandlingen lärde sig Per allt om sockerberoende och började själv med samma diet som sin fru. Han blev besatt av att äta rätt mat och började kontrollera Annas matvanor som en polis. Efter ett tag drabbades Per av en chock.
 
Vad det egentligen handlade om var att Per förlorade sin roll i relationen, från att tidigare ordnat allt skulle han nu stiga åt sidan och lämna besluten åt henne.
 
- Jag gjorde allt med kärlek och omsorg, nu fick jag reda på att jag inte skulle bete mig så här längre, berättar Per. Han gick igenom en kris och sjukskrev sig för att ta hand om sig själv. Hans frus sjukdom hade påverkat hans beteende starkt – det kallas medberoende och är vanligt hos anhöriga till missbrukare.
 
Han försökte dränka sig i jobb istället. Han berättar med sorg:
-Det finns ingen regel hur man ska vara som anhörig. Man vill så mycket men man kan inte göra någonting. Det är en grym situation.
 
Per och Anna bestämde sig till slut för att gå skilda vägar, av hänsyn och respekt, menar Per. Anna hade en livslång relation med sjukdomen, där han stod utanför.
 
- Jag lämnade henne av ren kärlek. Det är viktigt att förstå vad sjukdomen leder till. Det har jag försökt lära våra barn, de ska inte känna skuld för att deras mamma är sjuk, men också se personen bakom sjukdomen. Han berättar att de visar filmer om sockerberoende för barnen för att de ska få en klarare bild av vad som hänt, för att kunna förstå sin mamma.
 
De som vill går på möten till FAA – Food Addicts Anonymous - för andra beroende som är i samma situation. De träffas och utbyter erfarenheter, bryter isoleringen och ger varandra stöd. Allt som sker under mötena är konfidentiellt och de som kommer har rätt att vara anonyma. Detta är viktigt eftersom många som är eller varit beroende ofta upplever skamkänslor.
 
(Per och Anna egentligen heter någonting annat i verkligheten.)
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2011-10-06 14:19:31 - Sonja
Självhjälp sockerberoende
Det finns självhjälpsgrupper för sockerberoende. En del går med i anonymous overeaters, oa, och andra i sockerberoende
 
2011-05-02 11:29:56 - Sofia H
En till som känner igen sig!!!
Ja här är en till som oxå lider i det tysta av detta jäkla sockerberoendet. Men vet egentligen inte i vilken skala jag är beroende, alltså hur mycket. Men jag ska gå med och bli medlem på NFT.
 
2011-03-30 20:17:56 - Nina
Anna
Anna: En sockerberoende kan aldrig mer äta socker eller kolhydrater utan att riskera att slungas tillbaka in i sjukdomen. Detta är en livslång hjärnsjukdom.
 
2009-12-19 08:53:29 - Inger Andren
kallpressad choklad Xocai
Har hittat något helt underbart för ett 1/2 år sedan. Det kom en chokladbit i min väg som tog bort sötsuget. Alla chokladens verkligt bra egenskaper behålls i pralinen därför att chokladen är kallpressad. Vill man gå ner i vikt med chokladen gör du det. Vill du förbättra tandhälsan gör du det. Det är 70% mörk underbart god choklad du äter och hör och häpna, mår bra av. Du kan behålla din LCHF och äta chokladen. Naturligtvis ska du äta mat och motionera dessutom. Denna vetskap om chokladen har förändrat mitt liv till något mycket, mycket bättre
 
2009-11-28 20:29:01 - Anna
Gå ifrån LCHF
Hej,
Jag började med lchf-kost för att bli kvitt mitt sockerberoende. Men jag vill nu kunna gå tillbaka till normal kost, och även kunna äta godis eller fika vid enstaka tillfällen, nån som vet hur man bör gå tillbaka på ett bra sätt?
 
2009-09-14 18:51:42 - Emil
s-beroende.
Jag mådde dålgit i själen, av helt unika orsaker. Trist att man skulle bli en av dem som fastnade. Nu satsar jag på att bli klar med min högskole utb. hoppas hoppas.
 
2009-09-13 18:59:19 - awa
sötsuget försvann
Hej och tack för att ni gått ut mer er historia. Det är viktgt för dom som fortfarande lider.
 
Mitt sötsug försvann i princip när jag uteslöt alla kolhydrater o ökade fettintaget (LCHF-metoden). Vilken befrielse det var!
 
2009-01-08 21:44:10 - Sofia
Känner igen mig!!
Helt otroligt att jag äntligen hittat en artikel där jag känner igen mig i så mkt.
Det jag också känner som är otroligt är att jag inte är ensam om att känna att man inte får ngt stöd av sjukvården.
Ska gå in och bli medlem på nfts.
 
2008-09-21 14:45:50 - Maria
Var med du också!
Besök www.nfts.se - bli medlem kostnadsfritt, så är du med och stödjer kampen! Vi vill att sjukvården ska ta sockerberoende på större ansvar... Kanske kan NFTS hjälpa dig att tillfriskna från beroendet också. Så besök oss idag!
 
Kommentera denna artikel