Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2008-01-13
Uppdaterad: 2008-07-04

Sju mentala styrketränings knep

Olof Röhlander, ordförande i förbundet för mentala tränare, ger dig sina bästa mentala styrketräningsknep för dig som vill lyckas infria dina nyårslöften.
 
Sju mentala styrketränings knep
Så här enkelt kommer du igång med mental styrketräning:
 
 • Ta ett ”grodhopp” in i 2008 och fundera på vad du vill kunna säga om ett år när du sammanfattar året. Punkta ned 10 saker du vill ha gjort innan nästa årsskifte. Ställ dig själv frågan: Vad skulle jag vara stolt över att kunna säga om ett år?
   
 • Lägg sedan papperet i ett kuvert där du skriver ditt namn och märk det med "öppnas 31 december 2008". Lägg undan kuvertet och tänk inte så mycket på det förrän det är dags att öppna det.
   
 • Börja träna mentalt. På Apoteket kan du köpa Lars-Eric Uneståhls träningsprogram Avspänning på cd. Börja programmera in dina målbilder i ditt undermedvetna genom att lyssna till cd:n i ett avslappnat tillstånd 15 minuter om dagen. Det kommer att ge dig mer energi och sänka stressnivån. Detta gör du under 2-4 veckor.
   
 • Bestäm dig för att se problem som utmaningar och orden ”jag kan inte” som svordomar under år 2008. Börja älska utmaningar!
   
 • Ta fram tre situationer som tidigare gjort dig irriterad - till exempel när du hamnat i den långsammaste kassan i affären - och tänkt ”det är ju så himla typiskt”. Hitta nya tolkningar som ger dig energi, balans och skapar förståelse för att det är din tolkning som skapar ditt tillstånd, inte situationen. Det är inte att ha mycket att göra som gör dig stressad – utan tankarna på allt du har att göra som är stressande.
   
 • Se det nya året som ett Tabula Rasa – ett tomt papper som ger dig möjligheter att rätta till tidigare misstag och en möjlighet att starta om med ny energi.
   
 • Våga prata om dina mål – det kommer dels att ge dig energi att genomföra det du sagt och dels göra dig mentalt starkare. Dessutom inspirerar du din omgivning att också våga tro på framtiden.
 •  
  Ytterligare information »
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  2008-11-15 14:51:27 - Marie Carlsson
  Jättebra hjälp
  Vad härligt att få det nerskrivet det jag vill och tänker mycket på. Det ställs mer och mer krav på en med tiden. Det känns skönt att höra att man inte är ensam och vad man kan göra åt det.
   
  2008-11-04 09:41:36 - Lena Rundlöf
  Handfasta träningsråd
  Fick just syn på dessa råd för mental styrketräning. Handfasta och mätbara övningar, tycker jag. "Grodhoppet" kommer jag absolut att praktisera inför 2009. Kanske jag rent av hinner med något/några mål redan det här året. Ett vet jag att jag kommer att klara. Efter många år då jag bara låtit min kropp rasa har jag äntligen kommit en lång bit på väg mot ett mål.
  Tyckte också om svordomen "Jag kan inte". Den är så onödigt förlamande.
   
  Kommentera denna artikel