Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2009-06-17

Våga vara blyg

I en tid när vi ska visa framfötterna och kunna ta för oss värderas social kompetens och vassa armbågar högt, medan blyghet blir ett hinder.
 
Våga vara blyg
Människor som rodnar eller drar sig undan i sociala situationer passar inte in i bilden.
 
- Svår blyghet klassificeras som en sjukdom i ett samhälle där vi ska leva upp till allt från skönhetsideal till sociala ideal, säger Nejra Besic som skrivit en avhandling vid Örebro universitet.
 
Genom att hänvisa till svår blyghet som en kemisk obalans i hjärnan kan det behandlas likt andra sjukdomar med tabletter. Nejra Besic anser att man borde hylla snarare än att utrota skillnader i personligheter.
 
- Blyghet kan ha negativa effekter på ungdomars liv men det är kanske snarare människors tråkiga attityder gentemot blyghet som är problemet. Blyga barn blir till exempel oftare utsatta för mobbing, säger Nejra Besic.
 
Värme och stöd istället för överkontroll
Ibland förvärrar även föräldrar och vänner situationen fast de menar väl. Blyga barn uppfattar sina föräldrar som mindre varma och mer avvisande. Länge har man trott att föräldrarnas beteende blir det som avgör barnens utveckling men Nejra Besic visar att det är barnens blyghet som påverkar hur föräldrar reagerar och inte tvärtom.
 
Föräldrar förvärrar ibland blygheten genom att till exempel överkontrollera sina barn - kanske som ett försök att hjälpa dem.
 
Nejra Besics förhoppning är att föräldrar ska vara uppmärksamma på vilka signaler de ger sina blyga barn och ge dem mycket värme och stöd. Hon hoppas att föräldrar till blyga barn ska sluta oroa sig över att deras barn verkar ha sämre social kompetens och snarare uppmuntra barnen till att vara sig själva oavsett vad andra runtomkring tycker.
 
- Våga vara blyg. Vi är alla olika, säger Nejra Besic.
 
Söka hjälp
Självklart ska man söka hjälp om man upplever sin blyghet som ett stort problem. Det finns hjälp att få både i form av självhjälpsböcker men också terapi. Många ungdomar hamnar i en nedåtgående spiral genom att man söker sig till vänner som också är blyga och man spär på varandras blyghet.
 
Vissa blyga ungdomar gömmer sig bakom en radikal identitet som svartrockare eller punkare för att avgränsa sitt sociala umgänge. Bakom fasaden mår dessa ungdomar sämre än blyga inom andra grupper och lider i större grad av depression och dåligt självförtroende.
 
- Det kan tyckas vara en paradox att en person som klär sig på ett sätt som säger "titta på mig" är blyg men samtidigt som man drar till sig uppmärksamhet från omgivningen kan man tillskriva alla dåliga saker som händer till ens utseende, säger Nejra Besic.
 
Positiva sidor
Hon vill betona att det finns positiva sidor med blyghet. Den fungerar som en skyddande faktor. Blyga ungdomar dricker mindre alkohol och har oftare en senare sexuell debut. De gör mer sällan saker som de ångrar.
 
- Dessutom betraktas ofta blyga människor som fina personer av sin omgivning. De är goda lyssnare och tänker efter innan de handlar. I andra delar av världen uppskattas blyghet och ses till exempel som en god ledaregenskap, säger Nejra Besic.
 
Örebro universitet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2012-08-05 21:36:20 - Blyg
Positivt att stå utanför gemenskapen?
Jag tycker dem
 
2012-08-05 11:14:30 - Blyg
Positivt att stå utanför gemenskapen?
Jag tycker dem
 
2012-08-04 22:27:53 - Blyg
Positivt att stå utanför gemenskapen?
Tycker dem
 
2012-08-04 22:27:00 - Blyg
Positivt att stå utanför gemenskapen?
Tycker dem
 
2011-06-04 13:20:14 - Lena Blyg
Att vara blyg
Det är skitjobbigt att vara blyg. Man kan vara blyg på olika sätt också. Osäker, tafatt, inte hitta orden eller rodna. Jag har gjort allt. Idag bryr jag mig inte. Jag duger ändå och nu är det mer att jag inte vet vad jag ska säga i vissa situationer, ananrs är det andra borta. rodnar gör jag aldrig längre.
 
2010-08-30 18:44:59 - Marlene
Något att vara stolt över
Att vara blyg signalerar i mina ögon, en person som (precis som det står i texten) är en bra lyssnare och tänker innan handling. Men som också har integritet, är pålitlig och förtroendeingivande. Blyga människor tycker jag är intressanta människor. De uppfattas som jordnära människor i mina ögon. Människor jag vill ha som vänner och som partner. (Min fantastiska sambo är en blyg kille. :) Fortsätt vara integritetsfulla!
 
2010-08-15 17:35:40 - En som varit blyg
Numer inte så blyg
Sista stycket av artikeln stämmer helt in på mig, sjukt! Är jag blyg fortfarande? Känner mig inte så värst blyg mer men :)
 
2010-01-04 17:05:01 - kattenblyg
blyg är charmigt
Jag är blyg och har alltid varit det
Förr tyckte jag att det var jobbigt att säga att jag var blyg eller visa det
 
men nu då jag är äldre uppskattar jag mer att vara blyg,jag brukar alltid säga till folk att jag är blyg och har intalat mig själv att det är gulligt och charmigt att vara blyg
 
på det viset känns det inte lika jobbigt
men försöker även jobba på min blyghet
 
2009-08-02 10:22:25 - Blyger
Också blyg
Håller med. Oftast är det omgivningen som har problem med oss blyga. Jag känner mig ofta tafatt och vet inte vad jag ska säga till andra människor till en början.
 
2009-07-14 09:45:16 - EN som är blyg
Intressant
De postiva sidorna som du påpekat är ganska intressant och för det mesta sant....
 
Kommentera denna artikel