Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/15/2010

Medicinsk yoga sänker blodtryck och stressnivån

Högt blodtryck och höjda nivåer av stresshormoner är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. En mindre studie vid Danderyds sjukhus har visat att så kallad medicinsk yoga sänker såväl blodtryck som stresshormonnivåer. Därför införs nu medicinsk yoga i rehabiliteringsprogrammet för hjärtpatienter.
 
Medicinsk yoga sänker blodtryck och stressnivån
Danderyds sjukhus är först i Norden med att erbjuda medicinsk yoga inom den ordinarie hjärtrehabiliteringen för infarktpatienter.
 
Medicinsk yoga innehåller lätta rörelser, djupandnings- och avslappningsövningar speciellt utvalda från Kundaliniyogan för att passa patienter som genomgått en hjärtinfarkt. Särskilt övningarna i djupandning är viktiga.
 
Lägre blodtryck och mindre stresshormon
Bakgrunden till införandet är en mindre studie där patientgruppen som fick medicinsk yoga hade positiva resultat på kända riskfaktorer.
 
– Den medicinska yogan visade sig sänka nivåerna av stresshormon och blodtrycket. Effekter som kan vara av betydelse för att minska risken för återinsjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar. Patienterna upplevde också att sömnsårigheter och oro minskade, berättar Maria Nilsson, sjuksköterska på hjärtintensiven som ledde studien.
 
Kompletterar rehabiliteringen
I begreppet hjärtrehabilitering ingår sen tidigare sjukgymnastik, stresshantering, samtal med dietist samt nikotinavvänjning.
 
– Den medicinska yogan är ett komplement till ordinarie hjärtrehabilitering på Danderyds sjukhus, betonar Maria Nilsson på.
 
Nya studier pågår
Maria Nilsson fortsätter att forska kring yogans hälsoeffekter. Nya studier för att se om det finns fler patientgrupper som kan ha nytta av medicinsk yoga har inletts.
 
– Under 2010 ska vi studera effekterna av medicinsk yoga hos en grupp patienter med ett speciellt förmaksflimmer.
 
Källa: Danderyds sjukhus
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel