Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-12-28

Gröna bladgrönsaker föryngrar hjärnan

Ny forskning visar att gröna bladgrönsaker minskar risken för demens och ger bättre tanke- och minnesförmåga.
 
Gröna bladgrönsaker föryngrar hjärnan

Fotograf: sund.nu

I studien ingick 960 personer med en medelålder av 80 år. De hade inte utvecklat demens vid studiens början.
 
För att mäta den kognitiva förmågan fick de under studietiden genomföra årliga tester där man mätte tanke- och minnesförmågan. De fick även lämna uppgifter om vad de åt. Deltagarna följdes under nästan fem års tid.
 
Forskarna valde att undersöka sambandet mellan intag av gröna bladgrönsaker som kål, spenat, sallat och gröna färska örter och risken för demens.
 
Deltagarna delades in i fem grupper baserat på hur ofta de åt gröna bladgrönsaker och man jämförde deras kognitiva förmåga. De som åt mest bladgrönsaker åt cirka 1,3 portioner per dag och de som åt minst åt 0,1 portioner per dag.
 
Forskarna konstaterar att de som åt en portion gröna bladgrönsaker hade en lägre grad av nedgång på minnes- och tanketester än de som sällan eller aldrig åt bladgrönsaker.
 
Studien visar att en portion gröna bladgrönsaker per dag kan föryngra hjärnan med upp till 11 år.
 
 
Källa: Rush University Medical Center
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel