Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2006-03-31

Endorfiner – den enkla vägen till lycka?

Finns det en biologisk förklaring till varför många människor söker sig till extrema och farliga situationer? Fungerar verkligen placeboeffekten och varför blir man så glad när man är kär? Dessa och många andra funktioner i kroppen påverkas av endorfiner, eller som de ofta kallas i folkmun, ”kroppens eget morfin” och ”må-bra-hormoner”.
 
Endorfiner – den enkla vägen till lycka
På sjuttiotalet upptäckte forskare att vår hjärna innehåller speciella celler, receptorer, som blev stimulerade av opiumliknande ämnen som morfin. Man undrade då om det även fanns ett ämne i kroppen som dessa receptorer svarade på. När dessa naturliga substanser hittades kallade man dem för endorfiner. Namnet endorfiner är en sammandragning av endogena morfiner, det vill säga morfin som kroppen själv tillverkar.
 
Från början trodde vetenskapsmän att frisättningen av endorfiner enbart sker i hjärnan, men nu vet man att de utsöndras i hela kroppen. Det finns cirka 20 stycken olika endorfiner som delas in i tre huvudgrupper. De tre grupperna binder alla till olika mottagare som ger olika effekt och har olika struktur.
 
Kroppens naturliga smärtstillare
Den vanligaste gruppen av endorfiner är betaendorfiner som frigörs i stora mängder när man till exempel råkar skära sig i fingret. Endorfinerna blockerar då smärtsignalerna till det centrala nervsystemet, vilket leder till en smärtstillande effekt. Detta är förklaringen till varför man inte känner någon smärta direkt efter att man skadat sig.
 
Den smärtlindrande effekten håller inte i sig särskilt länge eftersom kroppen tillverkar enzymet som bryter ner endorfinerna. Att endorfiner kan brytas ner är även anledningen till att gamla människor ofta har ont under lång tid, många endorfiner är nedbrutna och får nybildas.
Endorfiner kallas ofta för kroppens eget smärtstillande medel. Det är känt att vi människor har olika smärttrösklar och att en och samma person kan ha olika mycket ont vid olika tillfällen. Enligt en teori beror detta på kroppens naturliga endorfinmängder och det är därför smärttoleransen varierar mellan olika tillfällen och personer. Endorfinhalten i kroppen styrs av generna. När kroppen utsöndrar extra mycket endorfiner höjs smärttröskeln. I extrema fall kan kroppen bilda endorfiner som är tusen gånger starkare än morfin.
 
Placeboeffekten
En nyligen genomförd studie visar att det räcker att tro att ett läkemedel ska lindra smärta för att hjärnans egna smärtlindrare, endorfiner, ska frigöras och minska smärtan. Även falska smärtstillande medel får hjärnan att frisätta endorfiner och ger verklig smärtlindring. Det kan förklara varför så många personer säger att de blir hjälpta av läkemedel och behandlingar som inte har någon effekt på kroppen.
 
Varför behöver vi endorfiner?
Endorfiner kan inte bara lindra smärta. De kan även påverka vår mottaglighet för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt samt åldrande. Stimulering med endorfiner leder till eufori och lyckokänslor.
 
Endorfinerna är den gruppen av naturliga ämnen som har störst positiv effekt på kroppen och kallas därför ofta för belöningshormoner. Endorfiner har kemiska likheter med opium och morfin, men eftersom de ingår i kroppens normala hormonsystem är de inte skadliga.
 
Endorfiner stärker immunförsvaret genom att öka produktionen av immunceller. Vid skada bidrar endorfinerna till att vävnaderna slappnar av så att alla nödvändiga antikroppar kan bege sig till den drabbade kroppsdelen för att läka.
 
Musik påverkar endorfinnivåer
För cirka tio år sedan började forskare intressera sig för sambandet mellan musik och endorfiner. I ett experiment fick en grupp män lyssna på olika poplåtar under sitt träningspass medan den andra gruppen fick träna utan någon musik. Det visade sig att de som lyssnade på musik orkade träna mer och kände sig även mindre trötta efteråt.
 
Man har även sett att kvinnor som får lyssna på musik under förlossningen klarar sig bättre utan bedövning. Musiken påverkar endorfinmängderna samt minskar smärtan och stressupplevelsen.
 
Hänger rädslan ihop med endorfiner?
Det är mycket vanligt att människor söker sig till situationer då kroppen tvingas gå på högvarv. Vare sig det handlar om att hålla tal fast man egentligen inte vågar, titta på en skräckfilm eller hoppa fallskärm så beror lyckokänslorna, som uppstår när man klarat av utmaningen, på neurobiologi.
 
Först frisätts stresshormonet adrenalin, hjärtat slår snabbare, andhämtningen blir djupare, blodkärlen drar ihop sig, blodtrycket blir högre och syresättningen av musklerna ökar. Det är det som kallas att få en adrenalinkick. Samtidigt frigörs endorfiner i kroppen som bidrar till att man upplever en lyckokänsla.
 
På samma sätt som man får abstinens efter morfin kan vissa människor känna sig beroende av lyckoruset som infinner sig när man klarat av en läskig eller svår situation.
 
Endorfiner och olika stimuli
Alkohol förstärker endorfinernas effekt på hjärnans belöningssystem. Även choklad och mat med mycket fett och socker leder till ökad utsöndring av endorfiner. Endorfiner har en lugnande verkan på kroppen och det är därför sockersuget uppstår ofta i stressade situationer.
 
När man är förälskad går kroppen på högvarv och endorfinerna utsöndras. Endorfinruset leder till att man upplever att man behöver mindre sömn, känner sig full av energi och att hungerkänslorna försvinner.
 
Vid träning aktiveras tunna nervtrådar som går från muskeln till det centrala nervsystemet. Denna aktivering ger upphov till en frisättning av endorfiner i hjärnan vilket förklarar varför muskelarbete ger upphov till en höjning av smärttröskeln, sänkning av blodtrycket och lyckokänslor.
 
Denna biologiska mekanism bidrar till att många sportsmän upplever en känsla av abstinens då de tvingas till en tids ofrivilligt fysisk inaktivitet. Träningsnarkomani är en kombination av kemiskt beroende av endorfiner och ett psykiskt beroende.
 
Lär dig framkalla endorfinruset
Endorfiner påverkar i stor grad hur vi upplever vår omgivning och hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Men det går att lära sig att bli gladare, hälsosammare och lyckligare med hjälp av endorfiner. Sanningen är att endorfiner får dig att må bra, men samtidigt om du mår bra stimulerar du kroppen till att frigöra mer och mer endorfiner.
 
Genom att göra saker som du tycker är roliga, träffa människor som du gillar att umgås med och helt enkelt njuta av livet kan du öka produktionen av endorfiner i kroppen.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2016-05-17 08:29:48 - Aniara
Låg produktion
Jag har nog en väldigt låg produktion....
Socker suget är katastrof stort så vikten bara ökar.
Jag längtar efter att känna eufori... bli kär
Som tur är sjunger jag mkt och musik är verkligen en källa till glädjerus.
Dock har jag depressiva perioder och mycket låg numera ingen lust heller till sex vilket ju är synd eftersom det skulle öka produktionen...
Känslan av att vilja leta upp förälskelse är ju kanske inte så bra när man har ett förhållande men iofs så känner jag ju inte mkt i det.
Finns det verkligen tabletter?
Det skulle kanske rädda både förhållandet och min kropp hatar när kilona ökar det drar ju ner mig i depressionen oxå.
Undrar lite om folk med ADD och Adhd har en lägre produktion eftersom många själv medicinera med droger och många är kicksökare.
Intressant artikel precis vad jag letade efter.
Tack
 
2016-05-01 15:19:30 - Min kuk luktar fisk
Varför
Varför lukar min kuk fisk?
 
2015-11-04 19:08:03 - fadja
Placeboeffekt
Det här är jätte intressant fakta och jag vill fråga dig om var fick du fakta om endorfin ? för att jag jobbar med mitt gymnasiearbete som handlar om placeboeffekt och jag behöver ha källorna till uppsatsen.
tack
 
tack
 
2015-05-05 12:20:44 - Barbro Francke
Endorfiner
Mycket intressant att få veta även om man är 90 år
 
2015-03-23 06:36:46 - ella
kan man?
Intressant och kul att veta, men kan man bli groggy av endorfiner
 
2015-01-21 22:57:19 - anna
konstiga sexuella reaktion
Nu förstår jag varför reagerade jag konstig sexuellt vid vår experiment fast jag är kär i min kille. Jag ångrar det jag gjorde. Hjälp mig att förstå det
 
2014-05-07 09:02:46 - maria.kjellerhag
katter i sängen
Fullt av endorfiner , jag ligger på lammskinn, har en Devon Rex -katt i knät, det tar bort smärtan i kroppen. Sååå bra.
 
2014-04-23 11:26:43 - Linda
träning endorfiner
Japp allt stämmer. Musik och träning ger värsta kicken. Att det beror på endorfiner har jag precis lärt mig i artikeln.
 
2011-12-21 14:44:23 - Bo Johansson
är hjärnan det enda organ som inte är individuellt
Jag har tränat hela mitt liv och kan inte leva utan det. Men jag har ärvt en motaglighet för depression också och behandlats med ett flertal olika mediciner. Endorfiner är lika icketoxiska för kroppen som morfin och morfin fungerar bra tillsammans med Anafranil (antidepressiv) mot min depression. I detta galna land är morfin endast ett läkemedel mot svår cancer. I annat fall klassat som knark och därför KRIMINELLT???? Tyvärr kan jag inte träna mer än jag gör så jag är tvungen att vara kriminell. Har du ngn lösning på detta?
 
2011-03-06 14:34:37 - Viktor
Tack:D!
Det var en bra artikel och den kommer komma till hjälp nu när jag ska skriva min hälsouppsats till skolan den var även väldigt intressant
 
2011-02-28 16:10:30 - nån random snubbe
öh..
jäääääy! den här hjälpte mig precis till MVG :D
 
2011-02-22 22:31:47 - Dixy
Till bullshit....
Nä den är livslång... men ut o rör på dig, bara att sitta i skogen och blunda och lyssna på ljuden naturen ger i från sig ger dig endorfiner... då slipper du jobba... bara slappan av och låt naturen göra det åt dig...
 
2011-02-10 12:06:59 - Helena
Kontakt?
Hej! Jag skriver mitt projektarbete i 3an på gymnasiet om kopplingen mellan musik och känslorna lycklig och nedstämd. Undrar om man kanske kan få kontakt med dig på något sätt, eller få dina källor? :)
 
2009-05-24 20:54:54 - Timothy
Stress
Om söt suget kommer vid stress kan även bero på att kroppen är inställd på fight och vill ha snabb energi. Eller?
 
2009-04-26 21:50:40 - Birgitta
Gospel
Visst mår man bra, när man sjunger gospel, t.ex. Endorfinerna leder till eufori och lyckokänsla efter en fin gospelkonsert.
 
2009-04-05 18:55:23 - andreas
träningsabstinens
ja träningsabstinens finns verkligen,, har inte hunnit tränat sen i onsdags förra veckan,, är verkligen inte lika mycket uppåt nu. på gränsen till deppig
 
2009-03-17 13:53:28 - MM
Spikmatta
Jag är ständigt hög på endorfin eftera att ha använt spikmatta varje dag! Går och skrattar av lustkänslor :) :)
 
2009-03-02 07:38:01 - För lat för träning
Träningsruset
Jag önskar att jag kunde fastna för träning, men för mig är det bara en plåga som jag kan tvinga mig till under kortare perioder. Hur blir man biten?
 
2009-03-01 22:18:01 - Knarkare
Morfin
Testar ni morfin en gång är ni fast för livet.
 
2009-02-22 01:35:01 - lollo
Re:Maya
Nej maya, det är därför om du provat en opiat en gång så upplever du en sådan skön känsla (som efter ha joggat 5 mil) att du bara Måste få den igen... Folk kan ha råkat prova en opiat, t ex efter en svår operation med mycket smärtor fick patienten morfin, och därefter ville ha mer när denne blev frisk... osv. Sen är du i klistret
 
2008-11-19 17:28:15 - lina
endorfin
många som vill gå ner i vikt tar hjälp av endorfin (man kan köpa det itabletter) som sagt blir man av med hungerkänslorna och får mer energi, samt tror jag att det sätter igång ämnesomsättningen med, men det är inte så många som använder det pga det är rätt farligt att använda det för e längre tid, man kan samt få hjärtklappning osv.
 
2008-09-23 22:52:42 - emma
träning=endorfiner
efter varje träningspass känner jag ett lyckorus:) när jag inte tränar får jag abstinens och vill inget hellre än att börja träna igen!!
 
2008-09-23 21:46:40 - Stefan
Man får inget gratis..
Det negativa är att man antingen får slita för det (gymmet) eller att man måste bli kär etc... Det är inget man kan beställa på mcdonalds tex
 
2008-08-25 22:23:21 - D
:D
Bara dra ner till gymmet då :D
 
2008-07-30 22:26:05 - ML
brist på stöd för endorfinhypotesen
Ledsen att vara en bringare av dåliga nyheter, men tyvärr har kopplingen mellan endorfiner och träning ganska svagt stöd i den seriösa forskningen. Mest en populistisk myt att den fortfarande dyker upp i sådana här artiklar
 
2008-04-25 22:28:30 - Puh!
Endorfinerna rusar
Jag har befunnit mig i ett nödtorftigt förhållande i 9 år. Om några dagar har jag min första dejt efter separationen från nämnda förhållande. Vi har säkert skickat 50 personliga mejl var till varandra inför dejten. Senaste dagarna känner jag hur kroppen är fullständigt översvämmad av endorfiner. En känsla jag unnar alla att få uppleva någon gång. Har aldrig mått bättre!
 
2008-04-09 23:45:55 - Berit Svensson
Re: hah hake??
DMT produceras också i kroppen och de flesta växter och djur, men är olagligt i sverige. Det är det mest hallucinogena medlet som finns i världen. Varför det är olagligt är det ingen som vet!
 
2008-03-16 18:16:33 - Kevin
hah hake??
det är ju inte precis som att det är ngn som prackar på oss endorfiner som att dom försöker sälja det och det måste finnas ngn baktanke. det finsns ju redan i vår kropp och jag tror inte att vår egen kropp skulle tillverka något som kunde vara negativt.
 
2008-02-29 22:30:24 - Emma
hake??
jag tror att det måste finnas nåt mer bakom endorfinerna lixom att det kan inte be all good, måste finnas något negativt oxå
 
2008-02-13 15:44:22 - George
Inget nytt
Detta viste man redan om man har provat det. Sätt på skön musik och dra o träna så känner ni skillnaden.
 
 
2008-01-22 15:31:17 - Nellie
Tack!
Jättebra artikel, det blir MVG på biologin!
 
2008-01-04 22:21:03 - Tobbe
Skära sig
Hej ja nu förstår jag varför jag kunde ta mitt avbrott i ett 4.5års förhållande bättre för stunden genom att skära mig i armen! Huu ruggit men de hjälpte mig att känna avkoppling så jag kunde somna! Inget jag kanske kan rekomendera men ändå!
 
Tack för artiklen!
 
2007-12-17 12:23:33 - Amanda Vestberg
Info ?
Är det någon som vet HUR mer exakt musiken påverkar endorfinerna. Ur ett biologiskt perspektiv
 
2007-10-09 20:05:10 - Maya
Intressant
Jag skulle vilja veta hur konsekvenserna blir om man föds med för låg produktion i kroppen. Är det därför vissa människor söker sig till opiater o blir beroende för att de själva har en brist el?
 
2007-09-10 15:10:29 - gabs
mycket intressant
Mycket bra och intressant artikel!
Jobbar själv inom vården (med psykpatienter) och undrar varför man inte tillämpar mer motion, varför man inte har musik på avd osv...
känner att det finns mycket att göra!
tack!
 
2007-09-09 11:24:39 - M
Endorfin Effekten
Jag rekommenderar alla intresserade av att påverka endorfinproduktionen i kroppen att läsa Endorfin Effekten av Dr William Bloom.
 
2007-04-14 13:31:46 - Studerande
Bra information
Det här var mycket bra information för den som ska skriva en uppsats om endorfiner. Artikeln var väldigt intressant. Tack så mycket!
 
2007-03-20 20:35:42 - Asdrubal
Mer förståelse
Tack för denna utmärkta artikeln. Detta hjälpte mig att förstå bättre en elev med autism jag jobbar med.
Han lider dessutom av depressioner och då han aktiveras fysiskt minskar hans utbrott och depressioner markant. Då han är inaktiv blir hans sockersuget mycket hög. Han har abstinens och vill ha endorfiner. Detta kan jag nu tillgodose genom att få honom att må bra och aktivera honom fysiskt.
 
2007-03-14 00:39:41 - xOOlox
bullshit
wtf. låter mer som bara en ganska kortsiktig glädje för mig.
 
2007-02-25 14:26:36 - Björn Molin
Krèativitet / Endorfiner / Hård fysisk träning
Jag betraktar mig som mycket kreativ. Vid tillfällen i min idrottsliga karriär när jag tränat väldigt hårt (s.k. nedbrytande träning, spjälkningsträning etc.) har jag dock varit mer krèativ än annars.
 
2006-12-18 09:41:26 - elin
Intressant!
Det här är något vi borde utreda mer.. Får en känsla av att det kan lösa många problem!
 
2006-11-30 19:55:11 - C
Tack!
Hej! tack den hjälpte mig mycket!
 
Kommentera denna artikel