Skribent: Carina Andersson
Publicerad: 2017-01-14
Maten som lugnar IBS
Personer som lider av IBS mår bättre om de undviker livsmedel som bönor, linser, lök och blomkål, visar en ny studie.

Fakta:
Vad är FODMAPFörkortningen står för fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler. Gemensamt för dessa är att de är osmältbara kolhydrater som absorberas i tunntarmen. Här hittar man livsmedel med innehåll av fruktos, galaktan, polyoler och laktos (mjölksocker). Ät Havre, bovete, ris, potatis, mogna bananer, vindruvor, jordgubbar, blåbär, citrusfrukter, kiwi, strösocker, morötter, tomater, gurka, aubergine, sallad, paprika, stjälkselleri, spenat, zucchini, smör, konstgjorda sötningsmedel som inte slutar på -ol. UndvikVete, råg, havre, inulin, high fructose corn syrup, äpplen, päron, aprikoser, plommon, vattenmelon och andra frukter, äppeljuice, päronsaft, fruktos, honung , kronärtskocka, bönor, linser, blomkål, vitkål, lök, vitlök, ärtor, svamp, mjölkprodukter, artificiella sötningsmedel som slutar på ol, såsom sorbitol och mannitol
Läs mer om IBS
FODMAPs-kost ger lindring för känslig mage>> Pepparmyntolja och psylliumfrö fungerar bäst mot IBS>> Hypnos effektiv behandling för IBS>>
Kommentarer på denna artikel
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel