Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/7/2010

Dra ner på chips och pommes frites och minska risken för hjärtinfarkt

Dom flesta av oss minns chipslarmet som kom 2002. Chips innehöll farliga halter av akrylamid. Försäljningen rasade snabbt till bottennivåer, men idag har vi glömt matlarmet och återgått till att äta fredagschips igen. Men det finns stora skäl till att äta chips och pommes frites med måtta.
 
Dra ner på chips och pommes frites och minska risken för hjärtinfarkt
Forskaren Marek Naruszewicz med forskargrupp har visat att akrylamid från livsmedel kan öka risken för hjärtsjukdom. Tidigare har kopplingar gjorts mellan akrylamid och nervsystemet samt eventuellt cancer.
 
Forskarna lät en grupp testpersoner äta stora mängder chips varje dag under fyra veckor. Chipsintaget gav cirka 157 mikrogram akrylamid dagligen.
 
Efter testperioden utförde man hälsotester på deltagarna och fann att dom hade negativa förändringar i oxiderat LDL-kolesterol, inflammatoriska markörer och antioxidanter som hjälper kroppen att avlägsna akrylamid. Detta medför ökad risk för hjärtsjukdom på sikt.
 
Ytterligare forskning behövs för att se vad som händer vid normala intag av akrylamid, vilket i Sverige ligger på 35 mikrogram per dag.
 
I Sverige konsumerar vi snacks motsvarande 3,7 kg per person och år. En stor påse chips, 300 gram, ger cirka 300 mikrogram akrylamid medan pommes frites ger cirka 500 mikrogram akrylamid per kilo.
 
- Konsumenterna kan minska sin exponering för akrylamid genom att begränsa sitt intag av chips och pommes frites, välja olika frukter, grönsaker, hela korn och kött och mejeriprodukter med låg fetthalt och sluta röka, vilket är en stor källa för akrylamid, säger Mary Ann Johnson, PhD, vid American Society for Nutrition.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel