Skribent: Josabeth Sahlénius
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/19/2008
Uppdaterad: 10/8/2011

Raw Food – supermaten som håller dig frisk

Raw Food är mer än bara rå mat. I USA har raw food blivit en hel livsstil och en favorit bland Hollywoodkändisar. I Sverige är dieten än så länge relativt nyupptäckt, men intresset finns och växer hela tiden. Att äta smalt, nyttigt och ekologiskt tilltalar många – särskilt när de goda effekterna är så tydliga.
 
Raw Food – supermaten som håller dig frisk
Att enbart äta kall, grön mat – och aldrig dricka en kopp kaffe, kan det verkligen vara något? Ja, åtminstone om man får tro den allt växande gruppen Raw Food-anhängare som visar upp det ena hälsoresultatet efter det andra.
 
Raw food sägs bromsa åldrandet, öka energinivån, minska vikten, stärka immunförsvaret, öka lystern i hud och hår, och motverka ett flertal olika sjukdomssymptom. Kändisar som Uma Thurman, Alicia Silverstone, Jason Mraz och Demi Moore lovprisar dieten.
 
Erica Palmcrantz-Aziz, 31, är en av livsstilens främsta förespråkare i Sverige. Hon har skrivit boken RAW FOOD på svenska tillsammans med Irmela Lilja, som nyligen släppts. Den är specifikt anpassad för våra råvaror och förutsättningar, och ska ses som en introduktion till Raw Food-konceptet.
 
- Vanlig mat gör mig mycket tröttare och slöare, säger hon. Jag har aldrig känt mig så pigg eller mått så bra som när jag började med Raw Food.
 
Nyttiga enzymer
Raw Food, eller levande föda som det också kallas i Sverige, är mat som inte tillagats i över 42 grader. Enligt Raw Food-anhängarna bevaras då all viktig näring i livsmedlet, främst enzymerna som hjälper till att smälta och förbränna maten. När maten hettas upp försvinner näringsämnena och dessutom frigörs gifter som tas upp av kroppen.
 
Raw Food-rörelsen har vuxit fram under hela 1900-talet och blev mer och mer känt under 80-talet, särskilt i västra USA. År 1984 utkom boken The New Raw Energy, som introducerade en ny slags kost bestående av groddar, frön och färska grönsaksjuicer, och påvisade överraskande forskningsresultat såsom minskade ålderstecken, ny energi och själslig balans för dem som följde dieten.
 
Idag finns en mängd olika grenar inom den råa kosten, både de som innehåller mjölkprodukter och kött, och de strikta vegandisciplinerna som består av grönsaker, frukt, nötter, frön, groddar, alger, kallpressade vegetabiliska oljor, kryddor och honung.
 
High Raw Vegan
Erica, som är personlig tränare i grunden, har ätit den senare typen av Raw Food i snart 3,5 år. Hon äter vad som kallas en High Raw Vegan-kost, det vill säga minst 85% av matintaget består av Raw Food som grönsaker, frukt och nötter. Kött, fisk, spannmål, mejeriprodukter, socker, koffein, alkohol, alla sorters halvfabrikat och upphettat fett är uteslutet.
 
- Den senaste tiden har jag levt på 99% Raw Food, berättar hon. Det innebär att jag då och då inkluderar kost som kokt quinoa, bönor och hummus i mina måltider.
 
Den vegetariska råkostdieten må låta omänskligt sträng, men enligt Erica är möjligheterna för vad man kan tillaga, gränslösa. Genom att mixa, torka, grodda och juica råvarorna kan man tillaga allt från smoothies och soppor till glass, pizza, pajer och godis. Det är bara fantasin som sätter gränserna!
 
Liksom träning och hälsa, har intresset för god mat och matlagning länge funnits hos Erica. Hon kom först i kontakt med konceptet Raw Food på en resa till USA, något som skulle förändra hennes liv.
 
- Jag kände att jag behövde göra något nytt och åkte för att hälsa på min kusin i Kalifornien. Hon och hennes man tillhör de främsta Raw Food-förespråkarna i världen och har levt enligt det konceptet i över 15 år. Jag tillbringade två månader hos dem, och under den tiden föll det sig naturligt att även jag började äta Raw Food.
 
Erica har alltid haft en orolig mage och lätt för att samla på sig vätska. Dieten gjorde henne snabbt piggare, mer energisk – och betydligt lättare. Hon märkte en markant skillnad på mindre än två veckor. Erica blev genast uppslukad av den nya maten, och det dröjde inte länge förrän hon lagt om sin kost för gott.
 
Rå mat för svenskar
Efter USA-vistelsen började hon skriva på en bok som var anpassad till svenska förhållanden.
 
- Det finns ju massor av kokböcker och recept på engelska, men ingen som riktar sig till vi i Sverige och våra råvaror. Jag tänker även på den ekologiska aspekten – alla får ju utgå ifrån sina egna värderingar när det gäller att äta ekologiskt. Det blir ju snabbt mycket dyrare, och omständligt att hitta råvaror, men det går!
 
Erica är inte ute efter att omvända någon, utan på ett lättsamt sätt visa vad Raw Food är, att det finns och hur det kan vara en väg till ett bättre liv. Det kan vara att t ex ta en sallad istället för en dagens lunch. Man mår bättre helt enkelt. Boken ska fungera som en ögonöppnare, men man behöver inte gå till extremiteter åt något håll.
 
- Ingen mår ju bra av att äta på McDonald’s varje dag, men man behöver ju inte byta sin vanliga kost mot att enbart äta rivna morötter hela dagarna heller. Byt ut ett mål till en början, ta det som det kommer.
 
Hon poängterar att hon inte är någon fanatiker.
 
- Är jag ute och fikar med några kompisar kan jag exempelvis ta en sallad med bulgur. Jag vill inte vara helt extrem utan ibland lägger jag det åt sidan för att kunna vara social. Och det trivs jag med.
 
Frukt till frukost och fika
En typiskt frukost för Erica kan bestå av en gröt gjord på mixade selleristjälkar, äpple, kiwi, päron, krossade linfrön och kanel. Tidigare åt hon enbart frukt innan lunch, men sedan hon blev gravid och började amma, behöver hon lite mer tyngd i maten och äter därför frön och nötter till frukost. Till middag kan det bli nötfyllda paprikor, persiljetabouleh eller zucchinipasta med frödressingar.
 
- Mina vänner tycker det är spännande, och vi bjuder gärna på mat hemma hos oss för att de ska få testa. När jag blir bortbjuden tar jag ofta med mig egen dessert vilket också är väldigt uppskattat, både för att de slipper tänka på mig som en komplicerad gäst, och för att de är nyfikna.
 
Ericas desserter låter onekligen goda – och nyttiga. Ett exempel är en äppelkaka med botten gjord på krossad mandel och färska dadlar, och en fyllning av banan och äpple.
 
- De tilltalar alla – och är riktiga nyttobomber, säger hon glatt.
 
Nyttigt, gott och roligt
Man måste inte äta Raw Food till 100% för att känna av effekterna. Man märker skillnad även om man bara byter ut en del av kosten. Det kan vara en liten detalj som att ta en banan istället för den rutinmässiga koppen kaffe.
 
Ju renare mat man äter, desto lättare blir det också att tyda kroppens signaler, menar Erica. Är det verkligen socker man är sugen på – eller har man kanske brist på någon vitamin som yttrar sig i sötsug?
 
Ericas önskan är att sprida kunskap om Raw Food på ett roligt sätt, genom att ta in bra produkter, delta i mässor, ordna föreläsningar, detoxkurser och matlagningskvällar. Då samlas ett tjejgäng hemma hos en värdinna, och så lagar man maten tillsammans. Erica införskaffar alla ingredienser och berättar om Raw Food och råvarornas betydelse. Matlagningskvällarna är väldigt uppskattade och många ser det som en introduktion till den här typen av kost. Många återkommer flera gånger, ofta med nya kompisgäng.
 
- Det är ett lättsamt sätt att berätta om Raw Food och hur man faktiskt kan tillaga god mat utan mejeriprodukter och upphettat fett, förklarar Erica.
 
Än så länge finns sammankomsterna bara i Göteborg, men Erica planerar att sprida sin kunskap vidare, så fort hennes nio månader gamla dotter blir lite äldre. Hon vill gärna utöka matlagningskvällarna och införa inspirationskurser där man kan vara fler personer. Kanske även sprida konceptet vidare till flera städer och olika representanter.
 
Framför allt önskar hon att fler vågade prova och var mindre misstänksamma.
 
- Var nyfiken, ge det en chans! Prova att äta fruktfrukost i en vecka och se hur du känner. Var öppen! Resultatet kommer att vara väl värt det!
 
 
Fakta:
Ericas råd till dig som vill börja äta raw food:
 
 • En bra start är att äta fruktgröt till frukost
 • Om du ska konvertera din kost till 100% behöver du trappa ner och förbereda kroppen ett tag innan. Det är inte bra att lägga om hela dieten från en dag till en annan. Det tar tid och man kan må dåligt när kroppen rensar ur gifter som socker, koffein och alkohol.
 • Börja med att byta ut ett mål i taget, t ex en vanlig fika mot ett recept i boken.
 • Alla bör äta mer frukt och grönt!
   
  Exempel på raw food-måltider:
  Frukost: Fruktgröt med krossade linfrön
  Dessert: Chokladmousse gjord på avokado
  Mellanmål: Smoothie gjord på solroskärnor, färskpressad apelsinjuice, spirulina och banan.
   
  Här hittar du raw food recept:
  Klicka här för att komma till recept på raw food>>
   
  Köp Erica Aziz Palmcrantz raw food bok här:
  Bokus>>
   
  Adlibris>>
   
 •  
  Läs mer om raw food:
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  12/12/2017 11:05:49 AM - nigga
  DONKEN ÄR BÄST
  DONKEN ÄR BÄTTRE ÄN ALLT ANNAT, PROVA ATT BARA ÄTA DONKEN I ETT HELT ÅR, JAG HAR GÅTT NER I VIKT TYP 40 KILO.
   
  4/28/2014 9:33:13 AM - Struve
  Ångkokt???
  Jag undrar om man kan ångkoka grönsaker och ändå behålla den goda effekten
   
  3/2/2014 4:33:51 PM - Mimsvegan
  Peace
  Jag är Vegan/rå ätare i ca 1 mån nu & har fiiin hud,inte mycket akne alls (bara lite på Armarna men men jag är i tonåren(?) och jag känner mig Bättre! Ska aldrig ge upp för min kost/livsstil! Tänker hälsosamt,på djurens rättigheter Självklart också o miljön!
  ALLA Borde testa en sån här kost i 1 vecka iaf! ;))
   
  11/3/2013 1:26:11 PM - raw food
  raw food farligt
  Fast om du äter raw food som rått kött ja då kan det vara farligt, eller om du har smutsiga fingrar förstås
   
  11/3/2013 1:24:49 PM - raw me
  raw food
  raw food kan aldrig vara farligt
   
  6/4/2013 2:51:55 PM - rawlicious
  Raw food farligt?
  Kan raw food vara farligt? Har ju varit en massa larm om groddar som hade salmonella och vad ska man äta till middag?
   
  2/24/2012 2:16:35 PM - testRaw coco
  raw me
  Jag har precis kört levande föda i en månad. Levande föda är som raw food fast med mer blötläggning och groddar. Supernice!
   
  2/10/2012 7:25:59 AM - Raw me
  Raw food mat
  Wow, vilka goda raw food recept det finns. Lite trixigt med all blötläggning bara. Annars är det toppen. Har inte märkt något på huden ännu, men hoppas att den blir finare om någon vecka.
   
  11/19/2011 4:37:33 PM - Raw food bloggaren
  Örtte
  Jag dricker örtte på raw food. Det är dock trixigt att hålla koll så vattnet inte värms till mer än 42 grader. Våga prova raw food
   
  11/19/2011 4:35:12 PM - Raw food recept
  Raw food
  Om man klickar på raw food recept så är det oupphettade recept!? I alla fall vad jag kan se. Det finns särskilda raw food ugnar som man kan "laga mat" i. De upphettar inte över 42 grader.
   
  11/2/2011 3:43:55 PM - Anne-Lie
  Koka, steka, ugn
  Tycker det är väldigt mycket varm matlagning i dessa recept. Hur kan man då säga att det är raw food som upphettats till max 42 grader?
   
  9/28/2011 6:21:45 PM - Ollie
  Raw food nybörjare
  Jag är också nybörjare på raw food. har provat en vecka bara men mår toppen. Det enda svåra nu är att det börjar bli så kallt att man är småfrusen hela tiden. kan man dricka te?
   
  7/20/2011 3:09:14 PM - Lennart
  raw food & levande föda
  Jag har precis börjat med levande föda, eller raw food som det populärt kallas. Mår toppen verkligen. Kan rekommenderas!
   
  6/8/2011 7:30:15 PM - Ninni
  Recept raw food glass
  tack för receptet, det var super. Jag har precis börjat med raw food och gillar allt hittills. Toppen med enkla smarta och nyttiga recept.
   
  5/31/2011 5:00:04 PM - Raw food glass
  Glass
  Måste tipsa om jättegod raw food glass som jag gör. ta en avocado och mixa med frusen mango eller ananas. Supergott och snabbt går det också. Gillar rått!
   
  5/6/2011 5:29:49 PM - ceasar
  raw food mat
  Någon som vet någon bra raw food restaurang eller cafe? Finns det något? Förutom att äta sallad förstås.
   
  4/2/2011 12:15:23 PM - Linda P
  raw food kiving
  Jag äter raw food till 70% resten äter jag varierat och även kyckling eller fisk ibland. De flesta som inte lever raw till 90-100 procent gör så att de äter det som bjuds borta eller på restaurang och lagar raw hemma. På restaurang blir det oftast sallader, råkost eller juicer. Svårare är det på bjudningar om det inte finns buffé.
  Men allt går om man vill.
   
  4/1/2011 3:14:38 PM - liiisa
  vegan raw
  Nej, nej till kött och fisk, endast veganmat är okej.
   
  3/23/2011 1:40:30 AM - Bell Eriksson
  Hoppsan hoppsan
  Kolla under rubriken "Rå mat för svenskar", 3:dje avsn. sista meningen: "Boken ska fungera som en ögonöppnare, men man behöver inge gå till extremiteter åt något håll". Extremiteter betyder, armar, ben, lemmar. Överdrifter kunde väl passat bra.
   
  11/18/2010 11:44:33 PM - Lena
  Var finns fler recept?
  Kan man äta kött och fisk till?
   
  10/30/2010 12:12:06 PM - Raw food kostexpert
  Lite svar
  När man menar raw food så menar man normalt sett en levande föda baserad på vegankost. Enda skillnaden är att man inte lagar mat på spis, i mikro, i ugn etc. Man tillagar all mat rå. Eller visst man kan upphetta maten till max 42 grader. På så sätt bevaras enzymer och all näring.
   
  Men det finns alltid undantag så vissa raw foodare äter lite kött ibland. Men det är inte det 90 procent av oss gör.
   
  Skillnaden mellan levande föda och raw food är att raw food inte alltid blötlägger maten innan. Inom Levande föda så blötlägger man i princip allt under natten. även nötter. Det underlättar matsmältningen.
   
  Våga prova raw food
   
  10/19/2010 9:59:44 PM - pekka
  raw food
  kan man äta kött på raw food, råbiff?
   
  10/5/2010 3:20:27 PM - Sanne
  levande föda och raw food
  Levande föda kallas living food på engelska och skillnaden med raw food är att levande föda blötläggs alltid innan. raw food är snabbvarianten som kan blötläggas men inte alltid behöver göra det. same same but different...
   
  10/3/2010 8:35:44 AM - just raw
  raw food levande föda living food
  jag undrar om någon vet vad skillnaden är på raw food, levande föda och living food?
   
  9/3/2010 7:30:18 PM - Lenita
  raw food recept
  kul hittade just raw food recept här på sund.nu ska testa lite imorgon
   
  8/3/2010 1:14:29 PM - raw lilja
  Raw food nybörjare
  Hur ska man lägga upp det om man ska börja med raw food? Jag är helt nybörjare. Idag äter jag normalkost
   
  6/16/2010 11:57:14 AM - Laila
  Raw food mat
  Enkel raw food mat är sallader med nötter, soppor (bara att mixa) och lite mer avancerat är att använda torkugn för t ex bröd, pizzabotten, kakor eller nötbollar. våga prova
   
  4/22/2010 10:12:19 AM - karina
  middag
  vad äter man till middag på raw food dieten?
   
  4/20/2010 8:52:34 AM - sanna
  smal av raw food
  blir man smal av raw food? låter gott men jobbigt, måste man äta groddar
   
  4/9/2010 9:54:50 AM - Cissi
  Handla raw food
  Här kan man handla raw food
   
  www.reneevoltaire.se
  www.plushalsa.se
  www.rawfoodshop.se
   
  Har handlat från alla så de är bra. Skiljer lite i pris och frakt men annars lika
   
  3/3/2010 8:43:26 AM - cessan
  Raw food inköp
  Använd torkade ekologiska nötter och frukter eller bär, raw food choklad är väldigt speciell smak på. Jag tycker den smakar lite illa. Inte alls som god mörk choklad.
   
  2/22/2010 8:11:12 PM - Lovisa
  köpställe
  Hej!
  Jag är väldigt ny inom hela konceptet. Undrar om det finns några inköps ställen om jag inte vill beställa över internet. För mer inriktade grejer. Som den omtalade raw food chokladen, eller annat.
  Tacksam för svar.
   
  2/19/2010 6:56:22 PM - Linda P
  älskar raw food
  jag är så glad att jag nappat på raw food. Det är så gott och man behöver inte försaka något, till och med godis kan man äta varje dag eftersom det är riktigt hälsogodis.
   
  Jag är supernöjd.
   
  1/16/2010 3:47:33 PM - Lenita
  Raw food på deltid
  Dom flesta som börjar med raw food går in för det till 100% och byter ut allt. Men efter några år så kör dom flesta delvis vegetariskt och delvis raw food. Oftast 75% raw food.
  Men har du smakat raw food kakor så vill du nog inte ha vanliga igen...
   
  1/7/2010 11:09:27 PM - Helen
  Utsvävningar
  Är det någon som vet hur det funkar om man går på raw food som regel, men då och då äter "icke-raw-food"? Förstörs hela idén om man då och då får i sig en kaka eller dylikt? Tacksam för svar
   
  1/7/2010 4:11:18 PM - raw
  raw food bröd
  Jag köper groddat bröd på www.plushalsa.se. Det är så nära raw food bröd du kan komma. Inga tillsatser.
   
  1/3/2010 11:26:21 AM - Raw food bröd
  Raw food bröd
  man gör raw food bröd av groddat vete som man blandar med till exempel linfrön som svällt i vatten och några kryddor.
   
  Så torkar man det i torkugn. Har man ingen torkugn kan man använda vanlig ugn på 40 grader i cirka 10 timmar. Man måste lufta ugnen emellanåt.
   
  10/28/2009 4:03:36 PM - Renate Reimann
  Bröd
  Hej!
  Jag är en nybörjare...Min akilleshäl är bröd. Finns det någon som har ett recept på ett gott bröd? Det finns inget recept i här nämnda bok.
   
  Tack på förhand:-)
   
  10/21/2009 8:31:41 PM - Gunnar
  Levande Föda
  Hej, vill bara säga att levande föda är toppen. Har gått på dieten sedan i Juli då jag var på en levande föda kurs utanför Valdemarksvik på Living Food Global Center, och det är verkligen att rekemendera.
   
  10/21/2009 12:11:52 AM - Sahira
  kakaobönan
  Hm; det har ju florerat en hel del om rå kakao och dess negativa effekter. Jag trodde inte på det utan köpte lite plus rå carob. Rå carob kan jag äta men döm om min förvåning när jag får hjärtrusnng och yrsel av rå kakao! Någon som vet varför? Det räcker med ett par små bitar av tillredd paralin eller dylikt...
   
  10/17/2009 6:04:43 PM - Konny
  raw food
  va ska det vara bra för bullshit tror jag
   
  10/6/2009 12:17:00 PM - Linda
  Raw food choklad
  Skillnaden mellan vanlig choklad och raw choklad är att den vanliga choklad upphettas så att en del näring försvinner. Det finns särskild raw food choklad som inte är upphettad och därmed innehåller alla flavonoider, resveratrol och allt vad nyttigt som finns.
   
  Jag tycker att rårörsockerkristaller låter konstgjort.
   
  Inom raw food sötar vi med frukt och bär i första hand, färska eller torkade och i andra hand agavesirap eller ev honung för de som inte är så strikta.
   
   
  9/30/2009 9:58:00 PM - Annya Hägglund
  mörk choklad
  Jag äter Xocai choklad som är nytt i Sverige. Den innehåller ren kallprocessad kakaoböna med Acaibär. Den innehåller rårörssockerkristaller som sötningsmedel. Kan man kalla den för Raw Food?
  Skall raw food diet vara helt sockerfri? Även om det är rårörsockerkristaller?
   
  9/19/2009 3:47:14 PM - Jag är en nöt
  Raw foodare
  Fattar inte vad du menar med att man INTE kan äta nötter. Nötter är ju en huvudingrediens i raw food.
  Love nuts
   
  9/17/2009 8:58:03 AM - Jag är en nöt
  Raw foodare
  Fattar inte vad du menar med att man kan äta nötter. Nötter är ju en huvudingrediens i raw food.
  Love nuts
   
  8/24/2009 3:11:05 PM - Raw foodare
  Detox
  Jag har varit raw i 2 veckor. Började "cold-turkey" Dom första 6 dagarna var hemska. Illamående, huvudvärk, magont och diarré varje dag. Så är det, sen dess har jag mått kanon. Jag rekommenderar alla att göra det. Det är billigare, enklare, hälsosammare, miljövänligt, sen behöver man faktiskt inte fundera på exakt vad man äter så länge man vet VAD man ska äta och behöver aldrig ha dåligt samvete för man äter t.ex för mycket nötter, man år ner i vikt ändå
   
  7/3/2009 4:11:52 PM - Evakarin Wallin
  Vill inte sluta
  Jag tänkte mig en vecka med raw food för att göra en detox. Med hjälp av Ericas bok gjorde jag underbart goda rätter. Nu är jag inne på andra veckan och vill verkligen inte sluta. Jag har tappat några kilo i vikt, har för det mesta mer energi. Kan tänka mig att de dagar jag inte har lika mycket är det någon utrensning på gång. Och det är i alla fall inte mindre energi än innan.
   
  Tack Erica för boken!
   
  5/17/2009 5:57:16 PM - Love raw
  Raw food är bra för magen
  Genom att låta till exempel nötter och frön ligga i blöt innan de tillreds så blir det mindre belastning för magen. Samma sak med torkad frukt och bär. Raw food är inte detsamma som råkost utan man mixar det mesta av maten så det blir som nötfärs eller fruktgröt/kräm-konsistens. Lättsmält och bra för magen alltså. Näringen blir också lättare att ta upp.
   
  5/12/2009 4:34:01 PM - Lena
  Raw food och magkatarr??
  Hej.
  Undrar om man vågar testa Raw food när man som jag lider av magkatarr som jag måste medicinera? Jag gillar annars att försöka äta mycket frukt och grönt, men det är svårt med magbesvären ..
   
  5/11/2009 8:15:40 AM - Lchf
  Är inte helt fel
  Lchf
   
  2/22/2009 2:26:08 PM - Camila
  När kommer bok nr2
  Har testat flera recept från boken och allt har varit gott fast jag varit lite skeptisk. Nu längtar jag efter bok två!
  Längtar även efter en restaurang här i Sthlm :)
   
  2/12/2009 1:21:36 PM - Linda S
  Gå ner i vikt med raw food?
  Ja, man går ner i vikt på raw food maten. Jag har tappat massor sedan jag började. Man slipper uppblåst mage istället blir magen slimmad.
   
  Oftast stabiliserar sig kroppen på en lagom vikt, för en del redan smala personer kan bli oroliga när dom börjar tappa vikt att dom ska "försvinna". Men det brukar kroppen lösa genom att hitta en bra jämvikt.
   
  Våga prova
   
  9/29/2008 3:25:33 PM - Redaktionen
  Gisela
  Titta in på Ericas hemsida för raw food-kurser; www.pzi.se.
   
  9/29/2008 2:50:52 PM - manne
  härliga tider!
  vill verkligen tacka för denna bok!!! raw food har kommit till mig på så många sätt, genom böcker, tv, vänner... och nu kände jag att det var dags även för mig att börja äta mer av det! köpte din bok idag och har lagat morots/succinipastan till lunch, underbar! till frukost blir det vad du kallade din favoritfrukost i artikeln!!!
   
  känner direkt efter måltiden mig mer lätt och full av energi jämfört med "vanlig" mat!
   
  tack för denna inspirerande vackra guldgruva för hälsa!!! :D
   
  9/22/2008 2:42:51 AM - Gisela
  Sammankomster
  Hej! Jag bor i Göteborg och är intresserad av en sådan sammankomst med matlagning av raw food i Göteborg. När och hur kan det ske igen! härnäst?
   
  9/21/2008 7:43:08 AM - Sussi
  Vikten
  Går man ner i vikt med raw food? Måste man äta bara ekologisk mat?
   
  9/20/2008 12:29:57 PM - Linda
  Raw food
  Jag har varit på levande föda hälsohem och det var toppen. Jättegod mat och avkopplande. Kan verkligen rekommendera raw food-maten.
   
  9/19/2008 10:02:51 PM - Erica Palmcrantz Aziz
  Chokladmousse
  Hej!
  Receptet finns i boken!
   
  9/19/2008 9:52:04 AM - Karina
  chokladmousse
  Låter gott med chokladmousse. Finns det något recept?
   
  Kommentera denna artikel