Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2006-03-31
Uppdaterad: 2008-08-29

Chokladtest: Mörk choklad - en njutning för din hälsa?

Chokladtrenden är tydlig. GI-anhängare förespråkar mörk choklad, böcker om choklad säljs som aldrig förr och chokladcaféer ploppar upp runtom i landet. Samtidigt kommer rapporter om hur nyttig mörk choklad är. Men hur god är den? Vi bestämde oss för att provsmaka till 99%.
 
Testpanelen var snabbt överens om att fördelen med mörk choklad är att man inte äter lika mycket. Istället för att äta 100 gram mjölkchoklad i ett svep så kan man nöja sig med två rutor av en mörk choklad.
 
Bra för hjärta och kärl
Andra fördelar med mörk choklad är att den innehåller dubbelt så mycket flavanoler som mjölkchoklad. Flavanoler är en sorts antioxidanter som anses ha skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar.
 
På Södersjukhuset har man nyligen gjort en liten studie på 20 manliga rökare som bekräftar att mörk choklad har kärlförbättrande effekter. Rökarna delades in i två grupper varav ena gruppen fick 40 gram mörk choklad och den andra gruppen 40 gram vit choklad. Vid mätning efter två timmar såg man att antioxidantnivån i blodet hade ökat och att blodplättsaktiveringen minskat i mörk choklad-gruppen men inte i vit choklad-gruppen.
 
Socker och fettinnehåll
Oavsett om det är ljus eller mörk choklad så innehåller den ungefär lika mycket energi. Choklad ger i snitt 500 kcal per 100 gram. Det motsvarar en lunch för en lågkaloriförbrukare.
 
När det gäller socker så innehåller vit choklad 50 gram socker per 100 gram medan mörk choklad innehåller 22 gram. Nöjer du dig med två rutor mörk choklad så motsvarar det cirka 2 gram socker vilket kan jämföras med sockermängden i ett normalstort äpple som ger cirka 11 gram.
 
Tittar vi på fettmängden så ligger den på cirka 30 gram per 100 gram för mörk choklad. Övrig choklad ligger cirka 5-10 gram högre. Varken fettkvalitet eller fettmängd skiljer sig särskilt mycket mellan olika chokladsorter.
Två rutor mörk choklad ger ungefär samma fettmängd som två matskedar smör. Och ska vi jämföra choklad med äpplen igen så kan du äta närmare 60 äpplen innan du får i dig samma fettmängd som i två rutor mörk choklad!
 
Njut lagom
Om du idag äter mycket choklad så finns det fördelar med att gå över till mörk choklad. Det kan också vara fördelaktigt att byta ut fikabrödet mot någon bit mörk choklad.
 
Märke:
Valrhona Guanaja
Kakaohalt:
70%
Omdömen:
Mjuk, len, slät. Räcker länge. Ser fin ut, doftar gott. Får en syrlig smak mot slutet. God. Lyxiga bitar, söt, len och god smak. Mycket god choklad. Dyr, får minus för priset.
Betyg:
4,4
Pris:
45:- för 75 g
 
Märke:
Cemoi Intense
Kakaohalt:
80%
Omdömen:
Luktar gott, stora bitar. Smakar som vanlig choklad. Mycket god. Doftar inbjudande. Fint utseende. God!! Nästan lite knäck-smak, krämig. Smälte ganska snabbt, lockar till att ta en bit till! Klart godast, smakar lite kokos.
Betyg:
4
Pris:
20:- för 100 g
 
Märke:
Michel Cluizel Grand Noir
Kakaohalt:
85%
Omdömen:
Stilig form & utseende. God doft – lite mustig känsla. Även mustig chokladsmak men ändå relativt len. Smaken fanns kvar länge i gomen. Fin och elegant. Mjuk och god smak. God men dyr.
Betyg:
3,5
Pris:
49:- för 100 g
 
Märke:
Prestige of Belgium
Kakaohalt
72%
Omdömen
Halvtrist utseende, krämig smak, god med god eftersmak. Stora, räfflade bitar. Mjuk choklad, men ger lite torrhet i munnen. Standardutseende, smakar sött & sliskigt.
Betyg
3,4
Pris:
14:- för 100 g
 
Märke:
Marabou Premium dark
Kakaohalt:
86%
Omdömen:
Vackert första intryck. Dov mörk chokladdoft. Behaglig, lite neutral smak. Känns strävare och mörkare efterhand. Snygg, len och mild kakaosmak. Ser fin ut. Stora bitar. Mjuk smak.
Betyg:
3,3
Pris:
16:- för 100 g
 
Märke
Isis Luxury Belgian Extra dark
Kakaohalt:
85%
Omdömen:
Gigantiska, räfflade bitar. Tunnare choklad, sträv. Smakar kakao. Bitter smak. Känns som en rejäl chokladbit med tanke på utseende och storlek. Doftar mycket mörk choklad. Sträv. Krämig och osöt. Mild och god smak, snygg. Bra pris.
Betyg:
3
Pris
15:- för 100 g
 
Märke:
Lindt Excellence
Kakaohalt:
85%
Omdömen:
Stark kakaodoft, snyggt mönster. Lite sträv smak, för mörk chokladkänsla för att vara i min smak. Smaken stannar kvar länge! Fin, elegant och stora bitar. Smakar kakao, smaken växer och får en syrlig ton. Blev godare mot slutet. Torr i munnen. Stark och bitter kakaosmak.
Betyg:
3
Pris:
19:- för 100 g
 
Märke:
Droste Superior
Kakaohalt:
75%
Omdömen:
Hel kaka, ej uppdelad på rutor! Prisvärd! Lite frän smak, blev bitter och strävare efterhand. Smakar konstgjord. Ser fin och inbjudande ut. Nackdel att det saknas rutor. Luktar gott och smakar gott, sträv i konsistensen.
Betyg:
3
Pris:
13:- för 100 g
 
Märke:
Green & Black Organic
Kakaohalt:
70%
Omdömen:
Räfflade, små bitar. Frän och bitter smak. Inte god. Synintrycket är tjock, stor. Vid avbitning kändes den hård. Lite bitter smak. Smaken fanns kvar länge. Små fina rutor, smakar mer socker än kakao. Dålig kakaosmak.
Betyg:
1,5
Pris:
20:- för 100 g
 
Märke:
Lindt
Kakaohalt:
99%
Omdömen:
Ser lockande ut, ta en liten bit uppmanar den till. Chockerande stark och sträv kakaosmak. Kunde ej svälja den lilla bit jag tog. Tunna, fina och exklusiva bitar. Sträv, tung MYCKET kakaosmak. Klarade ej av att ha en liten bit kvar i munnen. Usch, är det här choklad? Blä, vad äcklig.
Betyg:
1
Pris:
30:- för 50 g
 
Fakta:
Transfetter
Även mörk choklad kan innehålla transfetter. Av de testade sorterna så innehåller Cemoi Intense transfett. Valrhona, Marabou och Michel Cluizel använder inte transfett i sina chokladkakor. För övriga sorter saknar vi uppgifter.
 
Sojalecitin
Michel Cluizel använder inte sojalecitin i sin choklad då de inte kan garantera att den inte är genmanipulerad. Cemoi Intense innehåller inte heller sojalecitin och i Lindts kan det förekomma spår av sojalecitin. Övriga testade sorter innehåller sojalecitin.
 
I testet har vi inte tagit hänsyn till ovanstående hälsofaktorer.
 
Testet
Testpanelen bestod av åtta personer i åldern 25-65. Tre av dessa äter enbart mörk choklad och resterande föredrar mjölkchoklad. Riktlinjerna för testet var att bedöma smak, utseende och pris.
 
Läs mer:
Flavonolrik kakao sänker blodtrycket på bara två veckor>>
 
mörk choklad och blåbär en fullträff för vikt och hälsa>>
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2017-01-20 22:00:02 - amanda andersson
choklad
Hej ljus choklad äter jag varje dag jag älskar det &10084;
 
2015-01-02 10:40:25 - ilse
Choklad utan sojalecitin
... OBS:
... Sprucken choklad - det betyder att de arbetar mot resursslöseri.
 
2015-01-02 10:39:24 - ilse
Choklad utan sojalecitin
... OBS:
De säljer också
 
2015-01-02 10:33:34 - ilse
Choklad utan sojalecitin
Hittade den godaste chokladen och CHOKLADPARADISET: choklad utan barnarbete, utan palmolja och utan sojalecitin. De säljer också
 
2011-11-15 12:20:35 - Lotta
För tydlighetens skull
All mörk kvalitetschoklad är fri från tillsatser och är laktos- & glutenfri.
Att använda detta som argument för nyttighet är bara löjligt!
Vill ni ha antioxidanter ska ni äta färska blåbär, inte torkade nerstoppade i praliner.
 
Är man diabetiker kan man äta 100% choklad. Det finns flera märken att välja bland.
 
Ingen kvalitetsproducent använder transfetter i sin choklad - enbart kakaofett. Du får vad du betalar för!
 
2011-09-19 17:39:16 - Karin B
Xocai
Nu har jag testat både den ena och andra chokladen. Xocai slår ut allt.
Kolla på xwell.se om ni vill veta mer om den
 
2010-11-25 23:24:43 - Lars kåre
mörk choklad
Världens nyttigaste choklad finns nu i Sverige och Europa
- Xocai innehåller kallpressad kakao
- Certifierat antioxidantinnehåll
- Inga tillsatser
- Vetenskapliga studier bekräftar
- Diabetesvänlig
Xocai hälsochoklad är ett choklad som bla. är laktosfritt, glutenfritt och är diabetsvänligt. Många diabetiker har blivit hjälpta med Xocai!
 
2010-02-23 16:10:09 - Ej sockerbeorende
Som ren kakao
Jag provade Lindts 99%-iga. Mmmm..den var jättegod...men klibbade lite i gommen :)
 
2010-02-16 10:06:43 - Yvonne
God choklad utan socker
Testa Plamil choklad sötad med naturligt björksocker (xylitol). Jättegod! Finns med hampafrön (nyttigt) också! www.alternativhalsa.se
 
2010-01-17 14:06:27 - Magdalena
Undrar vem har betalat för reklamen?
nestle? dåligt!!!
 
2010-01-17 13:58:39 - Magdalena
Annethe, är du dum i huvudet!?
Det är just flavanol som innehåller alla de nyttiga substanser och som smakar beskt. Den tas bort för smakens skull och gör att chokladen innehåller bar mycket fet, socker och kalorier.
 
2009-11-15 10:06:07 - Linad
Vivani mörk choklad
Jag köper bara mörk choklad utan lecithin. Vivani har en god mörk choklad. Finns på hälsokost eller på nätet, t ex på www.plushalsa.se
 
2009-10-16 21:40:00 - Gunilla
xocai
Till alla som söker en ofermenterad och ren choklad, en riktig HÄLSOCHOKLAD, rekommenderar jag att prova xocai.
Den har det högsta antioxidantvärdet av alla livsmedel och innehåller bäret acai och blåbär. Fantastiskt god.
kolla in på www.teamenergy.se
Värt varenda krona!
 
2009-08-16 12:42:41 - peter
Chokladprovning
Alla här behöver gå en proffsig provning på - baggus.se
Många variabler som spelar in när man ska avgöra vad som är god choklad!
All mjölkchoklad är godis.. det är nåt annat!
 
2009-03-21 11:43:32 - Göran Claesson
Michel Cluizel
Jag vill verkligen rekommendera Michel Cluizels "Plantation"-choklad; mörk choklad från olika delar i världen. Den får dessutom bra betyg i "Äkta vara: guiden till oförfalskad mat" eftersom den inte innehåller några tillsatser (till skillnad från exv Varlhona). En Plantation-kaka kostar ca 60:- i en chokladaffär. Jag mejlade Kvantum i Munkebäck, Göteborg, och föreslog att de skulla ta in dessa chokladkakor i sitt sortiment. Det har de gjort och, bäst av allt, priset är 39,35:- !!
Så denna lördagsmorgon är jag glad när jag varit där och handlat.
 
2009-03-11 22:32:40 - Mathilda
Amedei
Jag rekomenderar alla mörk chokladälaskare att prova någon av Amedeis mörka choklader (gillar dem alla). Dessa är överlägsna enligt mig. De smälter ganska långsamt vilket gör att chokladsmaken stannar kvar länge. De innehåller inte sojalecitin. Ger verkligen en smakupplevelse. Stora generösa bitar. Jag vet att den är hemskt dyr, men jag rekomenderar den verkligen. MUMS
 
2009-03-10 17:45:33 - Sara
Lindt
Lindt gör den bästa chokladen enligt mig! Mustig chokladupplevelse som verkligen täcker begäret. Gör att man kan nöja sig med två rutor även den värsta jag-måste-ha-choklad-nu-dagen! Testpersonen som upplevde den 99%iga för "stark" - Denne är nog inte van att äta så mörk. Lindts 85%iga är ändå helt klart min favorit.
 
2008-08-06 18:55:12 - Erik
Min favorit
Är Valrhona, speciellt Cao Grande och Amer cacao. Tyvärr lite dyra, men de ggr jag inte har råd låter jag hellre bli att köpa något annat fabrikat. Har bl.a testat Lindt, Dolphin och Isis, dessa ok, men går inte upp mot Valrhona.
 
2008-06-12 11:42:10 - Kicki
Green&Black
Älskar den bittra smaken på G&B:s choklad. Den ger verkligen djup åt chokladupplevelsen, till skillnad från mildare choklad ex marabou. Smaken är som baken :) För testaren här verkar ju inte ha samma uppfattning som jag...
 
2008-05-05 16:59:16 - Liiva
Valrhona
Var kan man köpa valrhona- choklad inom göteborg?
 
2007-10-14 22:44:02 - Marcus
Soja
Det borde inte heta mörk choklad utan sojachoklad. Den som har provat att äta färska sojabönor känner igen smaken direkt. Ska man äta riktig choklad får man tillverka den själv - smält chokladfett i grädde, klart! Riktig choklad har en hållbarhet på några få dagar och ska förvaras i kyldisk.
 
2007-10-07 13:39:58 - Speedwell
99%-ig
Att testpersonen för den 99% chokladen inte kunde äta den kan händelsevis inte bero på att denne inte tycker om någon mörk choklad? Min egen erfarenhet är att Lindt är ett mycket bra märke...
 
2007-06-13 09:14:13 - Redaktionen
99% choklad
Till testet köpte vi den på NK i Stockholm. Finns även på större ICA Maxi i Stockholmsområdet. På särskilda chokladshoppar finns även andra märken med 99%-ig choklad.
 
2007-06-12 23:16:56 - cherokee
var?
Vet någon var man kan köpa Lindt 99%? Jag kan inte äta socker så jag vill gärna prova den där chokladen. Tack!
 
2007-04-22 12:38:16 - Johanna
Mörk choklad
Mörk choklad är ju den godaste. Föredrar choklad med kakaohalter mellan 60 och 80 %. Under 60 % får man en för söt smakupplevelse och går man över 80 blir smaken för bitter anser jag...Ska du använda choklad i bakverk bör du använda choklad med 70 - 80 % kakao för att det ska bli bäst anser jag.
 
2006-12-30 00:35:39 - misha
mörkchoklad o bakning
Ja just nu har jag bara 70 % - are hemma och är verkligen baksugen.. vill göra nyårsgodis men det går ju inte eftersom att det inte är lite gott eller, det är helt enkelt inte ätbart i större mängder... passar fint till att smutta på lite då och då. Har man dessutom migrän bör man undvika stark choklad.
 
2006-12-29 10:19:29 - Bengt-Arne Åhrberg
Mörk choklad
Det är nog riktigt att mörk choklad är nyttigare än ljus choklad. Men ljus är godare. Den godaste choklad som har funnits var rom- russin som fanns på 1990 talet.
 
Kommentera denna artikel