Genom att byta till fullkorn kan du förbränna 100 kalorier mer per dag visar forskning.
Forskare vid Tufts University har undersökt bland annat mättnadskänsla och viktförlust vid intag av fullkornsprodukter jämfört med raffinerade spannmålsprodukter.
De kom fram till att de som åt en kost med hela korn förbrände cirka 100
kalorier mer per dag än de som åt raffinerat spannmål utan så mycket fiber.
Under totalt åtta veckor följdes 81 män och kvinnor i åldrarna 40 och 65. Man undersökte deltagarnas vikt, ämnesomsättning, blodsocker, avföring, hunger och mättnadskänsla under dessa veckor. De två första veckorna fick deltagarna äta samma typ av mat men utifrån individuellt kaloribehov. Efter två veckor fick deltagarna slumpmässigt äta en diet som inkluderade antingen
fullkorn eller raffinerat spannmål.
Deltagarna ombads att äta all mat som tillhandahölls och ingenting annat samtidigt som de skulle fortsätta med sin vanliga motion precis som tidigare. De som ingick i fullkornsgruppen åt till exempel råris, fullkornsflingor och fullkornsbröd.
Forskarna kunde efter studiens slut konstatera att de som åt fullkorn hade en ökad ämnesomsättning i vila och snabbare tarmpassage jämfört med dom som åt raffinerat spannmål.