Skribent: Josabeth Sahlénius
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2009-08-27

Hypnos – snabb metod med livslångt resultat

Hypnos som behandlingsmetod är inget nytt. Det har använts i decennier för att hjälpa människor att sluta röka, bli av med sin flygrädsla, hålla föredrag osv. Utvecklingen inom hypnos hittar alltfler områden där metoden kan appliceras.
 
Hypnos – snabb metod med livslångt resultat
Efter TV-programmet ”Jag vet vad du gjorde förra lördagen” från 2009, har intresset för hypnos i Sverige ökat rejält och för att få tid hos hypnotisören Fredrik Praesto måste man boka flera månader i förväg.
 
Jag beslöt mig för att testa hypnos.
 
Fredrik Praesto tar emot i en liten lokal på Götgatan i Stockholm där han har sitt kontor. Jag vet inte riktigt vad jag hade föreställt mig, men det ser i alla fall inte ut som i amerikanska filmer där man får ligga på en bekväm divan medan en farbror sitter uppflugen på en pall och dinglar en klocka i en kedja över ens ansikte, utan snarare som ett helt vanligt litet kontor med kokvrå och kaffekokare och allt.
 
Fredrik kallar sig själv hypnoscoach och är den enda i Sverige som behärskar scenhypnos. Förutom att ta emot klienter är han även populär föreläsare och håller kurser där han utbildar andra till hypnoscoacher. Han har läst in världens mest kände hypnotisör Paul McKennas bok ”I Can Make You Thin” på ljudbok och tagit fram eget kursmaterial för den som vill lära sig hypnos hemma.
 
Masshypnos på scen
Intresset för hypnos tog sin form när Fredrik arbetade som professionell trollkarl. En gång såg han en föreställning med en hypnotisör live på scenen och blev helt fascinerad. Det här var ju magi på riktigt! Fredrik började med scenhypnos, där man alltså hypnotiserar grupper av människor samtidigt. Det tog många år att lära sig, främst eftersom det är så svårt att öva på.
 
- Man kan ju inte öva hemma ensam, så jag fick smygöva under min trollkarlsföreställning på scen och samtidigt försöka hypnotisera åskådarna utan att de märkte det, berättar Fredrik.
 
Efter att ha arbetat med scenhypnos i ett par år började Fredrik få förfrågningar om han kunde hjälpa folk att sluta röka och gå ner i vikt. Han blev mer och mer intresserad av att använda sina hypnoskunskaper i terapisyfte.
 
Han studerade Richard Bandlers coachingmetod NLP (Neuro Lingvistisk Programmering) och började integrera detta i sitt arbetssätt. Fredrik arbetar inte med hypnos som psykoanalys där man går tillbaka till barndomen och lyfter fram förträngda minnen – utan som coaching där man inriktar sig på omedvetna subjektiva tankar och försöker ändra på dessa.
 
Vad händer i kroppen under en hypnos?
Under en hypnos försöker man nå hjärnans undermedvetna signaler. Det är alltså en mental process. Men samtliga vetenskapliga studier som har gjorts visar att hypnos även orsakar fysiologiska reaktioner. Kroppstemperaturen ökar, liksom de elektriska impulserna till och från hjärnan.
 
Många blir varma och röda i ansiktet. Några menar till och med att immunförsvaret stärks under en hypnossession. Kroppen går ner i ett slags transtillstånd, och det är inget ovanligt, det gör vi flera gånger under vår vardag.
 
Många tror att trans är något konstigt men vi befinner oss faktiskt i trans flera gånger under varje dag – t ex när man ser på film, är djupt försjunken i en bok eller kör bil långa sträckor och låter tankarna fara. Under hypnostransen är klienten hela tiden medveten om vad som sker man är vaken och kommer ihåg allting efteråt.
 
- Transen är ganska odramatisk, skrattar Fredrik.
 
- Det är inte som på scen eller på TV där den hypnotiserade personen kan börja dansa och göra konstiga saker. För att få en sådan djup hypnos kräver längre tid än en session på en timme, och personerna är särskilt utvalda just för att de är väldigt mottagliga för att bli hypnotiserade.
 
Skillnaden mellan scenhypnos och coaching är att efter scenhypnosen ska allt vara som vanligt igen, medan efter en coachingtimme vill man ha fått till en förändring i klientens beteende.
 
Kan alla hypnotiseras?
Är alla människor verkligen mottagliga för hypnos? Ja, enligt Fredrik Praesto. Undantaget kan vara människor med fysiska skador i hjärnan.
 
- Alla kan hypnotiseras, men en del behöver längre tid. Ibland kan det faktiskt vara svårare att nå dem som verkligen vill bli hypnotiserade, än de som insisterar på att de inte är mottagliga.
 
De som kommer till Fredrik för en hypnossession är alla sorters människor. Det vanligaste syftet är att man vill få hjälp med någonting – sluta röka, gå ner i vikt, sova bättre, lära sig prata inför folk eller överkomma en fobi är några av de vanligaste orsakerna.
 
För de allra flesta räcker det med en gång, men ibland fungerar det inte och då får man komma tillbaka och genomgå en djupare hypnos eller prova en annan metod. Vissa reagerar kanske mer på ljud än bilder och då kan man anpassa behandlingssättet till individen.
 
Av Fredriks alla klienter är det 10-20 procent som återkommer en andra gång och i de allra flesta fallen lyckas den andra sessionen. En klient behövde fem sessioner, varav den sista skedde på telefon, innan hypnosen hjälpte. Men det är väldigt ovanligt. Man ska inte behöva gå mer än två gånger.
 
Fördelen med hypnos är att det går fort – om man gör det rätt – och att resultatet varar för evigt. Det är inte så att man börjar röka igen efter ett år, utan har det fungerat så lever det nya beteendet kvar resten av livet.
 
Det låter ju nästan för bra för att vara sant. En timme, eller kanske två, och så är man av med ett livslång beteende? Kan det verkligen stämma?
 
- Ja, det gör det, säger Fredrik.
 
- Det handlar bara om att ändra sitt beteende och att få hjärnan att skicka ut må bra-signaler när man gör på det nya sättet. Konstigare än så är det inte. Om man t ex vill gå ner i vikt och kanske äter mycket på kvällen, så ändrar man på det beteendet genom att göra något annat istället och må bra av det.
 
Bli smal utan att banta alltså. Hypnos är en quick fix – det går snabbt, resultatet märks direkt och det är helt riskfritt. Den enda risken med hypnos är att det kanske inte fungerar.
 
Fobier och fetischer
 
Jag känner mig mer och mer nyfiken på hypnossessionen jag har framför mig. Äntligen ska jag själv ta reda på om det faktiskt funkar. Att mitt problem kanske låter fånigt eller banalt behöver jag inte vara rädd för. Fredrik har fått de flesta typer av förfrågningar.
 
- En klient hade en väldigt ovanlig fobi, han var rädd för glasspinnar, skrattar Fredrik.
 
Här avbryter jag Fredrik och utbrister:
 
-Det har jag med. Ja, inte så att jag är rädd för dem. men jag kan inte ta i dem. Fast det är inte därför jag är här, tillägger jag snabbt.
 
- En annan förfrågan kom från en man som hade en fetisch för tjockbottnade glasögon och ville hypnotisera sin fru så att hon skulle få samma fetisch. Hon var med på det, men sedan måste hon ha ångrat sig för de kom aldrig hit. Men det hade inte varit några problem att fixa. Så länge man är vuxen och inte psykiskt sjuk så går det mesta att lösa. Jag hade även en tjej här en gång som var rädd "för allt" – kaniner, vatten, alla sorters djur, ja you name it. Det räckte med en session för henne. Det är inte svårare att bli av med en stark fobi än en svag, nästan tvärtom. Vid en stark fobi vet man exakt vilka knappar man ska trycka på, medan en "halvrädsla" är mycket svårare att ta på.
 
Hypnos är ingenting man går på regelbundet. Tanken är att det ska räcka med en eller max två gånger. Men självklart finns det klienter som återkommer flera gånger för nya problem. En session (50 minuter) räcker oftast bara till för ett problem åt gången. Hjärnan är dock inte selektiv utan generaliserar, så har man flera fobier löser man dem samtidigt. Man behöver till exempel inte komma en gång för att man är rädd för spindlar och en annan för ormar.
 
Fem snabba till Fredrik
 
Nekar du någon som vill hypnotiseras?
Folk som är psykiskt sjuka. Och så är det ju 18-årsgräns, eller 15 vid målsmans sällskap. Jag har hela familjer som kommer hit tillsammans. Det kan vara alla typer av problem, att hypnotiseras till att inte känna smärta eller kommunikationssvårigheter.
 
Någon kriminell då? Om de vill lära sig låsa upp saker eller nåt?
Haha, ja men då vill jag ha en del av bytet. Nej då, om någon kriminell skulle komma till mig skulle det handla om helt andra saker som att bli av med sitt gamla beteende och lära sig ett nytt.
 
Har du några kändisar som klienter?
Ja många, men jag har ju tystnadsplikt så jag kan inte säga vilka de är. De flesta kändisar vill gå ner i vikt.
 
Hur är folks reaktioner till hypnos när du är ute på företagsevents och föreläsningar?
Ungdomar är mer positiva än äldre, jag var på Metaltown i Göteborg nyligen och fick massa nyfikna frågor. Folk är ofta skeptiska tills jag berättat om alla vetenskapliga studier som ligger bakom, och avfärdat en del myter. Då kan de inte säga så mycket mer.
 
Den dinglande klockan, är det en myt?
Nej, det är en vedertagen metod som fungerar. Men nuförtiden finns det mycket bättre och snabbare metoder. Jag tror inte någon använder den idag.
 
Fakta:
Tid: En hypnossession tar 50 minuter
Pris: 1200 kronor
Åldersgräns: 18 år, eller 15 i målsmans sällskap
Förberedelser: Man behöver inte förbereda sig på något sätt och man minns allting efteråt
 
Läs mer: www.praesto.com>>
 
Kuriosa: Fredriks bror är Alexander Andohril som tillsammans med sin fru Alexandra är författarparet bakom pseudonymen Lars Kepler och succéboken Hypnotisören. En bok som inte ens Fredrik visste om att de skrivit.
 
Min hypnosupplevelse:
Jag skall alltså prova hypnos. Det jag vill ha hjälp med är en irriterande ovana som jag helt enkelt inte lyckas bli av med på egen hand – jag pillar på nagelbanden. Detta har jag gjort så länge jag kan minnas, och förutom att naglarna blir förstörda ger ovanan ett nervöst intryck. Jag pillar jämt – i bilen, framför TV:n, i sängen, ja överallt.
 
Jag blir själv störd av det, men kan bara inte låta bli. Jag har lyckats med extrema dieter, slutat röka, slutat äta kött osv. så viljestyrka saknar jag inte, men det här rår jag bara inte på. Kanske hypnos är svaret?
 
Jag sätter mig i soffan mittemot Fredrik som sitter på en stol. Han spelar lugn bakgrundsmusik på sin MacBook och ber mig sluta ögonen. Jag sitter bekvämt och ju mer jag lyssnar på hans behagliga röst desto mer känner jag hur armarna, benen och ryggen successivt slappnar av.
 
En långsam värme sprider sig i kroppen. Jag börjar känna mig lätt dåsig, som under avslappningen efter ett träningspass eller när jag ligger på spikmattan. Jag är hela tiden vaken och medveten, men ibland slutar jag lyssna på Fredriks röst och låter tankarna glida iväg. Något som är helt OK, förklarar Fredrik under sin oändliga, lågmälda monolog. Det han säger når ändå hjärnans undermedvetna.
 
När jag känner mig helt avslappnad och sömnig ber Fredrik mig att tyst räkna ner från 300. Mellan varje nummer ska jag tänka orden ”djupare, djupare”. Jag hör själv hur fånigt det låter men gör som han säger. Mitt huvud faller framåt långsamt, långsamt, som om jag håller på att nicka till.
 
Plötsligt kommer jag på att jag glömt stänga av mobilen. Skit också! Tänk om någon ringer eller sms:ar och förstör hela min koncentration! Är allt förstört då?
 
Jag beslutar mig för att försöka skjuta bort den ovälkomna tanken och fokusera på mitt sköna transtillstånd. Efter ett tag känner jag mig åter avslappnad och dåsig, men tanken på telefonen återkommer under hela sessionen som ett störande tankeinslag. Hoppas det inte förstör hypnosen!
 
- Nu ska du hämta en känsla ur minnet då du kände dig riktigt glad, full med energi, starka endorfiner som känns i hela kroppen, säger Fredrik.
 
Jag börjar på måfå leta bland hundratusentals minnesbilder, vilken ska jag ta??
 
Fredrik hjälper mig på traven:
 
- Om det hade varit jag hade jag kanske valt ett minne av när jag åker skidor – vinden i ansiktet, känslan av att åka fort men ändå ha kontroll och den friska snön.
 
Aha tänker jag och minns den gången jag och min man hand i hand hoppade ner för Kärleksstupet i Turkiet, en nätt klippsats 30 meter över havet. Jag minns den hisnande känslan som fyllde hela kroppen och slutade i skräckblandad förtjusning och glädjechock över att jag faktiskt gjorde det.
 
Nu ska denna känsla återigen fylla hela kroppen och Fredrik försöker få mig att öka intensiteten i känslan varje gång han räknar. ”5! Wow! 6, 7 WOW! 8 ännu mer. 9, 10 känslan fyller hela kroppen och du mår så BRA!” Jag blir ännu varmare och känner fysiskt hur både benen, hjärtat och magen formligen spritter till. Jag blir till och med lite andfådd.
 
Nu vill Fredrik att jag ska tänka på tre olika situationer där jag normalt skulle pilla på nagelbanden. Sedan ska jag frammana en bild av sekunden innan fingrarna är på väg att börja pilla. Frys bilden och förstora upp den till max. Sedan ska jag ta fram en annan bild av hur det skulle se ut sekunden efter om jag inte pillade utan till exempel bara lät handen falla ner i knät.
 
Jag ser mig själv med långa vackra oförstörda naglar och en graciös hand som lugnt omsluter ett vattenglas. (Eller kanske ett champagneglas). Nu ska jag för mitt inre byta plats på bilderna varje gång Fredrik säger zapp! Vi gör så en massa gånger och det är inte helt lätt.
 
Min kropp känns svalare och jag undrar oroligt om jag är på väg att komma ur transen. Men det är jag tydligen inte förrän 20 minuter senare då Fredrik väckt mig ur den och långsamt tagit mig tillbaka till nuet och soffan. Jag känner mig lite omtumlad och lätt yr, men absolut inget obehag. Transen kändes som ett gränsland mellan dröm och vakenhet, som man känner varje morgon. Skillnaden nu är att jag inte är det minsta trött.
 
Enligt Fredrik är det inte är hundraprocentigt säkert att det kommer lyckas med en session, men det lär jag märka ganska snabbt. Jag är i alla fall mottaglig för hypnos, säger han.
 
Jaha, så nu har jag tydligen varit hypnotiserad. Och, det var som han sa, ganska odramatiskt. Inga läskiga förträngda barndomsminnen som kom upp till ytan, och jag mindes vad jag hette och vilket år det var när det var över. Nu återstår bara att se om nagelbandspillandet har slutat!
 
En timme senare:
Jag känner hur det kliar och pirrar lite i händerna. Jag VILL pilla men gör det inte. Men beror det på hypnosen eller min egen viljestyrka?
 
Tio timmar senare:
Inget pill än så länge. Jag tänker på det hela tiden, så det kanske är jag själv som medvetet undviker att pilla? Men så ska det inte kännas enligt Fredrik, det ska kännas BRA att inte pilla på nagelbanden, inte jobbigt att INTE göra det. Då har hypnosen misslyckats. Man ska inte ha tvångstankar efteråt utan må bra över sitt nya beteende. Jag vet inte vad som är vad, så jag får ge det lite tid till.
 
36 timmar senare:
Jag har fortfarande inte pillat på nagelbanden. Så här länge har jag aldrig lyckats hålla mig förut. Antingen är det min starka viljekraft som äntligen gjort sig tillkänna, eller så fungerade helt enkelt hypnosen!
 
Fyra dygn senare:
Inget pill!
 
1 vecka senare:
Jag är helt fri från mitt tvångsmässiga beteende och har fortfarande inte pillat på nagelbanden.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2012-08-11 08:43:19 - peo
hjärnan
har varit i en mcolycka för 7.5 år sen och har inget minne av förr och i 7 år efter men nu har jag gårdagsminnet åter men vill gäna minnas förr. kan hypnos hjälpa mig med den saken?
 
2011-10-07 13:09:50 - Monica
Psykiska åkommor
Det låter ju helt fantastisk men vad är det som gör att man inte kan hypnotisera psykisk sjuka människor. Deras problem är ju ofta att de inte kan prata om sina beskymmer eller till och med inte vet vad som ligger till grund för deras obalans. Hypnos gör ju att man slappnar av och då kanske man vågar erkänna kommer underfund med vad det egentliga problemet ligger. Det hade varit bra om det går att få något svar på detta.
 
2011-09-08 21:10:38 - wCgFCYmSZWmyaXAm
DRoJUrkODfzkSIB
I'm not ealsiy impressed. . . but that's impressing me! :)
 
2011-06-11 23:25:55 - Niklas
Härligt
Jag skulle vilja bli av med min panikångest men jag har fasen inte pengarna, hur gör man då?
 
2010-05-18 21:32:59 - emil
wow
skulle vilja lära mig hypnotisera men jag är för liten
 
2010-02-05 08:11:05 - kaela
Lagligt?
Scenhypnos är faktiskt inte lagligt tror jag
 
2009-10-06 16:25:42 - Camilla
panikångest
Går det att göra någonting åt?
 
2009-08-29 09:12:32 - Benny
ölmage
behöver bli av med ölmagen
 
2009-08-27 19:26:42 - Catarina C
Wow
Låter spännande. Jag skulle behöva bli av med min rampfeber - kanske är hypnos lösningen!?
 
Kommentera denna artikel