Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/14/2006
Uppdaterad: 7/4/2008

Ny forskning: Maten som skyddar mot prostatacancer

Män som äter mycket sojabönsprodukter, bönor och solrosfrön löper betydligt mindre risk att drabbas av prostatacancer. Ny forskning från Karolinska Institutet visar att livsmedel som innehåller fytoöstrogener skyddar mot den cancerform som är vanligast bland män i västvärlden idag.
 
Ny forskning: Maten som skyddar mot prostatacancer
Varje år insjuknar ungefär 10.000 män i Sverige i prostatacancer. Varför prostatacancer är så vanligt vet man inte så mycket om idag, men ålder, etnicitet och ärftlighet brukar ses som riskfaktorer.
 
Det finns dock flera studier som tyder på att kostfaktorer är av stor betydelse. På senare tid har intresset riktats mot en eventuell skyddande effekt av östrogenliknande föreningar i växter, så kallade fytoöstrogener.
 
I länder som Kina och Japan är intaget av fytoöstrogener högre än i västländer och där är också förekomsten av prostatacancer lägre. Fytoöstrogener brukar delas in två grupper, lignaner och isoflavonoider. Lignaner finns framförallt i linfrö, råg, bär och olika grönsaker. Sojabönor är den största källan till isoflavonoider.
 
I en studie utförd på Karolinska Institutet har nu sambandet mellan prostatacancer och fytoöstrogen studerats. I studien deltog 1.499 patienter mellan 35 och 79 år med nyligen debuterad prostatacancer. 1.130 friska kontrollpersoner identifierades genom matchning med avseende på ålder och bostadsområde. Alla deltagare fick fylla i frågeformulär om sina matvanor samt lämna ett blodprov.
 
Studien visar att män som hade ett högt intag av fytoöstrogenrika livsmedel, såsom bönor, sojabönsprodukter, linfrö, solrosfrö, bär och jordnötter, hade 26 procent lägre risk att drabbas av prostatacancer. Bönor var det livsmedel som bidrog mest till den skyddande effekten.
 
Den skyddande effekten kan bero på fytoöstogenerna i sig själv eller i kombination med andra ämnen som finns i samma typ av livsmedel. Forskarna avråder dock från att inta fytoöstrogener i tablettform eftersom dessa preparat inte är kliniskt testade samt innehåller mycket höga halter och kan ha oönskade effekter.
 
Karolinska institutet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/19/2014 11:28:44 PM - Anders Hammarstroem
Hälsa genom kosten
Den information som dessa sidor ger bör flöda i all typ av media.Jag konsumerar själv flera typer av koll,broccolli,grönkål.blomkål och vitkål 6 dagar i veckan .Började med den typen av kosthållning för 4 år sedan och är övertygad att det har hjälpt mig att undvika en hel del sjukdomar. Anders
 
1/29/2012 5:26:34 AM - ylisEbIXpm
DjXaprRCgKxo
Superbly illumitaning data here, thanks!
 
1/27/2012 5:09:21 AM - ZjwifcuAuahRENCUx
CpIkdRSVM
I can't believe you're not playing with methat was so hlepful.
 
Kommentera denna artikel