Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/16/2009

Selen gör dig på gott humör

Selen ökar belöningshormonerna dopamin och serotonin och på så sätt humöret enligt professor Charlotte Erlanson-Albertsson, Lunds Universitet. Hon är övertygad om att selen har förmåga att skydda hjärnan vilket hon också utvecklar i sin bok ”Mat för hjärnan”.
 
Selen gör dig på gott humör
- Vi äter alldeles för lite selen i Sverige. Med rätt mat för hjärnan blir det lättare att hålla humöret uppe, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
 
Selen skyddar cellerna mot oxidation och ingår i kroppens försvar mot fria radikaler. Brist på selen har satts i samband med hjärtmuskelförändringar.
 
Förutom påverkan på mekanismer i hjärnan, har det på senare tid också kommit rapporter om dess påverkan på immunförsvaret, reumatism, cancer och ämnesomsättningen.
 
- I en studie fick försökspersoner extra selen i 5 veckor och både humöret och sinnestämningen förbättrades. Jag tar själv extra selentabletter varje dag och äter gärna omelett och räkor, eftersom jag vet att det är svårt att få tillräckligt av selen. Många skulle må bra av att ta extra selen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
 
Livsmedelsverket rekommenderar 40 μg selen dagligen till kvinnor och 50 μg till män. För gravida och även under tiden som barnet ammas, är behovet ännu större - 55 μg.
 
Det är oerhört viktigt att vara observant på att kvinnor utöver järn, även får tillräckligt med selen både före och under graviditeten menar många forskare.
 
Selen i mat
Naturliga selenkällor är främst fisk, skaldjur och ägg, men även fågel. Där jordarna är selenrika är vete och andra sädesslag bra selenkällor.
 
I Sverige är innehållet av selen i vegetabiliska livsmedel däremot förhållandevis lågt. Importerade linser, kikärter och vissa nötter är några undantag.
 
 
Källa: Svenska ägg
 
 
Fakta:
Exempel på selenrika livsmedel
 
Mängd selen per 100 g livsmedel:
Musslor 60 μg
Torsk 27 μg
Ägg 24 μg
Räkor 21 μg
Kyckling 11 μg
 
Tips på selenrika recept:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel