Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-07-17

Citrusfrukter minskar risken för stroke

Antioxidantföreningar i citrusfrukter kan minska risken för stroke med närmare 20 procent. Det visar en studie som publicerats i Journal of American Heart Association.
 
Citrusfrukter minskar risken för stroke
I den aktuella studien ville forskarna undersöka flavonoider och deras inverkan på risken för stroke.
 
Flavonoider är en antioxidantförening som i tidigare studier visat sig ge hälsofördelar. De fungerar bland annat antiinflammatoriskt och kan förbättra blodkärlsfunktionen.
 
Flavonoider finns i bland annat i frukt, grönsaker, mörk choklad och rödvin.
 
I studien använde forskarna data från en känd stor amerikansk studie, Nurse Health Study.
 
Totalt ingick 69.622 kvinnor som följdes under 14 år och löpande rapporterade sitt matintag, med detaljer om frukt- och grönsakskonsumtion.
 
Forskarna fann att de kvinnor som åt stora mängder flavanoner från citrusfrukter hade 19 procent lägre risk för stroke än de som åt mindre mängder citrusgrukter.
 
I studien kom flavanonerna främst från apelsiner och apelsinjuice (82 procent) samt grapefrukt och grapefruktjuice (14 procent).
 
 
Fakta:
Läs mer om citrusfrukter och stroke:
Läs mer om stroke>>
 
Läs mer om citrusfrukter>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel