Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/26/2008

Honung innehåller massor av mjölksyrabakterier

Forskare vid Campus Helsingborg har upptäckt att honung innehåller rikligt med mjölksyrabakterier och det ska vara förklaringen till varför honung är så nyttig och fungerar antibakteriellt.
 
Honung innehåller massor av mjölksyrabakterier
- Vi har löst honungens tusenåriga gåta och kan förklara varför den är nyttig och fungerar antibakteriellt till exempel vid svårläkta sår, säger Tobias C Olofsson, en av forskarna bakom upptäckten.
 
Forskarna har identifierat tolv olika arter av mjölksyrabakterier i den ”mage” där bina samlar nektar till honungen. De tolv mjölksyrabakterierna är åtta laktobaciller och fyra bifidobakterier. Tio av dem är helt nya arter som än så länge inte har namngetts.
 
- Det kan vara den största mjölksyrabakteriefloran som har hittats inom en enda organism, säger Tobias C Olofsson.
 
Med hjälp av Lunds universitets LU-innovation har forskarna sökt patent på sin upptäckt som har en stor potential inom framför allt livsmedel och hälsokost, läkemedel och probiotika.
 
Även inom honungsbranschen vill man slå mynt av upptäckten. Inom ett år kommer troligen en ny typ av energidryck, återhämtningsdryck, att finnas på marknaden. Drycken ska kombinera honungens uppiggande kolhydrater med bakteriernas hälsofrämjande effekt.
 
Mjölksyrabakterier gynnar tillväxten av goda tarmbakterier som vi behöver för att hålla oss friska. Utöver nyupptäckten honung så finns mjölksyrabakterier i surkål, surdegsbröd, filmjölk, yoghurt, mjölksyrade grönsaker och spenat.
 
 
Ytterligare information »
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/21/2013 11:15:33 PM - Johan
Honungen
Ni glömmer att dem även sa att många av dem burkar som finns i butikerna inte innehåller dessa nyttiga mjölksyrebakterier längre av någon anledning. Det måste vara färskt. Om den honung som kommer från de mindre odlarna som kanske gör saker på ett mera
 
7/21/2013 11:13:41 PM - Johan
Honungen
Ni glömmer att dem även sa att många av dem burkar som finns i butikerna inte innehåller dessa nyttiga mjölksyrebakterier längre av någon anledning. Det måste vara färskt. Om den honung som kommer från de mindre odlarna som kanske gör saker på ett mera
 
Kommentera denna artikel