Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-03-20

Broccoli skyddar hjärta och kärl

Forskare har kommit fram till att broccoli kan skydda blodkärlen från att täppas igen.
 
Broccoli skyddar hjärta och kärl

Fotograf: sund.nu

Forskare vid Imperial College London har undersökt substansen sulforafan på möss.
 
Man kom fram till att sulforafan gav mössens blodkärl ett naturligt skydd mot hjärtinfarkt. Sulforafan är en växtkemikalie som förekommer i broccoli och andra kålsorter samt till viss del i gröna bladgrönsaker.
 
Blodkärl täpps lättare igen i förgreningar och där blodkärlen är böjda. Där störs blodflödet och går långsammare vilket gör det lättare för fett och andra substanser att ansamlas och täppa till kärlen. Det gör att risken för blodproppar och hjärtinfarkt ökar.
 
Forskarteamet upptäckte att ämnet sulforafan aktiverar ett protein, Nrf2, som ger de utsatta blodkärlen skydd.
 
I studien användes renad sulforafan, inte broccoli. Nästa steg för forskarna blir att testa effekten av broccoli och andra grönsaker.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel