Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2006-03-03

Bitten Jonsson: Just nu strosar jag fram i livet

Att vara sockerberoende är en daglig kamp. Men en kamp man kan vinna. Det har Bitten Jonsson visat hon har tagit sig ur både alkohol- och sockerberoende – och i dag mår hon bättre än någonsin.
 
– Jag har nog en stark livsglädje. Jag är väldigt nyfiken och letar alltid lösningar. Jag tror inte det finns något som inte går att lösa, det är bara frågan om hur och om just jag kan göra det.
 
Bitten Jonsson: Just nu strosar jag fram i livet

Fotograf: Philippe Rendu

Det är ingen tvekan om att Bitten Jonsson är en verkligt positiv människa. Trots motgångar i livet står hon här nu, 53 år, stark, glad och full av liv.
 
Beroende på beroende ledde till kunskap
År 1985 sökte Bittens dåvarande man hjälp åt henne för hennes alkoholism, och det var denna behandling som gav henne kunskap om hur vi reagerar på olika beroenden vad som händer i kroppen och hjärnan. När hon ett par år senare slutade röka och insåg hur viktigt det hade blivit för henne med socker och raffinerade kolhydrater fick hon nytta av kunskapen. Hon insåg att hon faktiskt betedde sig på samma sätt som med alkoholen hon ville inte se och erkänna, därför gömde hon godsaker och åt i smyg – men ville alltid ha mer.
 
Tack vare den kunskap hon hade om beroende kunde hon förstå att hon faktiskt var sjuk. Hon visste att det inte hade något med dålig karaktär att göra, hon hade ju aldrig haft några som helst problem med karaktären förutom när det gällde just ”droger”.
 
I början av 1990-talet åkte Bitten över till USA där hon visste att det fanns kunskap om sockerberoende – något de flesta svenskar aldrig hade hört talas om på den tiden, och som de flesta kostexperter bara fnyste åt. I USA hade sockerberoende kopplats samman med samma sorts beroende som alkoholister har, och behandlades även med samma 12-stegsprogram.
 
Eftersom Bitten visste att denna metod hade funkat på henne tidigare hoppades hon att detta skulle vara den hjälp hon behövde. Och det var det. Här i USA upptäckte hon en helt ny värld och lärde sig massor. Hon förstod själva problematiken, säger hon.
 
Efter besöket i USA, och tonvis med böcker, startade hon 1994 sitt behandlingshem för sockerberoende – Bitten Jonsson Center – i Hudiksvall. Ända tills förra året, då hon tvingades lägga ner centret, har hon jobbat och utvecklat den idén. Tyvärr tyckte många landsting att det var för kostsamt att skicka sina medborgare med övervikt och sockerproblem till centret, och i dag har Bitten i stället olika workshops ute i landet samt föreläser en hel del.
 
Livet utan socker – både sött och beskt
– Att vara nykter sockerberoende är mycket tuffare än att vara nykter alkoholist. Alkoholen kan du välja att ställa bort, men mat måste kroppen ha och den finns hela tiden runt omkring oss. Du kan inte be människorna i din omgivning att inte äta, säger Bitten.
 
Hon berättar vidare att hon är riktigt trött på alla människor som tycker att ”hon väl kunde ta en liten bit, det är inte så farligt”. På alla människor som inte kan förstå att det handlar om ett beroende, och inte om karaktär. Att vara sockerberoende är en daglig kamp. Dessutom går det i skov. Du kan ha bra perioder som avlöses av riktigt tuffa då du drabbas av ett enormt sug utan att förstå varför. Att det är en biokemisk obalans vet Bitten, men inte hur den uppkommer.
 
– Men livet är bättre än någonsin när jag har balans. Jag äter ju det som kroppen mår bra av, och det gör att jag oftast mår tio gånger bättre än människor med normal kosthållning där socker och raffinerade kolhydrater ingår.
 
Något som kan ställa till problem för sockerberoende är resor, eller som Bitten uttrycker det: resorna gör livet svårt för sockerberoende. Men inte omöjligt. Bitten har lärt sig att ha mål i mun. Hon beställer egna kombinationer och ställer krav när hon är ute och äter. På restaurang beställer hon ofta en enkel köttbit med vitlökssmör och sallad, eller en omelett, det brukar de alltid kunna fixa. Tillsammans med bästa väninnan har hon också infört något som de kallar stenåldersmacka på favoritfiket hemma i stan: salladsblad med ägg och majonnäs.
 
Som reskost plockar hon ofta med nötter, makrill, majonnäsröra – och ägg.
– Hårdkokta ägg är det bästa som finns i hela världen, det är det mest näringskompletta livsmedlet som finns, säger hon men påpekar att det inte får vara från burhöns eller liknande.
 
Frukt är ju lätt att ha med, och visst är det bra för dem som klarar av det. Själv äter Bitten bara en till två frukter per vecka. Annars triggas suget. Vitaminer och antioxidanter får hon i stället från alla grönsaker hon äter, och eftersom hon inte äter några mellanmål kanske det inte känns så konstigt. Trots att hon hoppar över dessa – för många av oss övriga nödvändiga blodsockerbalanserare – känner hon sällan sug.
 
– Det är så underbart att för första gången få vara nöjd och slippa suget. Jag är ju jämt mätt och nöjd. Ibland känner jag mig fortfarande mätt när det är dags för nästa mål.
 
Ibland när hon vill ha något riktigt gott gör hon dock sin egen äppelpaj naturell som hon kallar den. Den består av äpple, kanel, hackad hasselnöt och äkta smör som gräddas. Och äts tillsammans med grädde.
 
Framtiden
Just nu strosar jag fram i livet och funderar över vad jag ska göra med andra hälften av mitt liv, säger Bitten med lugn röst på frågan om framtiden.
 
Hon berättar att hon är inne i en omvälvande process med en massa stora frågor, men att det är både spännande och positivt.
– Jag har gjort samma sak i 13 år och känner att jag vill göra något nytt, att jag vill utvecklas. Jag vill mer!
 
Ett konkret framtida mål har hon dock. Hon vill utveckla paraplyorganisationen Friskhuset i Hudiksvall som hon var med och startade 1995. Hennes vision är att göra Hudiksvall till en metropol i frågor om hur mat påverkar kropp och själ. Hon vill göra Friskhuset till ett holistiskt center där traditionell medicin förenas med funktionsmedicin, och hon hoppas att det i framtiden ska bli naturligt för alla sjukhus att jobba tillsammans med liknande enheter. I dag finns redan läkare, massörer, restaurang, funktionsmedicinare med flera på Friskhuset.
 
Ja, man kan sannerligen fråga sig hur hon orkar. Själv säger hon att hon är född positiv, och att hon hämtar kraft ur någon slags urkälla av positivitet och kärlek. Något som hon för övrigt menar att alla kan göra om de vill. Dessutom har hon familj och nära vänner som alltid ställer upp och som hon litar blint på, och det ger henne trygghet. Trots det är livet självklart inte alltid är en dans på rosor.
 
– Visst har jag tunga stunder som alla andra, men jag reser mig väldigt snabbt. Min grundkänsla är nog ”framåt”. För mig är gårdagen ointressant helt enkelt!
 
Fakta:
Namn: Bitten Jonsson
Ålder: 53
Familj: Borderterriern Betsy
Bor: utanför Hudiksvall
Yrke/sysselsättning: sjuksköterska med många vidareutbildningar, föreläser, håller work shops, författare
 
Aktuell med: Sockerfria kokboken, Forum förlag
Motionsform: nästan alla utomhussporter, men framför allt powerwalks med Betsy.
Favoritmat: ugnsbakad lax
Senaste, och en av de bättre böckerna: Fettskrämd (Bitten läser tonvis med böcker)
 
Beskriv dig själv med ett ord: envis
Något motto du lever efter: Här och nu, en dag i taget
Det gör mig glad: modiga, framsynta människor
Jag kan inte vara utan: Betsy
Vad betyder sund för dig: Balans mellan kropp och själ med mycket andlighet.
 
Så här äter Bitten en vanlig (favorit)dag:
Frukost:
Ägg och bacon, ibland med lite grönsallad, tomat eller zucchini till.
 
Lunch:
Ugnsbakad lax på saltbädd med spenat och en sås på crème fraiche och ädelost samt en fräsch sallad.
 
Middag:
Köttfärsbiff med fetaost samt en tomatsallad med olivolja och kryddor samt svarta oliver.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2011-05-26 00:02:13 - zeohwAXY
SBKhzYaqMG
That's way the bestest asnwer so far!
 
2011-03-07 04:21:10 - Nina
MT
MT: Vi som har personlig erfarenhet av frågan kan garantera att det inte har att göra med nån religion.
Vad skulle nån tjäna på att kalla sig sockerberoende?
Om jag inte äter socker en förmiddag får jag sån ångest att jag sitter och skriker på toaletten. SO FUCK YOU
 
2011-03-02 10:39:47 - hanna
svar sprit
@gert, det stämmer att det innehåller 0% kolhydrater, men alkohol i sig är ju flytande socker.
 
2010-10-25 20:49:42 - Gert
SPRIT
Du har helt rätt i din LCHF kost och har provat det nu i drygt en månad,gått ner 6 kilo och lite andra krämpor försvunnit.MEN vad sá du i ett inlägg på youtube att en 75:a sprit innehåller 1 kilo socker???.Faktum är att Whiskey,vodka,gin,konjak + torra viner innehåller 0 % kolhydrater!! Så var fick du det ifrån??
 
2010-08-20 13:49:54 - anne
studiebesök
vart?
 
2010-04-02 14:47:50 - Lars
Inte nog med Bitten!
Svar till: Nog med Bitten.
Till dig som uttalar detta och anser sig vara den som vet bättre, borde med lite kurage vara lite mer offentlig för att tas på allvar. Vilka kunskaper i ämnet har du, och vilka belägg har du för ditt påstende.
 
2010-04-01 22:48:38 - zoegas
Trovärdig
Har man någon som helst kunskap om beroende så förstår man vad Bitten menar.............
 
2010-04-01 22:44:03 - MT
Nog med Bitten
Såg idag debatten på SVT om socker.
Tyvärr Bitten är inte trovärdig i ämnet om sockerberoende / missbruk. För Bittens del handlar det mer om religion än kunskap i frågan.
 
2010-04-01 22:43:23 - MT
Nog med Bitten
Såg idag debatten på SVT om socker.
Tyvärr Bitten är inte trovärdig i ämnet om sockerberoende / missbruk. För Bittens del handlar det mer om religion än kunskap i frågan.
 
2009-11-03 12:31:34 - Charlotte
Öjj what a wake-up call for me..
Så TV4's inslag med dig, Bitten i dag. Fantastisk.... Jeg er overbevist om at sukker har stor indflydelse og magt på mit humör og mit fölelses-liv. Du er jo en vidunderlig inspirationskilde, til at jeg skal komme videre.....
Håber jeg kan finde styrke i mig selv, til at få stop på ald chokolade og sukker jeg bedöver mig selv med.
Skulle väre rigtig spändende at möde dig.
Tak til TV4, for at du fanns der i dag.
 
2009-04-02 18:03:28 - Susanne
Vill träffa dig..
..för att få hälp, lyssnat till dig på svt play nu och hittade precis hit, du är super duktig och ger hopp.
Tack!
 
2009-01-26 13:34:40 - erik
Inspirerande!
Fan vad glad jag blir av manniskor som fajtas! Ghandi, luther King och nu Bitten! :)
 
2008-09-19 10:32:59 - Åsa
en smittsamt positiv tjej!
har varit på intensivkurs hos Bitten och det är något av det mest inspirerande jag gjort. Mycket för all kunskap jag åkte där ifrån med, men framförallt för att Bitten har så stark personlighet, är så otroligt kunnig och har en stor skopa humor. Hennes positivitet smittar av sig - åkte hem med en känsla av att "vi är inga offer för omständigheterna - res dig och borsta bort det smutset och ta nya tag!
Love u Bitten!!!
 
2008-07-26 16:12:34 - pauline
underbart!
fullkomligt underbart att du lyckades komma så långt, både personligt- och yrkesmässigt. beklagar att behandlingshemmet lades ner, jag hade åkt dit!
 
2007-05-15 13:27:33 - sara
härligt..
underbart bitten go fot it.. Underbart med människor som vågar dela med sig av livets ned och uppgångar. borde finnas fler som du . då skulle världen vara bättre.... All lycka till dig..
 
Kommentera denna artikel