Skribent: Petra Carlsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2005-02-18
Uppdaterad: 2008-07-04

Ekofrisör: Frisör i naturens tecken

Ett besök hos Naturfrisören är en unik upplevelse som gör gott på ett djupare plan än dit hårrötterna når - för både kropp och samvete. ”Den konventionella hårvården bidrar till att förstöra vår miljö, vårt vatten, vår hälsa och inte minst vårt hår”, menar ekofrisören själv.
 
Ekofrisör: Frisör i naturens tecken
I ett villaområde, någon kilometer upp från den långa sandstranden i den populära badorten Mellbystrand, hänger en skylt som visar att jag kommit rätt. Här i sydligaste Halland erbjuder Naturfrisören kemikaliefria behandlingar.
 
En mild doft av örter har letat sig ut genom dörren som står på glänt. Att det här är en annorlunda salong märker jag direkt när jag kliver över tröskeln. Det finns inte några affischer på de senaste trendiga frisyrerna eller någon reklam för stylingprodukter. Inget brus av hårfönar eller hårtorkar. Endast en ljudslinga av meditativ, österländsk musik ljuder svagt i den lilla lokalen med ljust gröna väggar och brinnande stearinljus.
 
Kemikaliefritt
Jens Hallberg, som driver salongen, är en av få frisörer som skippat kemikalierna helt.
 
- Det är en ganska utdragen omställningsprocess, både ekonomiskt och kunskapsmässigt. Men det blir allt fler som lär sig att jobba naturvänligt, som parallellt fortsätter att jobba konventionellt, men som på sikt är på väg mot det kemikaliefria, tror Jens.
 
Hans kunder kommer inte enbart från Mellbystrand. Några tar sig hit långväga ifrån. En del kommer på grund av sitt miljöintresse, andra för att de börjat se människan i ett större perspektiv och vill ta del av de lite annorlunda behandlingar som Jens erbjuder. Här kan man bland annat få indisk hår- och huvudmassage och energibalanserande klippning, där hänsyn tas till kroppens energisystem. Förutom att hjälpa kunden att få ett friskt hår vill Jens att frisörbesöket ska bli ett andrum från vardagens brus.
 
Vanligt med eksem
Vi slår oss ner i varsin fåtölj vid fönstret, när Jens blandat till ett indianskt örtte som doftar kakao och kanel. Jens berättar att han inte använder några konventionella frisörprodukter alls. Han utför inte permanenter eller några syntetiska färgförändrande behandlingar. Och han är noga med att alla leverantörer han handlar av har en policy mot djurförsök.
 
- Allt vi sätter i håret går rakt in i kroppen, säger Jens. Alla kemiska hårbehandlingar riskerar att påverka hälsan negativt, både kundens och frisörens.
 
Han vet vad han talar om. Efter sex år som traditionell frisör tvingades Jens att sluta på grund av eksem. Han hämtar en bild som visar hur händerna såg ut då, rödsvullna och såriga.
 
Frisörbranschen har utvecklats till en av de allra mest kemikalieintensiva branscherna och frisörerna som yrkesgrupp är extremt hårt drabbade av eksem, allergier, astma och värk.
 
- Det har hänt otroligt mycket inom yrket, som många ser som positivt. Vi har lärt oss att kemiskt lösa upp hårets bindningar och fixera det i en mer åtråvärd struktur. Vi har lyckats få fram medel för att oxidera håret så kraftigt att ett kolsvart hår kan bli nästan vitt, och även om behandlingarna har blivit en aning mildare på senare år, så har vi hamnat i en ond cirkel. Behovet ökar av olika produkter som ska reda ut håret och hålla de stackars testarna på plats, eller försöka bygga upp något som vagt påminner om en naturlig volym och glans.
 
Miljön och håret
Nu vill han vill hjälpa kunderna att bryta denna cirkel. Även om vi inte färgar eller permanentar håret finns det mycket att tänka på.
 
Att tvätta håret för ofta eller med för starka medel gör att den naturliga fettproduktionen rubbas. Något man inte tar hänsyn till på många salonger där man alltid schamponerar kunderna, oavsett om det behövs eller inte, menar Jens. Själv undviker han att tvätta hår om det inte behövs, också med hänsyn till att vårt överdrivna användande av tensider, som är ett stort miljöproblem.
 
- Egentligen skulle man ju inte använda schampo över huvud taget. Det
skulle vara det absolut bästa, både för miljön och håret. Men vi har vant oss vid att det ska löddra och lödder får vi inte utan tillsats av tensider. Det finns i allt schampo, tandkräm, diskmedel, tvättmedel och alla rengöringsmedel.
 
Här på salonger erbjuder han alternativ som marockansk lera eller avkok av saponinrika växter, som såpört, såpnejlika och styvmorsviol.
 
Hårkurer och färgning
I ett hörn av salongen står en gjutjärnsgryta på en kokplatta. Här experimenterar Jens med olika dekokter av örter och växter, vegetabiliska kallpressade oljor, frukter, grönsaker, ägg, lera och alger, för att få fram rätt hårkur eller nyans till hårfärgning.
 
Mycket av hans tid går till att göra research om olika produkter. Han är ständigt på jakt efter nya växter som går att använda till färgning och olika hårkurer. För att hitta rätt använder han såväl modern teknik som Internets sökbaser, som österländsk uråldrig visdom eller gammal svensk klokskap.
 
- Förr i tiden använde vi oss mycket av läkeväxter och färgväxter här i vårt land, men allt eftersom användningen av kemikalier och syntetiska ämnen har ökat, har denna gamla kunskap fallit i glömska.
 
De färger Jens får fram genom sina dekokter är inte heltäckande som de kemiska färgerna. Han förklarar att i stället för att som de kemiska oxidationsfärgerna som går in i hårstråna och bleker bort stora delar av den naturliga färgen, för att sedan fylla på med syntetiska pigment, så fäster pigmenten från växterna på håret och bygger vidare på nyansen man har.
Man får ha tålamod.
 
- Visst går det att till exempel täcka grått hår, men det kan behövas två, tre behandlingar innan det blir riktigt bra. Lite bökigt kan tyckas, men det är en speciell charm också, att jobba med levande material som verkar ha sin egen bestämda vilja. Många upplever att de får ett helt annat fall på håret och en naturlig volym när de börjar vårda sitt hår naturligt, berättar Jens.
 
Indisk huvudmassage
I Indien har man under flera tusen år praktiserat vad man på hindi kallar champi, massage på huvudet. Det är från detta ord vi i väst har fått ordet schampo. Massagen löser upp spänningar i hårbottnen och hjälper kroppen att göra sig av med gifter och slaggämnen.
 
Den stimulerar också blodcirkulationen till huvudet och ökar därmed näringstillförseln till hårsäckarna. Många får hjälp med sömnproblem och massagen kan också innebära en förbättring för dem som ofta plågas av huvudvärk. Jens väljer olika oljor beroende på vad kunden har för önskemål eller problem.
 
Nu blandar han till eteriska oljor av sandelträ, ek och cypress i en bas av sesamolja. Jag får slå mig ner i stolen som placerats i en vrå, bakom en vägg av bambu. På bordet framför mig brinner ett stearinljus. Istället för att möta min egen blick i en spegel, som vanligt är hos frisören, möter jag ett hav när jag emellanåt tittar upp.
 
Det är dock inte Kattegatts naturliga vågor, utan en massproducerad landskapsbild. Jens berättar att han helst skulle vilja att kunden kunde sitta och titta ut genom ett fönster och se ut i naturen. Men man kan inte få allt. Fönstret som finns i lokalen han hyr vetter mot gatan.
 
Jens klipper helst också här i den spegelfria vrån. Men för dem som inte har total tillit finns även två klippstolar placerade framför ett omaka par speglar.
 
- Däremot gör jag aldrig energibalanserande klippning eller ger massage framför spegeln, eftersom det blir onödigt svårt att slappna av när man sitter och ser sig själv eller håller ögonen på vad frisören gör hela tiden.
 
Att slappna av är absolut inget problem för mig under den behagliga massagen. Känslan av välbefinnande sprider sig snart till hela kroppen – och dröjer sig kvar. Långt efter att jag vandrat ut ur villakvarteren och ner mot de saltstänkta ljunghedarna vid havet.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2012-02-24 10:10:40 - testmikalela
skit snack..
ni överdriver..... sluta upp med bilar och skit istället
 
2010-03-15 14:28:53 - Runi
Svar wow Carolina
Finns en Naturfrisör i Rosvik (Piteå kommmun) - Salong Kam In.
 
2009-12-09 19:56:27 - Martin H
Sveriges första miljöcertifierade frisör
Det finns et dansk/nordisk miljöcertifieringssystem, som är kommit till Sverige i 2009. Enda garantin för inte at komma i kontakt med skadliga ämnen. Miljöcertifieringen är baserad på förskning i EU, det offentliga i Danmark och Gentofte hospital. Kolla erika. K på www
 
2008-02-15 00:15:38 - Anders
Flera
Dom finns men syns inte :-)
 
Från söder till nor i vårt vackra land kan man hitta dom.
sök på nätet på naturfrisörer så tror jag ni blir förvånade :-)
 
2006-09-05 15:50:29 - Carolina
Wow!
Jag vill se sånt här i norrland!
 
2006-09-05 15:48:58 - Carolina
Wow!
Allt behöver ju lite tid... Jag kan tänka mig att dessa tekniker har några år av utveckling kvar, för att verkligen ersätta de kemikaliska hårprodukterna. Jag hoppas att den här idén kan sprida sig hit till norrland och över hela vårt land och våran jord! Alla måste värna om miljön. Skönt att man i alla fall börjar uppmärksamma problemen utanför naturkunskapslektionerna...
 
2006-09-05 15:48:09 - Carolina
Wow!
Allt behöver ju lite tid... Jag kan tänka mig att dessa tekniker har några år av utveckling kvar, för att verkligen ersätta de kemikaliska hårprodukterna. Jag hoppas att den här idén kan sprida sig hit till norrland och över hela vårt land och våran jord! Alla måste värna om miljön. Skönt att man i alla fall börjar uppmärksamma problemen utanför naturkunskapslektionerna...
 
2006-09-05 15:47:50 - Carolina
Wow!
Allt behöver ju lite tid... Jag kan tänka mig att dessa tekniker har några år av utveckling kvar, för att verkligen ersätta de kemikaliska hårprodukterna. Jag hoppas att den här idén kan sprida sig hit till norrland och över hela vårt land och våran jord! Alla måste värna om miljön. Skönt att man i alla fall börjar uppmärksamma problemen utanför naturkunskapslektionerna...
 
2006-08-10 23:11:53 - gittan
underbart
underbart att sånna som jens finna, det värmer gott om hjärtat!
 
Kommentera denna artikel