Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2010-09-04

Håranalys visar på samband mellan kronisk stress och hjärtinfarkt

Nu kan man genom håranalys se att kronisk stress påverkar risken att drabbas av hjärtinfarkt.
 
Håranalys visar på samband mellan kronisk stress och hjärtinfarkt
Forskare vid The University of Western Ontario har bevisat att man med hjälp av en biologisk markör, i det här fallet håranalys, kan se att kronisk stress spelar en viktig roll för hjärtinfarkt.
 
Kända stressfaktorer som arbete, äktenskap och ekonomiska problem har samband med ökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar inklusive hjärtinfarkt. Men tidigare har man inte kunna befästa detta genom att mäta den kroniska stressen med hjälp av en biologisk markör.
 
Drs. Gideon Koren och Stan Van Uum har utvecklat en metod för att mäta kortisolnivåerna i håret som ger en korrekt bedömning av stress under månaderna innan en akut händelse som till exempel en hjärtattack.
 
Kortisol anses vara ett stresshormon, så det ökar sin utsöndring under stress. Traditionellt har det mätts i serum, urin och saliv, men dessa mätmetoder visar bara stress vid tidpunkten för mätningen inte över längre tidsperioder. Genom håranalys har man sett att kortisol också finns bundet i hårstrået.
 
- Intuitivt vet vi att stress inte är bra för dig, men det är inte lätt att mäta, förklarar Dr Koren , som innehar en professur i molekylär toxikologi vid Western Schulich School of Medicine & tandvård .
 
- Vi vet att i genomsnitt växer håret en centimeter på en månad, och om vi tar ett sex centimeter långt hårprov, kan vi avgöra stressen under de senaste sex månaderna genom att mäta kortisolnivån i håret.
 
I studien samlade man in tre centimeter långa hårprov från 56 vuxna män som tagits emot vid ett israeliskt sjukhus för hjärtinfarkt. En kontrollgrupp bestående av 56 manliga patienter som togs in på sjukhus av andra skäl än hjärtattack, fick också lämna hårprover.
 
Forskarna fanna att gruppen med hjärtinfarktpatienter hade högre kortisolnivåer i håret jämfört med kontrollgruppen.
 
- Stress är en allvarlig del av det moderna livet som påverkar vår hälsa på många områden. Denna studie har konsekvenser för forskning och praxis, eftersom stress kan hanteras med livsstilsförändringar och psykoterapi, säger Dr Koren.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel