Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/13/2008

Low carb dieter ger sämre minne och tankekraft

Ny amerikansk forskning visar att low carb-dieter snabbt får negativa konsekvenser på hjärnfunktioner som minne, tankeförmåga och humör. Low carb dieter innebär att man drar ner på kolhydrater och ersätter dom med protein och/eller fett. Den mest extrema low carb-dieten är Atkins eller LCHF-metoden, där man intar ett minimum av kolhydrater.
 
Low carb dieter ger sämre minne och tankekraft
Studien är liten men visar att en lowcarb-diet snabbt påverkar hjärnans funktioner.
 
- Den mat du äter får omedelbara konsekvenser för ditt kognitiva beteende. Populära low carb eller no-carb dieter uppvisar den starkaste potentialen för negativa effekter på tankeverksamhet och kognition, säger Dr Holly Taylor, professor i psykologi vid Tofsar och en av forskarna bakom studien.
 
Våra hjärnceller behöver glukos för att fungera normalt, och eftersom hjärnan inte har någon möjlighet att lagra glukos så är den beroende av ett kontinuerligt flöde via blodomloppet.
 
Forskarna förstod, innan studien, att ett minskat kolhydratintag skulle påverka hjärnfunktionerna, eftersom glukos utvinns genom nedbrytning av kolhydrater.
 
I studien fick 19 kvinnor mellan 22-55 år äta enligt low carb eller lågkaloridiet. Deltagarna fick välja den diet de ville följa själva och nio av dom valde Lowcarb-dieten och tio valde lågkalori-dieten.
 
Forskarna utvärderade testdeltagarna vid fem tillfällen: innan de började med sin diet, två gånger under första veckan av sin diet samt två gånger efter att low carb-gruppen börjat äta kolhydrater igen.
 
Man utförde psykologiska tester och mätningar för att se effekter på uppmärksamhet, kort- och långtidsminne, visuell uppmärksamhet och fysiskt minne. De fick också besvara frågor om hunger och humör.
 
Resultaten från studien var:
 • Low Carb-gruppen uppvisade en försämring på minnesfunktioner jämfört med lågkalori-gruppen.
   
 • Low carb-gruppen fick sämre reaktionsförmåga och deras visuella minne var inte lika bra som i lågkalori-gruppens.
   
 • I uppmärksamhetstester fick low carb-gruppen bättre resultat än lågkalorigruppen. Det stämmer också överens med tidigare studier som funnit att människor med ett högt intag av protein eller fett uppvisar kortsiktiga förbättringar när det gäller uppmärksamhet.
   
 • Hungerskänslorna var lika för båda grupperna, och när det gällde humöret så var den enda skillnaden att lågkalorigruppen kände sig mer förvirrade i mitten av studien.
   
  - Även om studien är liten så visar den på en tydlig skillnad i kognitiv prestation som en direkt följd av kosten. Efter en vecka med lite kolhydrater så försämrades minnet rejält, särskilt på svåra uppgifter. Hjärnan behöver glukos och för lite kolhydrater kan på sikt vara skadligt för inlärning, minne och tankeverksamhet, menar Dr Taylor.
   
  När testdeltagarna som följt low carb-dieten började äta kolhydrater igen så återfick de normal hjärnfunktion igen.
   
  Källa: Tofsar University, medical news
 •  
  Ytterligare information »
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  5/25/2011 10:50:00 PM - ebsHEIrMRxaSYvuKJP
  CpwbLdoodtHfejYGNT
  Cool! That's a celver way of looking at it!
   
  1/4/2010 6:32:04 PM - Martin
  Chockerande
  "Studien är liten men visar att en lowcarb-diet snabbt påverkar hjärnans funktioner." Tycker detta känns ganska självklart, tror även att man får mindre energi också, även om jag inte har någon "studie" att stödja mig på. Studier visar att hjärnans funktioner påverkas snabbt om man inte äter mat...:) Chockerande.
   
  8/18/2009 7:44:13 PM - Johan Krüger-Haglert
  Heroinist, avgiftning, seratonintoppar, ..
  .. som om de senare på något vis skulle vara onaturliga eller fel.
   
  Suck. Orka rent allmänt, LCHF är bara den senaste vågen av religösa fanatiker.
   
  Både kostdoktorn och Annika är ju dårar, för att inte tala om ditt eget påstående om att vegetabiliska proteinkällor skulle ha samma miljöbelastning som animaliska. GL HF med att hjärntvätta och intala dig själv samma mantran om och om igen.
   
  Kanske kommer du till LCHF-himlen där ingen någonsin får några välfärdssjukdomar och alla damer är smala och smärta.
   
  7/2/2009 8:39:04 AM - Bibbi
  LCHF får mig att fungera!
  Jag har "bantat" nästan hela mitt vuxna liv. Har haft svårt att äta normalt för att jag fått dålig samvete. Har levt på bantningsdrycker och frukt för det mesta. Perioder har jag levt på fil och smörgås. Jag har i långa perioder levt på få kalorier. Min tankekapacitet har varit låg periodvis och jag har ofta varit trött och sliten.
  Nu har jag provat LCHF i lite mer än en månad och jag har fått ett nytt liv. Jag har energi och kan tänka klart. Jag har ork kvar efter jobbet och jag går ner i vikt. Jag ser denna diet som en räddning för mig. Har aldrig mått bättre. För mig har det blivit att kroppen och hjärnan kommit i gång och att jag får i mig rikligt med näring utan att få dåligt samvete. Det svåra för mig var att programera om mig och tillåta mig att äta kalorier. När jag såg att jag tappade vikt så kunde jag koppla av.
  Jag tror inte denna undersökning som beskrivs ovan är rätt utförd. Den stämmer inte på mig i alla fall.
  En som till sist kan tänka klart =)
   
  12/17/2008 12:03:34 AM - Erik
  Övergående tillstånd
  Gått 4 veckor på extrem lowcarb nu.
  Gått ner 10 kg och ätit mig mätt jämt och äter massor. Första andra veckan märkte jag också sämre humör och minne men efter det har allt återgått till normalt. Jag antar att det är en stor förändring för kroppen och i början sker negativa konsekvenser som avklingar med mer vana för kroppen. Kroppen kan dessutom tillverka glukos för hjärnan alldeles själv av protein och, eller fett (osäker exakt vilket) så någon glukosbrist för hjärnan riskeras inte. Att testerna gjordes första veckan speglar nog resultatet starkt. Om samma resultat skulle fås efter 4 veckor så skulle det vara alarmerande och behövas undersökas noggrannare.
   
  12/16/2008 10:58:39 AM - Mikael Jansson
  Studiekvalitet?
  Utöver det felaktiga utformandet av hypotesen frågar sig vän av ordning hur man kan överhuvudtaget kan dra några slutsatser från en population på 19 individer (eller egentligen två på 9 resp. 10, beroende på hur man ser det).
   
  Har månne Holly Taylor, professor i pyskologi, bristfälliga kunskaper i statistik samt näringskunskap och fysiologi?
   
  Nej, en studie med ett större urval över något längre tid hade varit önskvärt för att få någon som helst trovärdighet i resultatet.
   
  Se även allmänläkare Andreas Eenfeldts analys på www . kostdoktorn . se
   
  12/16/2008 8:45:46 AM - Staffan i Uppsala
  Tetat under fösta veckan, men sedan?
  Som Mikael säger ovan, så har man en övergångsperiod när man börjar äta LCHF, men när kroppen ställt om sig så funkar hjärnan minst lika bra som förut. Det hade varit betydligt mer intressant att testa minnet efter en månad. Men forskargruppen kanske _ville_ ha ett dåligt resultat för LCHF-gruppen? I så fall var det ju motiverat att bara testa minnet under den period när man kan räkna med att LCHF-gruppen ställer om sig till fettdrift... ;)
   
  12/15/2008 6:27:00 PM - Mikael Jansson
  Hur var det efter omställningsperioden var över?
  Likt en heroinist som har besvär med avgiftningen är det inte helt otippat att en avgiftning från socker (förmodligen de konstanta serotonintopparna) också ger lite problem i början? Sedan finns det andra fysiologiska aspekter, som att hjärnan (tillfälligt) får för lite glukos innan anpassningen till fettdrift (ketoner egentligen, biprodukt av fettförbränning) är klar. Det kan ta några veckor för somliga vid ett tvärt avslut.
   
  Vidare bildas glukos av glukogogenes, det fina ordet för protein-till-socker-omvandling. Men eftersom hjärnan bara behöver någonstans mellan 20-50g glukos/dygn räcker det med den mängd kolhydrater de flesta ändå äter, och sparar då på det dyrare proteinet (antingen genom mat, som fisk, kött, ... eller genom muskelmassa).
   
  Low Carb betyder inte No Carb!
   
  Nå. Det hade ju varit mer intressant om studierna fortsatt lite längre och se hur deras kognitiva förmågor förändrats. Väldigt få människor jag träffat är beredda att säga att jag lider av någon av problemen i den listan...
   
  Kommentera denna artikel