Skribent: Anna Bengtsson
Publicerad: 2015-02-11
Maten som stärker din hälsa
Många av dagens sjukdomar går att återkoppla till vår livsstil – vad vi äter och hur vi rör oss. De tre vanligaste är hjärtkärlsjukdomar, cancer och åldersdemens. Samtliga är så kallade livsstilssjukdomar som i hög grad kan påverkas av ändrad kost eller ändrat rörelsemönster, oftast båda i kombination.
Tre andra vanliga sjukdomar är ledvärk, inflammatoriska tarmsjukdomar och psoriasis. Inflammatoriska tarmsjukdomar ökar också till följd av den ”skräpmat” många äter idag. Även ledvärk är ett ökande problem, eftersom vi blir allt tyngre och äldre.
Nedan följer tips på mat som kan vända detta. Ät mer av nedanstående och minimera intaget av fastfood, friterad mat, halvfabrikat, charkuterier, godis, konditorivaror, snacks och läsk.
Den läkande maten:Ät varierat och se till att få i dig näringsrik mat. Här är
maten som är näringsrik, nyttig och läkande:
Frukt och bärÄt minst ett halv kilo om dagen.
Grönsaker och rotfrukterVariera ditt intag och ät gärna kål, broccoli, lök och baljväxter.
Bröd och nötterVälj grovt bröd med hel säd, det vill säga där både skal och skalskikt använts. En lagom mängd nötter per dag är cirka 30 gram.
Fisk och skaldjurGer viktig näring i form av vitamin D, B12, selen och omegafetter.
Ost och yoghurtVälj gärna ekologisk ost och yoghurt. Yoghurt innehåller probiotiska bakterier, mjölksyrabakterier, som anses kunna stärka immunförsvaret.
ChokladVälj choklad med minst 70 procent kakaohalt. Choklad sänker blodfetterna och motverkar åderförkalkning och stress.
Källa: "Maten som stärker din hälsa", Charlotte Erlanson-Albertsson, ICA Bokförlag
Kommentarer på denna artikel
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel