Skribent: Petra Carlsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2009-01-12
Uppdaterad: 2012-07-29

Medveten hudvård

Många går till hudläkare när de får problem med huden. Läkare kan medicinera eller ordinera kosttillskott. Men många hudläkare kan alldeles för lite om hudvårdsprodukter. Det menar i alla fall hudterapeuten och hudhygienisten Lovisa Svärd, som själv har ett givande samarbete med hudläkare och hoppas på ett större samförstånd mellan yrkesgrupperna i framtiden. Själv hämtar hon inspiration från såväl örtmedicin som traditionell medicin i framtagningen av sina egna hudvårdsprodukter.
 
Huden är kroppens största organ. Hos en vuxen person mäter den nästan två kvadratmeter och väger strax under sex kilo. Den är både vår öppning och vårt skydd mot omvärlden, så det är av stor vikt för vår hälsa hur vi behandlar den.
 
Vi borde skämma bort huden med beröring, nyttiga fettsyror och vitaminer och inte utsätta den för skadliga ämnen. Men det är inte alltid så lätt att veta vilka dessa är.
 
Vi vet att för mycket sol är skadligt för huden. En annan stor fara är hudkrämer med vaselin som bas, menar Lovisa Svärd, som vigt sitt liv åt den känsliga huden och helt och hållet arbetar med vegetabiliska oljor.
 
- Vaselin och paraffin utvinns av mineralolja och täpper till porerna så huden inte kan andas, säger hon.
 
Phytokemi
Efter över 35 år i branschen har Lovisa Svärd lärt sig mycket om huden. Hon har specialiserat sig på problemhud och fortsätter hela tiden att utveckla sitt stora intresse för farmakologi och phytokemi, berättar hon när jag besöker henne på Lovisakliniken i Stockholm.
 
- Jag har hållit på så länge med det här så för mig är det självklart. Det har blivit en hobby. Nästan varje natt funderar jag på ämnen och deras förmågor. Jag har nästan blivit som besatt.
 
Phytokemi innebär användandet av medicinalväxter. Detta var något som Lovisa började intressera sig för mer och mer, när hon själv inte hittade några produkter som hon var nöjd med på marknaden. Ingenting hjälpte mot hennes problem med allergi och torr hud, så i samarbete med hudläkare, kemister och farmaceuter på ett svenskt läkemedelsföretag, tog hon fram sina egna produkter.
 
Hennes hudvårdsserie Loviderm introducerades i slutet av 1980-talet och finns nu på många kliniker runtom i Sverige. Lovisa har också under många år utbildat flera blivande hudterapeuter i aromaterapi och naturkosmetisk kemi.
 
Att örter, rötter och oljor från olika växtdelar används som såväl medicin som skönhetsmedel är långtifrån något nytt. Det har medicinmän och kloka gummor känt till sedan urminnes tider. Men någonstans i massproduktionens hysteri tappade vi i väst denna kunskap som förr användes lite till husbehov.
 
Lovisa har lärt sig väldigt mycket om medicinalväxter på sina resor runtom i världen, berättar hon.
 
- Jag har varit utomlands mycket och har då träffat både örtagummor och besökt olika kemifabriker.
 
Den billiga mineraloljan
När Lovisa började sina egna experiment hade hon läst mycket om studier på mineraloljor och blivit avskräckt. Mineralolja, som också kallas petroleum, bergolja eller råolja, är en vanlig bas i hudvårdsprodukter. Den är billig i jämförelse med vegetabiliska oljor och har lång hållbarhet.
 
Men den stör hudens naturliga fettproduktion och gör huden beroende av oljan eller hudkrämen, som lägger sig som en tunn hinna ovanpå huden och absorberas inte så lätt. Precis som silikoner saknar mineraloljan också helt fettsyror och vitaminer, som vi behöver. Dessa produkter förorenar dessutom naturen, bara 25-40 procent bryts ner.
 
- Människan får lida för den här ekonomin. Allt ska vara så förbaskat lönsamt, säger Lovisa som också hoppas att de alternativa uppvärmningskällorna ska ta över ”så att vi kan andas”. Själv blev jag medveten om mineraloljornas förkastlighet när jag gick på babymassage med mina barn för många år sedan. Flera gånger påpekade jag för andra småbarnsföräldrar vad jag just lärt mig: Man skulle i princip kunna äta den hudkräm eller olja som man använde. Själv övergick jag till vegetabiliska oljor, som innehåller livsnödvändiga fettsyror för uppbyggnaden av kroppens och hudens celler, liksom viktiga vitaminer, som A och E. Men de flesta fortsatte ändå med de speciella barnoljor och lotioner som de såg i reklamen. Trots att flera av dem innehåller mineralolja.
 
Loviderms produkter är testade på människor. De är oparfymerade och innehåller inga allergiframkallande ämnen och förstås inte heller vaselin, paraffin eller silikoner.
 
- De är också fria från ricinolja, som ibland kallas castor oil på förpackningarna. Ricinolja kan ge hårväxt, berättar Lovisa.
 
Eteriska oljor inget för känsliga
Hon laborerar fortfarande och har ett brinnande intresse och tar intryck av såväl kemister som farmaceuter. Men allt är inte bra bara för att det är naturprodukter. Man ska se upp med naturkosmetiska produkter med eteriska oljor om man är allergikänslig, menar Lovisa.
 
- Det är farligt om man överdoserar exempelvis tee tree oil och kamomill, som innehåller högaktiva ämnen. Även kanel är allergent. Det gäller att hitta balans.
 
Vet man att man är känslig kan man undvika oljor som är utvunna ur nötter och avokado. Däremot brukar rapsolja, som är en billig vegetabilisk olja, fungera bra och de flesta tål jojoba, som är en relativt hållbar olja, förklarar hon.
 
Själv samarbetar Lovisa Svärd med olika hudläkare.
 
- Vi ger och tar av varandra.
 
Lovisa har också ett givande samarbete med Plastikkirurgen på Sophiahemmet i Stockholm, som skickar patienter till henne både före och efter ingreppen. Men generellt kan hudläkare alldeles för lite om hudvårdsprodukter, menar hon.
 
- De kan rekommendera produkter med vaselin i, vilket stryper hudens andning.
 
Lovisa såg även tidigt bristerna inom sin egen yrkeskår. Så hon började engagerade sig för ett ökat samarbete mellan hudläkare och hudterapeuter. Tillsammans med Uppsala Universitet och Svenska Hudterapeuters Riksorganisation såg hon till att en hudhygienistexamen startades under 1980-talet.
 
Godkända medlemmar i SHR får söka till denna kurs där flera olika hudläkare undervisar. Föreläsningarna i Uppsala kombineras med hemstudier och tentor. Efter genomgången godkänd utbildning ges ett Hudhygienistcertifikat.
 
Lovisa började själv sin yrkesbana inom sjukvården, som barnsköterska. Men hon trivdes aldrig riktigt inom vården. Innan hon sadlade om och öppnade eget som hudvårdsterapeut, studerade hon vidare på universitetet. Hon läste bland annat kemi, svenska och pedagogik.
 
Ämnen som hon kommit att ha nytta av i sitt arbete som lärare på Privatskolan för Hudvård & Kosmetik, som hon startade tillsammans med två kollegor. Lovisa har också arbetat som skribent för Viktväktarnas tidning, sju års erfarenhet som satt spår.
 
Sambandet mellan mat och skönhet
Lovisa har fortsatt att ge kostråd till sina klienter. Hon menar att det handlar om att se en helhet. Huden påverkas såväl utifrån som inifrån. Lovisa rekommenderar framför allt vitamin E och B, liksom fiskolja och kallpressad linfröolja, som innehåller Omega 3-fettsyror.
 
Likaså är vitamin A stärkande för hud och slemhinnor och främjar läkning av huden. Vitamin C behövs för produktion av kollagen, vilket bygger upp och stärker bindväven i huden.
 
Huden mår bra av mycket vatten och en kost rik på syrabasiska ämnen, som exempelvis bovetegröt, gurka, selleri, kronärtskockor, jordärtskockor och potatis, menar hon. Denna typ av kost gör att den inre balansen blir korrekt och förbättrar upptaget av näringsämnen.
 
Många hudproblem uppstår på grund av för mycket slaggprodukter. För att rensa ut dessa kan man då och då göra tarmsköljningar eller se till att regelbundet få i sig renande örter, som nässla, älgört, styvmorsviol och kardborre.
 
Ger individuella skönhetsbehandlingar
Ett besök hos Lovisa gör att jag känner mig i trygga händer. Nedbäddad under ett varmt täcke på den hemtrevliga kliniken på Kungsholmen, dåsar jag emellanåt till.
 
Lovisa skräddarsyr behandlingarna.
 
- Loviderm har lika många behandlingar som det finns hudtyper, säger hon.
Mycket vanligt, bland både män och kvinnor är att man har torr överhud och fet underhud.
 
De fetare partierna ska inte torkas ut med krämer. Det är aktiviteten i de underliggande talgkörtlarna som ska dämpas. Torr hud behöver fukt och näring.
 
Produkterna Lovisa tagit fram förstärker cellmembranet och ökar hudens syreupptagningsförmåga, förklarar Lovisa.
 
- De gör huden tätare, därför blir den tjockare och mer motståndskraftig mot bland annat miljö- och klimatväxlingar, säger hon.
 
Själv får jag en kombinationsbehandling. Efter en djuprengöring använder Lovisa bland annat en diatermiapparat för att få bort milier. Jag får också en viccé-mask, en AHA-mask som ”har så små molekyler att den tar tag i kollagentrådarna, så det blir som en stretching i huden”.
 
Lovisa menar att det är bra att göra en sådan behandling regelbundet för att bygga upp huden. Under överhuden ligger läderhuden, som består av olika typer av bindvävsfibrer. Kollagen är en av de viktigaste. Det är denna fiber som gör huden elastisk.
 
För att en kräm ska göra nytta på det här djupet krävs det att den är uppbyggd av mycket små molekyler som kan tränga igenom de olika hudlagren, lär jag under mitt besök hos Lovisa.
 
Utmärkande för huden är dess förmåga att ständigt förnya sig. Nya celler bildas oupphörligt i överhudens djupare lager. När cellerna rör sig upp mot ytan genomgår de en mognadsprocess för att bli nya byggstenar i hornlagret, som är överhudens yttersta skikt.
 
I normala fall tar det två veckor för cellerna att nå dit. Efter ytterligare två veckor har de tjänat ut och stöts bort för att avlösas av nybildade celler. Och deras tillstånd har vi alltså ganska stor möjlighet att påverka.
 
Fakta:
Fakta:
Det finns flera olika naturkosmetiska märken. Några andra är bl a Dermanord (svenskt), Weleda och Dr Hauschka. För att klassas som naturkosmetiska preparat får inte mineralolja och syntetiska ämnen finnas i produkterna.
 
Mineralolja kan på förpackningarna heta bl a vaselin, paraffin, parafinum liquidum, petrolatum, medicinsk vitolja, petroleum, oleum petrolen.
 
Läs mer:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel