Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/20/2010
Uppdaterad: 10/5/2011

Biggest loser så äter och tränar de för att gå ner i vikt

Du kanske förvånats över de enorma viktminskningar som sker i programmet Biggest loser. Här får du reda på hur de tränar och äter för att gå ner i vikt och leva hälsosammare.
 
Biggest loser så äter och tränar de för att gå ner i vikt

Fotograf: Trae Patton/NBC

Biggest loser är programmet där deltagarna får bo på camp och lära sig äta rätt och börja träna. Dom flesta deltagarna har inte rört sig aktivt på flera år och matintaget har mest bestått av fast food, läsk och snacks. Dom flesta behöver gå ner minst 40 kilo i vikt.
 
Biggest loser dieten
Dieten som deltagarna följer är utarbetad av en fetmaforskare vid Tufts universitet tillsammans med en dietist, kock och de personliga coacherna i programmet, Jillian Michaels och Bob Harper.
 
Biggest loser dieten bygger på att deltagarna varje dag ska få i sig följande
 
 • 4 portioner frukter och grönsaker
 • 3 portioner magert protein
 • 2 portioner fullkornsprodukter
 • 1 portion fett, olja och/eller annat valfritt som godis, alkohol, snacks, portionen motsvarar max 200 kcal.
   
  Maten ska vara obehandlad och utan för mycket fett, socker och salt. Deltagarna lär sig att läsa innehållsförteckningen och knepet är att om man inte förstår vad innehållet betyder eller har svårt att uttala ingrediensen, så lämnar man produkten i affären.
   
  Andra tips och råd är att det är bättre att äta hela frukter och grönsaker än juice och torkad frukt, eftersom de ger bättre mättnadskänsla. Fettet ska vara omättat och utan transfetter. Fullkornsprodukterna ska vara oraffinerade och ge minst 2 gram fiber per portion bröd eller 5 gram fibrer per portion spannmål och högst 5 gram socker.
   
  Bra proteinkällor är magert kött eller fisk, vegetariskt protein som bönor, ärter och linser, eller mejeriprodukter med låg fetthalt. Deltagarens kalorinivå avgör hur mycket protein som ska ätas och storleken på portionen.
   
  Kaloriräkning för viktminskning
  Biggest loser deltagarna får lära sig räkna kalorier för att hålla reda på hur mycket kalorier dom kan äta per dag utan att gå upp i vikt. Löpande under dagen fyller de i hur mycket de ätit och hur mycket de tränat så att de har en bra kaloribalans för sin viktminskning.
   
  Antalet kalorier anpassas efter personens vikt och dom använder en formel för kaloriräkningen, personens vikt gånger 14. Om en person väger 90 kilo så behöver personen äta, 90x14, 1260 kcal per dag.
   
  I teveprogrammet, som utgår ifrån att den som gått ner minst i vikt riskerar att åka ur tävlingen, har de tillgång till läkare och låter därför deltagarna ligga på en något lägre nivå periodvis.
   
  Utan professionell hjälp bör man inte få i sig färre än 1200 kcal per dag eftersom det då finns risk för näringsbrister.
   
  Biggest loser träningen
  Träningen i programmet är stentuff för de överviktiga. Deltagarna får promenera uppför berg, börja löpträna och träna flera tuffa träningspass per dag. Många tar i tills de kräks. Den träningen är inte att rekommendera på egen hand.
   
  Om du är otränad så är det bra att börja med 30 minuter per dag första veckan och därefter utöka successivt tills du tränar aktivt en timme per dag. Med aktiv träning menas att du blir ansträngd och svettig.
   
  För att gå ner i vikt så rekommenderas en blandning av styrka och konditionsträning. Mycket av träningen i programmet bygger på cirkelträning där deltagarna blandar kondition och styrka på olika stationer.
   
  Precis som med all träning så är det viktigaste att du gör det - inte vad eller när du gör det.
   
  Prova olika träningsformer tills du hittar något du gillar. Och underskatta inte det som är nästan gratis, det vill säga hoppa hopprep, gå snabba promenader, cykla, börja jogga eller löpträna.
   
  Om du tränar varje dag så variera träningsformen så du inte sliter på musklerna istället för att bygga upp dem. Ett träningspass bör vara mellan 30 minuter och max 2 timmar.
   
  Känslomässigt ätande
  Många av deltagarna äter trots att de inte är hungriga. Under programmets gång får dom lära sig att hantera mat och känslor för att försöka undvika känslomässigt ätande. Istället för att äta när de är ledsna, stressade eller ska fira något får de lära sig att hantera situationen annorlunda och framför allt att stoppa sig själva.
   
  Jillian Michaels, hälsocoach och personlig tränare i programmet, ger följande tips på hur man kan hantera känslor och mat:
   
  När du tror att du är hungrig:
  Stoppa dig själv med frågan: Är jag verkligen hungrig
   
  Utvärdera din hunger:
  Kurrar din mage? Känner du dig svag? Är du trött? När var sista gången du åt? Var det tre eller fyra timmar sedan? Fråga dig själv hur hungrig du är på en skala från 1 till 10, där 10 är hungrigast.
   
  Skriver ner dina känslor:
  Om det är så att du faktiskt åt något för 1-2 timmar sedan och inte är hungrig. Försök att identifiera dina känslor och vad som händer inom dig. Skriv ner i ett block eller i datorn. Till exempel om det är uppsägningar på jobbet eller om du blivit osams med din vän.
   
  Övervinn dina känslor:
  Nästa steg är att titta på det du skrivit ner och fråga dig själv: Kan problemet lösas nu? Kan jag lära mig att hantera problemet?
   
  Hantera dina känslor:
  Om det är så att du inte kan lösa problemet, måste du hitta sätt att belöna dig själv utan att blanda in maten. Fråga dig själv: Vad tycker jag om? Hitta fritidsintressen som intresserar dig, skapa fotoalbum, skriv dikter, läs böcker, starta en blogg, börja virka eller sy egna kläder.
   
  När inget fungerar:
  Gör hälsosammare val. Välj popcorn istället för chips, välj smoothie istället för glass, välj frukt istället för godis.
 •  
  Fakta:
  Exempel på en dagsmeny med Biggest loser dieten:
   
  Frukost:
  1,5 dl mager naturell yoghurt
  1 dl osötad müsli
  1 frukt
   
  Mellanmål:
  1 litet glas lättmjölk och 1 frukt
   
  Lunch:
  100-150 gram kycklingprotein, 1,5 dl kokt råris/fullkornspasta och 2 dl valfria grönsaker
   
  Mellanmål:
  0,5 dl keso och 1 frukt
   
  Middag:
  1 dl kokta bönor/linser, 1,5 dl bulgur, 3 dl grönsaker
   
  Exempel på valfria tillval under dagen:
  1,5 msk olivolja, eller
  11 gelegodisar, eller
  2 msk bernaisesås, eller
  40 gram chips, eller
  4 msk creme fraiche, eller
  3 msk jordnötter, eller
  2 liter popcorn, eller
  0,75 chokladboll, eller
  4 chokladbitar
   
  Här kan du se några deltagares fantastiska förvandling
   
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  2/7/2018 2:41:37 AM - Fridis
  B L
  Jag älskar att titta på biggest loser oavsett om det är svenkt eller amerikanskt.
  Jag blir så inspirerad, önskar jag hade ett fast mål, var ska jag gå? Jag har nog 40 kg. Övervikt.
  När jag hade sällskap på gymmet 2014 då gick det bra att träna tillsammans, men nu finns det ingen som aktiverar mig eller tränar med mig, jag har massa ursäkter för att inte gå ut på en promenad, bara för det är tråkigt att gå själv och jag blir inte tillräckligt motiverad...
  Haha, ni är roliga som säger, det är bara att sätta igång, ut och gå.. problemet sitter inte i benen, det sitter i hjärnan. Mentalt och psykiskt. Hur kan man få nya tankesätt?
  Jag behöver en fast plats att gå till, jag tänker, jag går till affären för ar handla... då får jag motivation nog till att gå utanför dörren.. sen kan jag ta mig en extra runda hem igen, då får jag ca: 30 minuter promenad.
  Hur gör jag annars för att röra på mig.. någon som har en bra plan på mina problem? Sällskaps sjuk medmänniska.. Kram till er.
   
  9/22/2017 6:02:56 PM - Desiree
  Hur många timmars träning per dag ?
  Hej
  Undrar hur många timmars träning deltagarna gjorde i snitt per dag?
  Tack för ett bra program.
  Mvh Desiree
   
  4/12/2016 9:28:03 PM - Ullis
  Viktminskning
  Hej! Tycker de är synd att biggest loser klubb la ner sin sida med recept och pepp kanon bra gick ner 20 kg men hade behövt mer av detta men är svårt att fortsätta gå ner när den försvann. :(
   
  6/11/2013 2:09:10 PM - sandra
  Biggest loser sverige maten
  Jag är imponerad över biggest loser deltagarna. Tack för info om vad de äter.
   
  5/8/2013 12:21:29 AM - Helle
  Biggest loser
  Hej!
  Jag tycker denna artikeln är
  Bra, men jag är en tjej som tränar mycket.
  Jag skulle vilja veta mer exakt hur de tränar. Vissa dagar kan jag träna 6-8 timmar. Så hade varit bra för mig att veta hur de tränar och äter.. Jag tränar för att jag tycker det är roligt:). Med vänlig hälsning, Helle
   
  1/27/2012 9:04:42 AM - vUFQbbJaVwJNFunVUx
  xwHdGSBqRKByVjsFW
  Thanks for that! It's just the awsner I needed.
   
  10/4/2011 3:15:28 PM - protein
  biggest looser
  Är det protein eller träning som är viktigast på biggest loser dieten?
   
  6/17/2011 6:38:47 AM - UnerneDeats
  bra borjan
   
  5/24/2011 4:52:05 PM - sara igen :D
  fortsättningen följer....
  Jag har skrivit en gång innan. men till de som vill gå ner i vikt, ja det är svårt i vissa stunder men har man rätt stöd så är det ganska enkelt. Jag lyckades att gå ner tio kilo från januari till juni förra året, jag behöll vikten där fram till julen sen slog det slint någonstans. men nu är jag påat igen, jag har snart gått ner de 5-6 kilona jag gick upp. jag har drygt 1.2 kilo kvar sen är jag nere igen på det jag vägde i somras. min mamma började i förra veckan med LCHF-dieten den funkar bra för mig. men kanske inte för min laktosintolerans. fast det finns laktosfria varianter. lycka till... kramar
   
  4/30/2011 9:30:34 AM - Linda vc
  Biggest looser
  Jag älskar biggest loser, men den svenska biggest looser var inte lika bra som amerikanska och australiensiska. Längtar tills vi får se mer.
   
  10/27/2010 9:43:16 PM - Thorill
  2010-10-26
  Skulle vilja åka på en bantarresa med all den expertis som finns.Motiverad? Kan du ge dig faen på.Har bantat i minst 30 år,och inte har jag blivit mindre minsann.Suck suck
   
  10/12/2010 10:55:15 PM - Lussekatten
  Perfekt schema
  Detta är något alla klarar, det verkar kanske som lite mat, men icke; kroppen vänjer sig vid mängden.
   
  Det svåraste är att börja på studs, så förutsättningarna ökar om man börjar lite smått; skippa sötsaker, snacks, kakor o annat man VET är kaloririka.
   
  Och, ju mer vatten man dricker, desto mer går man ner. Kroppen behöver MKT vatten.
   
  9/15/2010 9:17:29 AM - Lchf
  Hade varit ett vrak på den dieten
  Jag hade inte varit mätt på den dieten. Äta så lite och fungera maximalt på jobb, med barnen, fritidssysselsättningar, träning... Inget som skulle fungera på mig (har testat så jag vet) och gör mig på dåligt humör.
   
  Att hitta Atkins/LCHF har varit lösningen för mig. Jag ligger på ett mattintag av 2000-2300 kcal per dag och minskar i genomsnitt 0,5kg/vecka (första veckan gick jag ner 2,5 kg). (kvinna, 177cm). Har 11 kg kvar och det är en fröjd att kunna gå ner sakta men säkert samtidigt som jag får äta ägg, kött/fisk/fågel, goda såser (ex. bearnaisesås), de flesta sorters ostar, kryddsmör, vispgrädde (med hallon/blåbär om man ex. vill göra egen glass), nötter och "ovanjord"-grönsaker m.m..
  Skulle jag mot förmodan bli hungrig under dagen tar jag en bit camembert.
   
  Vill bara tipsa om detta som alternativ metod ifall Biggest Loser-modellen visade sig inte fungera för er. Alla får ju hitta sitt sätt att gå ner i vikt - det viktigaste anser jag är att man mår bra på vägen, inte "späker" sig och lever på ett sätt som man känner att man kan fortsätta med alltid...
   
  Hur ni än väljer göra önskar jag er lycka till med viktnedgången.
   
  9/13/2010 6:58:37 PM - Monica Enbuske
  Manick på armen
  undrar om den manick alla har på sin överarm som ständigt mäter förbränningen. Kan man köpa en sån här i sverige. isåfall vart
   
  9/8/2010 1:07:39 PM - biggest looser
  biggest looser
  jag gillar den amerikanska serien bättte - kanske för den sänds oftare och med fler avsnitt. Men den svenska PT-killen är snyggare än i USA
   
  9/1/2010 11:20:50 AM - sofia
  biggestL
  amerikanska biggest har redan börjat. visas kl 19 mån-torsdag. svenska biggest börjar nästa vecka! =) längtar!
   
  8/17/2010 7:37:05 PM - Petra
  När börjar det igen?
  Är det någon som vet om och när Biggest Looser börjar igen? På Kanal5 står det ingenting alls.. Nu menar jag den amerikanska B L
   
  8/7/2010 11:19:39 AM - nemo
  svenska biggest looser
  någon som vet när svenska biggest loser börjar? jag längtar
   
  7/25/2010 1:54:16 PM - sara
  gå ner i vikt = enkelt
  Jag har tittat på biggest loser i snart ett år och i januari gav jag mig fan på att jag skulle gå ner i vikt. jag började med pulver två gågner om dagen fika på eftermiddagen var två kokta ägg och åt en vanlig middag och oftast en frukt på kvällen. under dagen då gick jag bara 30 min och det räckte för jag gick ner bara några hekton per dag. nu har jag fått öka motionen för att lyckas gå ner oftast går jag en till ibland tre timmar per dag. och sen januari till juni har jag gått ner tio kilo, jag har inte nått mitt mål än men efter semestern ska jag fortsätta att ge allt jag har. och att göra på detta sättet gör att gå ner i vikt är väldigt enkelt.... det är iaf min egen erfarenhet. lycka till för de som vill gå ner i vikt ni kan klara det om ni vill.. kramar från mig.
   
  5/17/2010 1:23:24 PM - lena k
  kaloriräkning
  jag tror på kaloriräkning, men det är så mycket frestelser överallt så man blir galen. jag vet att jag går ner i vikt om jag räknar kalorier och tränar några gånger per vecka. men sååå jobbigt och tråkigt det är.
   
  5/10/2010 6:48:06 PM - cornelia
  jag är slav under serien
  Jag älskar Biggest Loser, Hur de hjälper och stöttar varandra trots att det är en tävling. Jag fattar bara inte hur en människa kan bli så enormt stor. Det som är bra är att de också belyser att det ofta finns en känlomässig orsak till det matmissbruk som dessa personer har ängnat sig åt. Dessutom tack och lov att dersa barn lär sig att äta rätt och inte vräka i sig fem, sex super munkar med allt vad det innebär. Jag kommer att fortsätta titta och skulle vilja ha recepten på en del av det som de lagar.
   
  5/1/2010 11:30:47 AM - sebastian och susann
  nyttig mat och träning?
  Jag tror att fetma är okunskap och att banta är källan till viktproblem, bantning förstör bara ämnesomättningen, bra mat och motion is the shit!
   
  4/25/2010 12:35:29 PM - hani
  jag vill gå ner i vikt!
  det här är vad jag vill göra,men frågan är kommer jag hålla det länge? jag vill gå ner i vikgt så himmla gärna! och jag börja i kickboxning och ag hoppas det hjälper mig.
   
  4/7/2010 5:57:07 PM - Katrine
  Gå ner i vikt med träning
  Jag tror verkligen på biggest looser konceptet. Hård träning, bra mat och ett kul gäng. Vill också
   
  3/29/2010 1:10:16 PM - Lotten
  Vilken viktminskning
  Jag såg programmet förra veckan för första gången och det verkade bra. Man fick se hur mycket de gått ner hittills och det var enormt. Jag vill också gå ner i vikt så snabbt.
   
  3/28/2010 2:32:02 PM - Linnea
  Inspirerande!
  Jag tycker det är så häftigt att se deras förändring, att någon bara gett sig fasen på att lyckas. Inspirerande!
   
  3/9/2010 12:54:22 PM - izzy
  Viktväktaren med hela hjärtat
  vill man så kan man =) och kan jag så kan ALLA brukar jag säga, det gäller bara att ge sig fan på det ! bra tips är att veckohandla med en lista i handen, planera ordentligt ,alla intag av energi och ta en dag i taget, skulle det skita sig en dag, ja då få man ge sig på det igen dagen där på...lycka till !
   
  3/3/2010 7:53:08 AM - Tindra
  Träning
  Jag tränar en timme om dagen det räcker för att hålla sig smal
   
  2/28/2010 12:28:28 PM - Linda
  Träning
  Jag håller med måste man träna så mycket...
   
  2/24/2010 7:27:19 AM - Bosse
  gå ner i vikt
  Vem fn orkar träna så mycke som på teven för att gå ner i vikt. Jag kör pulver istället
   
  2/23/2010 11:44:24 PM - Lena
  Inspiration
  kul att se förändringarna
   
  2/22/2010 11:48:00 AM - Sandrella
  Kul
  jag vill vara med
   
  2/21/2010 8:55:27 AM - Redaktionen
  Protein till middag
  Jo de äter protein till middag, cirka en halv portion jmf med 1 portion till lunch, Bönor och linser räknas som protein. Men förslaget kunde lika gärna vara kyckling/kött eller fisk.
   
  2/21/2010 8:01:48 AM - clara
  gå ner i vikt
  tack för en jätte bra artikel, jag blir inspirerad, middagen du beskriver stämmer det att de inte äter proteiner till middag? har du fler recept vore kul
   
  2/20/2010 2:08:43 PM - Cissi
  Viktminskning
  Wow, snacka om viktminskning. Vilket inspirerande klipp. Det blir inga chips ikväll....
   
  Kommentera denna artikel