Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/18/2005
Uppdaterad: 8/18/2006

Ätstörningen som försvann

Efter nästan 20 år i en nedåtgående spiral av svältperioder och hetsätning lyckades Anna Maria bekämpa sin ätstörning.
 
Ätstörningen som försvann

Fotograf: privat

Receptet heter stenålderskost. Och egen vilja.
- Om jag hade fortsatt hade jag ätit ihjäl mig, och jag ville inte att allting i mitt liv längre skulle handla om mat, mat, mat.
Vad gör man när livet känns ohållbart och man sökt hjälp flera gånger och om och om igen nekats den? När man inte passar in vare sig under anorexia eller bulimi.
Man tar saken i egna händer. Om man orkar.
Anna Maria är 25 år gammal och har haft problem med maten sedan hon var 8. Hon har svultit sig själv, hetsätit och kräkts i perioder. Tills hon blev 21. Då slutade hon både träna och svälta sig själv, och på bara ett halvår gick hon upp närmare 30 kilo.
- Jag var så deppig att jag inte ens märkte att det hände, säger hon och berättar sedan att hennes ätstörningar grundar sig i en posttraumatisk depression på grund av saker som hänt i hennes barndom.
 
Total omläggning av kosten
Så för ett år sedan var botten nådd. Hon mådde sämre än någonsin hon kunde inte gå, var förlamad i halva ansiktet, nyligen sjukskriven och orkade inte göra annat än att äta bröd, pasta och socker. Utan att någonsin bli mätt.
- Jag började leta behandlingsmetoder, kom i kontakt med Bitten Jonssons center som behandlar personer med sockerberoende och inte minst blev jag nyfiken på det sätt att äta som en kompis till mig länge följt: stenålderskosten.
På något sätt tyckte hon sig då förstå vad det hela handlade om säger hon. Och när hon – genom att läsa boken ”Det ofullkomliga djuret” – förstått att alla celler i hennes kropp skulle vara utbytta på ett år, att hon faktiskt skulle kunna vara en helt ny människa ett år senare, fick hon kraften.
I april 2004 la hon om kosten helt. I nio dagar mådde hon sämre än någonsin.
- Jag mådde illa och kräktes, mådde otroligt dåligt eftersom jag i princip livnärt mig på socker och bröd innan. Men efter de nio hemska dagarna blev det plötsligt lättare att äta bra kost, kroppen ropade inte längre efter godis, och suget som fått mig att hetsäta var inte längre där, berättar hon.
I dag äter Anna Maria en ganska strikt stenålderskost. Ett par gånger har hon provat att äta bröd men då fått ont i magen och ryggen och känt en släng av det välkända suget. I övrigt känner hon inget behov alls av alla de livsmedel som tidigare var hela hennes liv hon vill inte ens ha choklad. Hon tycker att hon äter gott och blir mätt av bra mat, och att hon inte behöver något annat.
 
En investering
Det enda avsteg hon gör är att äta bovetegröt på kvällarna för att orka med all träning. Träning?! Ja, Anna Maria tränar nu regelbundet.
- För ett år sedan orkade jag inte ens simma 500 meter, nu gymmar jag först och simmar sedan 2 500 meter utan problem. Det känns helt otroligt, det är då man märker resultaten, säger hon.
Anna Maria har förvisso gått ner 10 storlekar, och berättar lyckligt att hon häromveckan slängt ut alla gamla kläder och köpt nya, men säger flera gånger att det inte är viktminskningen som är det viktiga:
- För mig är det viktigt att jag stoppar i mig sådant som stärker kroppen. Det här hade inte hjälpt mig om jag sett det som en tillfällig bantningsgrej, det hjälper eftersom jag ser det som en investering i mig själv!
Och visst har det varit en investering. Även om hon fortfarande har mycket att jobba på när det gäller insidan är hon i dag en levnadsglad tjej som tack vare stenålderskosten slutat med antidepressiv medicin, blivit av med det enorma sug som fått henne att hetsäta och nu orkar träna fyra gånger i veckan. Och snart, snart har ett år gått och hon är en helt ny människa.
- Jag mår bara bättre och bättre, faktum är att jag aldrig mått så här bra. Även om jag har en bit kvar tills jag helt kan acceptera mig själv är jag verkligen på rätt väg, avslutar hon.
 
Fakta:
Stenålderskost - mat för den friska moderna människan
 
För den som vill tillämpa denna kost innebär det i praktiken mer protein i form av fisk, fågel, ägg och kött. Men det innebär också mer fett – av den rätta sorten – i form av bra oljor, nötter och fet fisk samt mindre kolhydrater. Bröd, pasta och godis går bort, och in kommer grönsaker och frukt i stora mängder. Hel- och halvfabrikat med allt från korv och fryst färdigmat till hamburgaren vid gatuköket hör alltså inte stenåldern till.
- Alla varelser har en viss typ av kost de mår bäst av och vi människor är inget undantag. Den kost vi kallar för stenålderkost hade vi flera hundra tusen år på oss att anpassa oss till och vi har fortfarande samma genetik, men äter helt annorlunda. Bröd har vi inte ätit i mer än kanske tio tusen år, och pasta och godis, ja den tidsrymden är ju löjlig, säger Fredrik Paulún, en av Sveriges mest kända näringsfysiologer som just avslutat skrivandet av en bok i ämnet.
Förutom att denna kost för de flesta leder till ett minskat sug efter kolhydratrika livsmedel - vilket brukar vara det stora problemet för personer med ätstörningar - kan den också ge andra hälsomässiga fördelar.
- Kroppen får ett bränsle som räcker länge, byggstenar till celler, bra fetter, tillräckligt med vitaminer och antioxidanter. Allt det här gör att den kan skydda mot en rad sjukdomar, säger Fredrik och fortsätter:
- Stenålderskost hjälper många med autoimmuna sjukdomar som MS, reumatism, Chrons sjukdom och eksem, men den är även bra för de flesta som lider av olika magåkommor gas, svullenhet och så vidare den hjälper mot hjärt- och kärlsjukdomar, ger lägre risk för flera cancerformer och ofta även viktminskning. Kort sagt är den bra mot det mesta för de flesta.
 
Vill du veta mer?
# Paulúns stenålderskost (utkommer i april) av Fredrik Paulún
# Det ofullkomliga djuret och Den fulländade människan av Göran Burenhult
# Bitten Jonsson center, telefon: 0650-540600, info@bittensaddiction.com
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
4/9/2010 8:56:42 AM - Fd ätstörd
Det enda som funkar
Jag tycker det låter galet att använda en diet för att bli frisk från ätstörning. När man skaffar sig en matproblematik t ex hetsätning eller svält eller både och så är det utan undantag med utgångspunkt i en diet eller bantning. Jag har varit ätstörd och fått professionell hjälp. Jag äter vanlig mat dvs varierar och i normalportioner. Det betyder att jag ibland äter godis eller vitt mjöl. Det jag absolut INTE gör är att förbjuda någon mat. Det låter enkelt, men har man uteslutit mat under långa perioder så är det jättesvårt att göra detta utan att börja hetsäta eller känna skam.
 
Om du har en ätstörning, eller har problem att kontrollera maten SÖK HJÄLP!!! Det finns ingen som helst anledning att gå runt och må dåligt och det finns professionell hjälp att få. Du som vill bryta din onda cirkel: inse att du har ett problem och att du faktiskt behöver stöd för att bli bättre. Det är inte ett nederlag utan en seger att inse det. Så var det iallafall för mig. Idag är jag frisk och glad och fri från ätstörning efter år av matångest och försök till självhjälp. Kanske är grunden i problemet att vara lite för duktig och fixa allt på egen hand?
 
9/6/2007 11:38:42 AM - fjärilen
lyssna inåt
föstår dig precis, de enda man vill är att inte bli tjockare.Men ändå gör man tvärtemot.varför äter man så mycke då? varför svälter man sig? man straffar sig själv,man är elak mot sig själv!de enda man verkligen behöver är att ta reda på bakomliggande känslor.Vilka känslor vill man bedöva? man är rädd för att känna de verkliga känslorna, man måste döva dem.så hamnar man i den onda cirkeln. jag vet, har själv varit där, och är fortfarande ibland. men idag mår jag mycket bättre..pga att jag har börjat att lyssna på mig själv. önska dig all lycka
 
2/3/2007 10:28:35 PM - Sockerslukare
Ge mig råd
Är det så att man bör sluta helt med godis och andra triggers om man inte kan hantera dessa? Har fysiskt sug, men vill inte äta sånt egntligen. Vad beror det på? Kan det leda till andra droger? Kan p-piller göra att man hetsäter? Eller ska dessa göra det bättre?
 
2/3/2007 10:23:40 PM - Svar till lilla jag
också hetsätare
Jag hetsäter även fast jag äter regelbundet, förstår hur du känner. Bara jag avstår från godis o liknande kan det funka för mig ett tag. Så fort jag lägger in godis i kosten igen äter jag massor varje dag. Måste sluta äta sådant skräp, blir bara deppig av det.
 
1/24/2007 6:35:07 PM - Lilla Jag
Likadan..
Jag har svältit mej själv, hetsätit och kräkts i ett antal år nu och det enda jag tänker på är att jag inte ska bli tjock. Och mår jättedåligt av det... Vad ska man göra för att bryta den onda cirkeln?
 
Kommentera denna artikel