Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2013-01-24

D-vitaminbrist hos barn i norra Sverige

Förskolebarn i norra Sverige har för låga nivåer av D-vitamin redan i slutet av sommaren och värdena sjunker under vintern. Även om kosten följer rekommendationerna räcker inte solljuset till visar en ny studie.
 
D-vitaminbrist hos barn i norra Sverige
D-vitaminbristen upptäcktes då forskarna studerade 90 förskolebarn. De undersöktes i slutet av sommaren och det visade sig att 24 procent hade D-vitaminnivåer som låg under det som vanligen benämns D-vitaminbrist.
 
D-vitaminbristen förvärrades under hösten och vid uppföljningen i januari-mars hade bristnivåerna ökat betydligt. Mindre än var tionde barn i studien nådde upp till optimala nivåer av D-vitamin.
 
- Barnens intag av D-vitamin från maten följde näringsrekommendationerna, men de verkar inte vara räcka till för barn i norra Sverige där solen inte kan bidra med tillräckliga mängder, säger dietisten och forskaren Inger Öhlund som lett studien vid Umeå universitet.
 
Solen är den viktigaste källan genom att solljuset omvandlar ett ämne i huden till D-vitamin, men i områden med lite sol måste intaget komma från maten.
 
Forskargruppen har nu startat ett försök där barn i både Umeå och Malmö får en speciell mjölk med extra mycket D-vitamin. Barnen dricker mjölken en gång per dag i tre månader under vintern och forskarna mäter D-vitaminnivåerna både före och efter perioden.
 
Målet är att få fram hur mycket D-vitamin i kosten som barn i Sverige behöver för att förebygga D-vitaminbrist.
 
Samtidigt undersöks också samband mellan D-vitamin och olika markörer för hälsa. D-vitamin är ett ämne som fått stor uppmärksamhet de senaste åren och har pekats ut som en viktig faktor för folkhälsan vid sidan av dess tidigare väl kända betydelse för tänder och ben.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel