Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2011-08-28

Gott humör ger sämre minne

Trodde du att det bara hade sina fördelar att vara på gott humör? Då hade du fel. Ny forskning har visat att en negativ bieffekt kan nämligen vara att minnet blir sämre.
 
Gott humör ger sämre minne
Forskare vid ett universitet i Missouri har funnit att glömska kan ha ett samband med ett gott humör.
 
- Det vi har sett är att till exempel arbetsminnet kan bli sämre, alltså förmågan att komma ihåg detaljer i en konversation medan du har konversationen. Detta förklarar varför du inte skulle kunna komma ihåg ett telefonnummer som du får på en fest när du har väldigt roligt, säger Elizabeth Martin, en av forskarna bakom studien.
 
Den här forskningen är den första att visa att positivt humör kan påverka arbetsförmågan negativt i egenskap att komma ihåg minnen. Detta visar även att system i hjärnan är anslutna, det är alltså möjligt att påverka en process samtidigt som det är omöjligt att påverka en annan.
 
Fick titta på videoklipp
Forskningen har gått till så att forskarna har mätt de deltagandes humör innan och efter de har visat ett videoklipp. Deltagarna var uppdelade i två grupper och den ena gruppen fick se ett kort klipp från en standup- show medan den andra fick se en instruktionsvideo om hur man installerar golv.
 
Efter kunde man se att de som hade sett en bit från standup-showen var på betydligt bättre humör efter att ha tittat på videon medan stämningen hos de som hade sett golvfilmen inte hade ändrats alls.
 
Efter videorna avslutade båda grupperna med att gå igenom ett minnestest. Alla fick ha på sig hörlurar och testet ger flera nummer till deltagaren med en hastighet av fyra nummer per sekund. Efter att inspelningen stoppades ombads deltagarna att återkalla de sex sista siffrorna i ordning.
 
Behöver testas i verkliga situationer
Resultatet blev att de som såg komedin var på bättre humör men hade mycket sämre resultat i minnestestet.
 
- Medan arbetsminnetskapaciteten är sämre så är de fortfarande på gott humör och det är ju inte så dåligt eftersom att vara på gott humör har visats öka den kreativa förmågan att lösa problem plus att det har andra positiva aspekter på just tänkandet, säger Martin.
 
Martin tycker att framtida forskning ska satsa på att analysera effekten av arbetsminnets kapacitet i verkliga situationer, som i ett klassrum där kunskapen om detta verkligen kan behövas.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2011-12-05 18:46:49 - Ärtan
ojoj
Usch, det låter inget vidare, "Dåligt minne"
 
:(
 
2011-08-31 15:05:25 - Karoline
Minner
Bra förklaring!! Ha, ha
 
2011-08-30 19:09:31 - Helen
Detta förklarar mitt urusla minne!
Hej å hå Tjo o tjim - vad var det nu igen artikeln handlade om ;)
 
2011-08-28 13:41:17 - B-A Å
Dåligt minne
Det är sant att man inte ska vara på bra humör. Jag har bra minne. Men är alltid på dåligt humör
 
Kommentera denna artikel