Stärk ditt immunförsvar med mat som innehåller prebiotika så minskar du risken att bli sjuk i vinter.
Prebiotika fungerar som nyttig mat för våra tarmbakterier. De blir då stärkta och kan jobba bättre för att behålla en sund tarmflora som i sin tur bidrar till att stärka vårt immunförsvar.
Ät det här regelbundet och öka chanserna till en god tarmflora
LökLök innehåller gott om naturlig
prebiotika på grund av den höga halten av lösligt växtfibrer, inulin. Lök ger 1-7,5 gram inulin per 100 gram råvara. Även om rå lök ger mer inulin så kan du variera mellan att steka, koka och äta den rå. Lök innehåller också antioxidanten quercetin som bidrar till att minska inflammation i kroppen. Variera med vitlök och purjolök.
BananerÄven bananer innehåller inulin, men inte i samma mängd som lök. En liten banan ger ungefär ett halvt gram inulin. Gröna, omogna bananer innehåller lite mer prebiotika än mogna. Bananer innehåller även fruktooligosackarider som gynnar en frisk tarmflora.
SparrisSparris innehåller gott om
prebiotika. Ät den gärna rå då den innehåller mest
prebiotika, 2-3 gram per 100 gram råvara. Låt sparrisen marineras i olja och vinäger så blir den god att äta som tillbehör. Att ångkoka den lätt är ett annat alternativ.
JordärtskockorJordärtskocka är en av de bästa källorna till inulin. De ger 16-20 gram per 100 gram råvara.
ÄpplenÄpplen innehåller den lösliga fibern pektin som både gör dig mätt och ger näring åt tarmbakterierna. Variera med kiwi, kål och plommon som också innehåller gott om pektin.
Källa: clean eating